ΕΠΕΛΑΣΗ ΒΟΡΕΙΩΝ

OMNIUM GATHERUM - Chaospace (Lyric Video)

Πολυμορφικό ηχητικό πακέτο για την Απόλυτη απόλαυση. Τρεις Βόρειες μπάντες έρχονται στην Ελλάδα για να πράξουν αυτό που αγαπούν. Να παίξουν metal μουσική στο σανίδι, εκεί που βγαίνουν τα πραγματικά συναισθήματα μπάντας και ακροατών. Στις 8 (Θεσσαλονίκη) και 9 Οκτώβρη (Αθήνα) μας επισκέπτονται οι Omnium Gatherum (melodic death metal από Φιλανδία),οι Hamferd (doom/death metal από νησιά Φερόε και οι Heidra (Folk/Viking Metal από Δανία) για να περάσει όχι απλά ανώδυνα το μεσοβδόμαδο, αλλά να έχουμε κάτι να θυμόμαστε και να χαιρόμαστε για τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής μας. Τρεις μπάντες που έρχονται πρώτη φορά στην Ελλάδα και γενικότερα δεν είναι και πολύ εύκολο να έχουμε ξανά την τύχη να τις παρακολουθήσουμε παρά σε κάποιο φεστιβάλ του εξωτερικού.

Πρώτη μπάντα που θα εμφανιστεί, είναι αυτή των Heidra. Αν και πρώτη στη σειρά, δεν είναι καμιά νεοσύστατη μπάντα μιας και αριθμεί ήδη 13 χρόνια. Από τα πρώτα τους βήματα και συγκεκριμένα το πρώτο τους demo, ‘’The Saga’’, η μουσική τους κατεύθυνση ήταν ξεκάθαρη. Folk/Viking Metal, εννοώντας το όχι μόνο στιχουργικά αλλά και αντίστοιχη μουσική κατεύθυνση. Ακραία φωνητικά (παραμορφωμένα) μα και καθαρά. Τόνοι πλήκτρων για την ατμόσφαιρα χωρίς να υποβαθμίζει τις δυναμικές των κιθάρων. Ρυθμοί σε μεσαίες ταχύτητες, ότι πρέπει για να υποκλιθούν όλοι οι σβέρκοι συναυλιακά και μη. Στην πορεία η μπάντα από κουαρτέτο έγινε κουιντέτο με δυο πλέον κιθάρες να αλυχτούν αλύπητα πάνω στις μελωδικές γραμμές των υπολοίπων. Το συμβόλαιο με την τοπική Mighty Music έδωσε την ευκαιρία του ντεμπούτου ‘’Awaiting Dawn’’ που ειλικρινά ευχαριστιέμαι πιο πολύ από οτιδήποτε άλλο έχουν κυκλοφορήσει. Πλέον η μπάντα είχε μεταμορφωθεί σε ένα δεμένο σεξτέτο, με τύμπανα και ακουστικές κιθάρες να δίνουν ένα πιο επικό/πολεμικό ήχο. Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια και αρκετές αλλαγές στην σύνθεση ώστε οι Heidra να επανέλθουν με το περσινό ‘’The Blackening Tide’’. Λιγότερο αιχμηροί, πιο πιασάρικοι και μελωδικοί, με το φολκ στοιχείο ακόμα πιο έντονο, θα μαγέψουν τους λάτρεις του συγκεκριμένου ήχου.

Αλλαγή ρότας και doom/death ήχοι από τους Hamferd. Με 50000 πληθυσμό, θα έλεγες ότι οι μεταλλάδες είναι ελάχιστοι, πόσο μάλλον οι μουσικοί που επιδίδονται στο συγκεκριμένο είδος. Και όμως. Έξι φίλοι (και με κοπέλα στο μπάσο)-συνεργάτες, βρίσκονται πάνω από μια δεκαετία μαζί και μετατρέπουν την μιζέρια σε οργή και πάθος, σε μελαγχολία και οδύνη, σε κάθαρση και ξεσπάσματα. Με ένα άκρως επιτυχημένο όνομα για τον ήχο τους (hamferd στη γλώσσα τους σημαίνει η αποκαλυπτική εμφάνιση νεκρών-χαμένων ναυτικών) και με ακόμα πιο αφυπνιστικούς ήχους, παρά την καθ΄ όλα αργή ταχύτητα και πένθιμη μελωδία τους. Μια μπάντα που από το πρώτο τους ep (Vilst Er Sidsta Fet) έδειξε ότι δεν αναπαράγει αλλά έχει την δική της ταυτότητα. Με πολύ ενδιαφέρουσες παλιές ιστορίες για όποιους μπουν στον κόπο να μεταφράσουν τους στίχους τους που πάντοτε είναι γραμμένοι στη μητρική τους γλώσσα. Διόλου τυχαίο που κέρδισαν στο Wacken Metal Battle του αντίστοιχου φεστιβάλ μιας και πολλοί οπαδοί συνειδητοποίησαν το μεγαλείο τους. Το ντεμπούτο ‘’Evst’’ είναι γεννημένο για να σε επηρεάζει το υποσυνείδητο και ευχόμαστε να ακούσουμε πολλά τραγούδια από εκεί. Βέβαια ο περσινός δίσκος (στη Metal Blade πλέον) είναι εξαιρετικός και έτσι σφραγίζεται η ευχαρίστηση του  να τους παρακολουθήσουμε ζωντανά μιας και είναι σε ανοδική πορεία, στα ντουζένια τους. Ακούστε το ‘’Odn’’ ζωντανά και πάρτε μια γεύση του τι θα ζήσουμε.

