PETER STEELE (TYPE O NEGATIVE) - Suspended in Dusk...

Στις 14 Απριλίου του 2010 μια πολύ μεγάλη καλλιτεχνική μορφή, ένας πολύ σπουδαίος μουσικός, ο Peter Steele, τραγουδιστής και μπασίστας των Type O Negative, πέρασε το κατώφλι της ζωής. Η ακριβής αιτία θανάτου συνεχίζει να παραμένει άγνωστη, ενώ πιθανολογείται πως έφυγε από ανακοπή καρδιάς.
Θα θέλαμε να είναι ακόμα ένα μακάβριο αστείο, όπως είχε γίνει το 2005, όταν οι Type O Negative είχαν ανεβάσει στο επίσημο site τους μια εικόνα με μια επιτύμβια πλάκα πάνω στην οποία αναγραφόταν το όνομα του Peter, δυστυχώς, όμως, μετά λύπης μας πληροφορηθήκαμε ότι αυτή τη φορά δεν επρόκειτο για κάτι ανάλογο. Ο Peter έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 48 ετών, σηματοδοτώντας το τέλος μιας εποχής. \r\n

To πραγματικό του όνομα ήταν Petrus T. Ratajczyk. Γεννήθηκε στο Μπρούκλυν της Νέας Υόρκης στις 4 Ιανουαρίου του 1962. Βασικές του μουσικές επιρροές ήταν οι Black Sabbath και οι Beatles.
Στις αρχές του 1980 ο Peter Steele δημιούργησε την πρώτη του μπάντα, τους Fallout, και το 1981 κυκλοφόρησαν το EP “Batteries Not Included”. Σχεδόν παράλληλα δημιουργεί τους Carnivore, μια Hardcore μπάντα με αρκετά crossover thrash στοιχεία, και μαζί κυκλοφορούν το ομώνυμο ντεμπούτο τους (1986) και το “Retaliation” (1987). Λίγο αργότερα βρίσκονται σε “κωματώδη“ κατάσταση.. Κάπου εκεί αρχίζει η ιστορία για τους Type O Negative, ενώ να αναφέρουμε πως το 2006 επανενώθηκαν και ακολούθησε η επανακυκλοφορία των 2 album αλλά και μια μικρή περιοδεία.
Δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του Retaliation, ο Peter Steele, ο παιδικός του φίλος Sal Abruscato, ο Josh Silver, που ήταν στο line-up των Fallout, αλλά και ο Kenny Hickey δημιουργούν τους Repulsion. Λίγο αργότερα θα μετονομαστούν σε Sub-Zero, όμως στη συνέχεια ανακαλύπτουν πως το όνομα αυτό ήδη χρησιμοποιείται από άλλους. Εμπνευσμένοι τόσο από το όνομα αυτό αλλά και από το αντίστοιχο tattoo που είχαν, επιλέγουν το νέο τους όνομα, 0 (Rhesus αρνητικό), δηλαδή Type O Negative.
\r\n
Ένα demo ήταν αρκετό για να υπογράψουν με τη Road Racer Records, που αργότερα έγινε Road Runner Records. Ακολουθεί το “Slow Deep and Hard” που κερδίζει αμέσως τις εντυπώσεις και στη συνέχεια η πρώτη περιοδεία για την προώθηση του album, η οποία αντιμετωπίζεται με επικριτική στάση από μερίδα του κόσμου, εξ’ αιτίας του προκλητικού περιεχομένου των στίχων. \r\n

 

