Η ακρόαση 'extreme' μουσικής σε ηρεμεί

Η Heavy metal τις περισσότερες φορές συσχετίζεται με το headbanging, το σατανισμός, τα moshpits και τον αποκεφαλισμό μικρών θηλαστικών. Ωστόσο σύμφωνα με νέα έρευνα η metal, και όλα τα άλλα είδη “extreme” μουσικής μπορεί να έχει μια θετική επίδραση στον ακροατή εμπνέοντας ηρεμία αντί για οργή όπως εικάζουν όσοι στηρίζονται στα συνήθη στερεότυπα.

\r\n\r\n

\r\n\r\n

Μια μελέτη του πανεπιστημίου του Queensland και του Αυστραλιανού δημόσιου ιδρύματος ερευνών του Brisbane, αποκάλυψε περισσότερο παρά απέδειξε ότι η υπόθεση πως “η extreme μουσική προκαλεί θυμό”, είναι λανθασμένη. Αντίθετα η “extreme μουσική  βοηθά τη διαχείριση του θυμού”.

\r\n\r\n

Επικεντρώνοντας στην heavy metal, emo, hardcore, punk, screamo και άλλες υποκατηγορίες που εμπίπτουν στο χαρακτηρισμό “extreme” μουσική, ο διακεκριμένος φοιτητής Leah Sharman και ο Dr Genevieve Dingle μελέτησαν 39 συνηθισμένους ακροατές extreme μουσικής μεταξύ των ηλικιών 18 και 34.

\r\n\r\n

 “Διαπιστώσαμε ότι η μουσική ρυθμίζει την λύπη και ενισχύει τα θετικά συναισθήματα,” είπε ο Sharman. “Όταν αισθάνονταν θυμό οι φίλοι της extreme μουσικής ήθελαν να ακούσουν μουσική που να ταιριάζει στο θυμό τους.”

\r\n\r\n

“Η μουσική τους βοηθούσε να διερευνήσουν την πλήρη γκάμα των συναισθημάτων που ένιωθαν αλλά τους άφηνε επίσης ένα αίσθημα ευεξίας και έμπνευσης,” αναφέρει η έρευνα.

\r\n\r\n

“Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα επίπεδα της επιθετικότητας, ευερεθιστικότητας, και του άγχους μειώνονταν μετά την ακρόαση της μουσικής και η πιο σημαντική αλλαγή που αναφερόταν ήταν το επίπεδο της έμπνευσης που αισθάνονταν.”

\r\n\r\n

Τα υποκείμενα της μελέτης που δημοσιεύθηκαν στο Frontiers in Human Neuroscience, βρέθηκαν υπό παρακολούθηση μετά από μια 16λεπτη έγχυση θυμού. Αυτό εμπεριείχετην περιγραφή θεμάτων που μπορούν να προκαλέσουν  ενόχληση όπως σχέσεις, χρήματα ή δουλειά και ακολουθούσαν 10 ακόμη λεπτά ακούγοντας τα τραγούδια της επιλογής τους και έπειτα 10 λεπτά απόλυτης σιωπής. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η μέταλ μουσική ηρεμούσε τους συμμετέχοντες το ίδιο σημαντικά όσο το να κάθονται στην σιωπή.

\r\n\r\n

“Ένας δευτερεύον στόχος της μελέτης  ήταν να δουν τι μουσική θα διάλεγαν οι εξαγριωμένοι συμμετέχοντες  από την playlist τους,” είπε ο Sharman.

\r\n\r\n

“Ήταν ενδιαφέρον ότι τα μισά από τα τραγούδια που επιλέχθηκαν περιείχαν θέματα σχετικά με το θυμό ή την επιθετικότητα και τα απορίφθηκαν θέματα όπως η απομόνωση και η λύπη”

\r\n\r\n

“Ωστόσο οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι χρησιμοποίησαν τη μουσική για να εμπλουτίσουν την ευτυχία τους, να βυθιστούν σε συναισθήματα αγάπης και να εμβαθύνουν στην ευεξία τους.”

\r\n\r\n

Παρόλο που υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί στην ασφάλεια των συμπερασμάτων από την έρευνα καθώς έγινε σε εργαστήριο κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες είναι ασφαλές να πούμε ότι η extreme μουσική δεν προκαλεί θυμό. Διευκρινίζεται ότι πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα ώστε να μελετηθούν τα αποτελέσματα σε εξωεργαστηριακό περιβάλλον και πως η extreme μουσική συμβάλει στην διαχείριση του θυμού.”

\r\n

Copyright 2024. All Right Reserved.