Οι Omnium Gatherum δεν χρειάζονται συστάσεις. Το μελωδικό death metal των In Flames και Dark Tranquillity, δηλαδή των 90ς, βρήκε τους αντιπρόσωπους τους για τα 00ς μέχρι σήμερα. Η πορεία των O.G. από το 1996 μέχρι σήμερα απαριθμεί αμέτρητες κυκλοφορίες, ανάμεσα τους ΟΚΤΩ ολοκληρωμένους δίσκοι. Πλέον το προσωπικό, ηχητικό όχημα του Markus Vanhala. Πολυμήχανος κιθαρίστας, παράλληλα παίζει (από το 2011) και σε μια άλλη μπάντα, τους τρομερούς Insomnium και πλέον ο ήχος θυμίζει αρκετά στις δυο μπάντες. Πίσω στο ντεμπούτο ‘’Spirits And August Light’’, τα πράγματα ήταν πιο κοντά στον ήχο των 90ς και τις προαναφερθέντες μπάντες, με άφθονα μελωδικά riffs να κάνουν την διαφορά. Ακούγοντας το ξανά και ξανά όλα αυτά τα χρόνια, μόνο τα φωνητικά με ενοχλούν λιγάκι. Λάθος εταιρία πάντως. Τελικά υπογράφουν στην Nuclear Blast και αφού τα πλήκτρα αναλάβει ο κολλητός του Markus από την άλλη του μπάντα, τους Manitou. Δυστυχώς οι πλαστικές παραγωγές της εν λόγω εταιρίας χαντακώνουν εως ένα σημείο το υλικό και ο αντίστοιχος δίσκος του 2004 δεν μπορεί να κάνει την διαφορά. Οκ, και οι συνθέσεις δεν ήταν ότι καλύτερο. Μετάβαση στην Candlelight, αλλαγή τραγουδιστή και πληκτρά (ακόμα οι ίδιοι στη μπάντα) και ανοδική πορεία σε όλους τομείς ξανά. Η μπάντα είναι πιο δεμένη και όσοι τους έχουν δει ζωντανά από εκείνη την εποχή έχουν να πούν μόνο τα καλύτερα. Και αν το ‘’Redshift’’ ήταν η καλύτερη τους δουλειά μετά το ντεμπούτο, τα 10’ς τους  (μας) επιφύλασσαν ακόμα καλύτερες μουσικές. Ευχή να ακούσουμε όσο πιο πολλά τραγούδια μπορούμε από τον συγκεκριμένο δίσκο. Με την Lifeforce, εξειδικευμένη εταιρία σε melodic death metal, κυκλοφόρησαν άλλους τρεις δίσκους. Εμφανέστατη η βελτίωση τους παικτικά αλλά και συνθετικά με πιο περίπλοκες ενορχηστρώσεις, περισσότερες στρώσεις μελωδίας, καλύτερες παραγωγές, ομορφότερα εξώφυλλα κτλ. Κάπου στο ‘’Grey Havens’’ ίσως τα πράγματα να βάλτωσαν λιγάκι χάνοντας από την αιχμηρότητα τους αλλά η τελευταία τους κυκλοφορία ‘’ The Burning Cold’’ είναι τόσο αναπάντεχα καλό που δεν θα μπορούσες να ζητήσεις κάτι καλύτερο από αυτούς. Και επειδή η τύχη είναι με το μέρος μας, αυτόν τον δίσκο θα προωθήσουν επιλέγοντας πολλά από το δίσκο να ακουστούν ζωντανά και να μεταφερθούμε σε κόσμους αρμονίας και τραχύτητας συνάμα. Δεν χάνουμε τέτοια συναυλία λέμε…

Δημήτρης Τσαουσίδης 

omniumgatherum36541.jpg

Copyright 2024. All Right Reserved.