Merciless – Amken...  Live με death/thrash  από τα παλιά

Την τελευταία Κυριακή του Οκτώβρη, στις 29 του μηνός,  στο ιστορικό Κύτταρο θα γίνει ένα live που μπορεί να αφήσει ιστορία, και να μείνει στις μνήμες μας όπως αρκετά άλλα ιστορικά live που συχνά τα μνημονεύουμε λέγοντας ότι ήμασταν εκεί, ή κλαίγοντας που για λόγους ηλικίας, δεν τα προλάβαμε ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο δεν είμασταν εκεί.

Θα παίξουν οι Σουηδοί deathάδες Merciless,  κάτι που φαινόταν σχεδόν απίστευτο, μέχρι πριν λίγο καιρό.  Ενώ θα ανοίξουν την βραδιά οι Έλληνες thrashers Amken.

Οι Amken ενσαρκώνουν την νέα σκηνή thrash στην χώρα μας, βάζοντας στην μουσική τον εδώ και τρεις δεκαετίες θρυλικών και πιο αγνώστων προκατόχων τους, την πώρωση και το μεράκι τους, για το thrash…αλλά και για το metal γενικότερα, όπως και τον φρέσκο ανανεωτικό για τον ήχο, αέρα της νιότης τους. Και αν όλα αυτά στο στούντιο μετουσιώνονται σε πολύ καλές κυκλοφορίες: Adrenaline Shot ep το 2014, και το Theater of the Absurd full length το 2017…το κείμενο για αυτόν τον δίσκο εδώ  Στο σανίδι όλα αυτά πολλαπλασιάζονται επί πολλές φορές προς τα καλύτερο…τους έχω δει και ξέρω.

Οι Merciless από την Σουηδία, παίζουν το death/thrash metal τους με γερές δόσεις παλαιού black, και φέρνοντας στο νου κλασικές ακραίες μπάντες των 80ς, από το 1986. και μετά από δύο demo κυκλοφορίες: Behind The Black Door 1987, και Realm of the Dark 1989, την επόμενη χρονιά κυκλοφορούν τον δίσκαρο The Awaking…αυτό ακούω τώρα που γράφω αυτό το κείμενο. Ένα death ορυμαγδό από ξυραφένια riffs και solos, μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα. Στο line up τους τότε ήταν ο ντράμερ Stefan "Stipen" Carlsson, ο κιθαρίστας Erik Wallin, και  τραγουδιστής, Rogga μπήκε λίγους μήνες αργότερα, αλλά είναι παρόντας σε όλους τους δίσκους, εκτός από το πρώτο demo. Πόσο γουστάρω που έχουν μείνει μια παρέα, και κάνουν ακόμα αυτό που αγαπούν. Μόνο ο μπασίστας, που ήταν ο Fredrik Karlén, που και αυτός είναι σε όλους τους δίσκους, έφυγε πέρσι, και στην θέση του είναι ο Pontus Andersson, σαν live session μουσικός. Το 1991 κυκλοφορούν ένα split 7’’ βυνίλιο με τους συμπατριώτες τους Comecon. Και κάπως έτσι φτάνουμε στο 1992 και την δεύτερη full length τους κυκλοφορία με το The Treasures Within. Αυτή η κίτρινη φωτιά που βγάζει το φόντο του εξωφύλλου τα λέει όλα για την φωτιά και λάβα από riffs που ξεχύνεται στα σαράντα και κάτι λεπτά του. Δυο χρόνια μετά το τρίτο full length Unbound έρχεται με πιο μελωδικές διαθέσεις, με το άγριο παθιασμένο τους death/thrash τους να έχει κυρίαρχο πάλι ρόλο.

Το 1994 έκαναν ένα διάλειμα στην metalκή πορεία τους. Ξανά ξεκίνησαν το 2002 και στα τέλη της χρονιάς επανήλθαν με το τέταρτο και τελευταίο τους full length, καθόλα άξιο να μεταφέρει ως τίτλο το όνομα τους, Merciless. Μια ακόμα ενδιαφέρουσα κυκλοφορία είναι το dvd Live Obsession…τσεκάρετε το…βρίσκεται πανεύκολα…και εκεί θα δείτε την φωτιά που βάζουν στην σκηνή οι Merciless, και τι μας περιμένει στο live.

Τι αναμένουμε, να ζήσουμε από τους Amken και κυρίως από τους Merciless στις 29 του Οκτώβρη στο Κύτταρο??? Death/thrash που θα λυγίσει τα σίδερα, και καθάριο αγνό metal παιγμένο με το μεράκι, την πώρωση, την δύναμη, και το δυνατό παίξιμο…δηλαδή όλα αυτά τα στοιχεία που αγαπήσαμε σε αυτήν την μουσική. Άρα εδώ έχουμε ένα από αυτά τα live, τα οποία δεν χάνονται.

Εδώ είναι το LINK της διοργάνωσης. 

 

Στέφανος Στεφανίδης 

Copyright 2024. All Right Reserved.