\r\nTR \r\n

\r\n

\r\n
\r\nΤο “Bloody Kisses” που κυκλοφόρησε το 1993, ήταν το πρώτο album τους που έγινε πλατινένιο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το “Christian Woman” και το “Black No1” έμειναν στην ιστορία ως τα πιο δημοφιλή από το εν λόγω album, ενώ πλέον η δουλειά της μπάντας αρχίζει να προβάλλεται από MTV, VH1 και Rolling Stone. Ο drummer τους, Sal Abruscato, εγκαταλείπει για να πάει αργότερα στους Life of Agony και τη θέση του αναλαμβάνει ο Johnny Kelly, τεχνικός drums των Type O Negative.
\r\nΗ δισκογραφική τους εταιρεία αντιλαμβανόμενη την αναπάντεχη επιτυχία που γνωρίζει η μπάντα πιέζει για κάτι πιο εμπορικό. Προσπαθώντας να κρατήσουν μια ισορροπία ανάμεσα στις χρηματικές απολαβές και τη δημιουργικότητα τους, κυκλοφορούν το 1996, το album “October Rust”. Η επιτυχία που γνωρίζει η διασκευή στο “Cinnamon Girl” του Neil Young, το ανυπέρβλητο “My Girlfriend’s Girlfriend”, αλλά και το γλυκά μελαγχολικό “Love you to Death” οδηγούν το album στο # 42 του Billboard Top 200.
\r\nΤην ίδια χρονιά ο Peter Steele φωτογραφίζεται για το Playgirl. Οι αποκαλυπτικές του πόζες αναδεικνύουν το καλλίγραμμο και μυώδες σώμα του, όμως δε χαίρεται καθόλου όταν πληροφορείται στη συνέχεια πως μόνο το 23% των αναγνωστών είναι γένους θηλυκού. Έτσι, προκειμένου να κάνει σαφές πως δεν το γνώριζε εξ’ αρχής, γράφει αργότερα το “I like goils”, όπου ξεκαθαρίζει με τον δικό του τρόπο πως έχουν τα πράγματα σε ότι αφορά τις σεξουαλικές του προτιμήσεις.
\r\nΤην περίοδο που το “October Rust” γνώριζε μεγάλη επιτυχία, ο Peter βρισκόταν αντιμέτωπος με μια σειρά θανάτων που αφορούσαν στο άμεσο οικογενειακό του περιβάλλον. Τα συναισθήματα που του δημιούργησε η όλη κατάσταση τον οδήγησαν στο να γράψει το 1999 το album “World coming Down”, ένα album με doom προσανατολισμό κυρίως, που μουσικά θύμιζε αρκετά το πρώτο τους. Οι στίχοι ξεφεύγουν από το γνώριμο μοτίβο και μιλούν για θάνατο, κατάθλιψη αλλά και εξαρτήσεις. Το “World Coming Down” φτάνει στο #39 του Billboard Top 200, ενώ ξεχωρίζουν τα “Everything Dies”, “Everyone I Love is Dead”, “Hallow’s Eve”, αλλά και το ομώνυμο.
\r\nΤο 2000 ακολουθεί ένα best of που φέρει τον τίτλο ”Least Worst of Type O Negative”. Το γνωστό σαρκαστικό χιούμορ τους επιστρέφει. Εκτός από κομμάτια που υπάρχουν στα προηγούμενα album, συμπεριλαμβάνονται ακυκλοφόρητα remixes αλλά και B-sides από singles.
\r\n"The Dream is Dead" ήταν ο αρχικός τίτλος που είχαν επιλέξει για το 6ο studio album τους, όμως τελικά το ονόμασαν “Life is Killing me”. Ένα album πολύ μελωδικό, με το καυστικό χιούμορ των Type O Negative να πρωταγωνιστεί στο διάρκειας 7,5 λεπτών “How Could She”.
\r\nΤο διάστημα εκείνο ο Steele κατηγορείται για κατοχή ναρκωτικών και φυλακίζεται. Το 2006, ύστερα από την κυκλοφορία του “Best of Type O Negative” χωρίς τη συγκατάθεση της μπάντας, φεύγουν από τη Roadrunner και υπογράφουν με την SPV.
\r\nΤο “Dead Again” έμελλε να είναι η τελευταία δισκογραφική δουλειά των TYPE O NEGATIVE με τον PETER STEELE. Τα videoclip για τα κομμάτια “Profits of Doom” και “September Sun” προβάλλονται από το Headbanger’s Ball, σχεδόν αμέσως μετά την κυκλοφορία τους. Το album σκαρφαλώνει στο # 27 και τον ίδιο χρόνο, στα πλαίσια της περιοδείας τους, εμφανίζονται στο Rock Am Ring Festival στη Γερμανία.Κορυφαία συναυλιακή στιγμή, ωστόσο, ήταν το 2008, όταν έπαιξαν στο Przystanek Woodstock, ένα festival/event που υπολογίζεται πως ετησίως το παρακολουθούν 400.000-500.000 άτομα. \r\n

\r\n

\r\nHT \r\n

\r\n

\r\n
\r\nΟ επίλογος γράφτηκε πριν από λίγες μέρες, αφήνοντας μας μια πολύ πικρή γεύση μαζί με το ανεκτίμητης αξίας έργο που προσέφερε ο Peter Steele.
\r\nΌπως δήλωσε και ο Geezer Butler, ένας από τους πραγματικά πολύ σπουδαίους έφυγε από τη σκηνή..
\r\nΩς ελάχιστος φόρος τιμής η εκπομπή “From The Crypt” που μεταδόθηκε από το Metalzone Internet Radio στις 21-04-2010 ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Peter Steele. Επιλέξαμε ν’ ασχοληθούμε με την καλλιτεχνική του πορεία, παρά ν’ αναφερθούμε σε πληροφορίες που αφορούσαν στην προσωπική του ζωή, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε επί σειρά ετών. Άλλωστε, αυτό που θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη μας είναι η σκιερή ατμόσφαιρα των στίχων και της μουσικής του και αυτή η σαγηνευτικά αλλόκοτη ομορφιά της βαρύτονης φωνής του. \r\n

\r\n

\r\nΘάνατος δεν είναι θάνατος αν τον αρνηθείς ..είναι αν τον αποδεχτείς..
\r\nΚαλό σου ταξίδι..
\r\n

\r\n

\r\nΝικολέτα Σαράντου \r\n

\r\n

\r\nLKJ \r\n

\r\n

\r\n \r\n

\r\n

Copyright 2024. All Right Reserved.