ΔΟΜΙΝΙΚΟΣ ΠΡΙΤΗΣ Ο METALΑΣ... INFLUENCER!

Social Media Influencer είναι ένας χρήστης των social media που έχει εδραιώσει την αξιοπιστία του πάνω σε ένα συγκεκριμένο τομέα. Έχει μεγάλο κοινό και πείθει τους άλλους πάνω στην αρχή της αυθεντικότητας του και το βεληνεκές της επιρροής του. Κάπως έτσι είναι ο πιο πρόχειρος ορισμός του Influencer που βρήκα στο διαδίκτυο για να βοηθήσω αυτούς που δεν κατέχουν τον όρο αφού θα μιλήσουμε μάλλον με το μοναδικό Influencer της τεχνολογίας που (ω τι χαρά) είναι μεταλάς! 

Ο Δομίνικος Πρίτης είναι ιδρυτής των ιστοσελίδων techingreek.com και Geekdom.gr , εργάζεται στη διαφημιστική εταιρεία The Flying Pot και μόλις ξεκινάει ακαδημαϊκή καριέρα στο Know Crunch. Έχει περάσει από καίριες θέσεις σε Antenna, Χρυσή Ευκαιρία και MAD TV. Αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει από τους όμοιους του είναι ότι έχει βραβευτεί με Peak Performance Marketing Award δις (βραβεία διαφήμισης και marketing) για τη δουλειά του και ότι είναι μέσα σε ένα τομέα που ασχολείται με τις δημοφιλείς τάσεις ενώ ο ίδιος είναι αντισυμβατικός, ειδικά στις μουσικές του προτιμήσεις.

27629002_10212523764503065_6996390250876480867_o.jpg

Metalzone.gr-Αφού σε καλωσορίσουμε στη σελίδα μας, θα θέλαμε αρχικά να μας δώσεις μερικές πληροφορίες για το πως ξεκίνησες να ασχολείσαι με το διαδίκτυο και πως έφτασες στο status του «influencer»;

Αρχικά να σε ευχαριστήσω, ως μουσικός είχα περιορισμένες εμφανίσεις στον μέτσολ τύπο, ως marketer ορίστε η πρώτη μου! Εμείς του Marketing, χωρίζουμε τους influencers σε «ράφια» και κατηγορίες. Οι πολύ διάσημοι πχ είναι Influencers και ανάλογα την κατηγορία τους κατατάσσονται ως food influencers, fashion inflencers κτλ. Στο πιο κάτω ράφι είναι οι micro-influencers, προσωπικά να σου πω την αλήθεια δε με θεωρώ influencer. Αν μπορώ να εντοπίσω σε τι οφείλεται το ότι μπορεί να επηρεάζω ή πως το έχτισα αυτό, είναι μάλλον η ενασχόληση με το blogging τεχνολογίας από νωρίς αλλά και αργότερα όταν ασχολήθηκα με το Marketing, προσπάθησα να βάζω τον χαρακτήρα μου και την προσωπικότητα μου, μέσα στη δουλειά μου.

Metalzone.gr-Μπορεί κάποιος να γίνει επαγγελματίας influencer; Υπάρχει σχετικός οδηγός “How to become and influencer κλπ”;

Χμμ. Μπορεί; Μπορεί μάλλον, υπάρχουν άνθρωποι που επαγγέλλονται influencers. Οι περισσότεροι εξαργυρώνουν μία φήμη που απόκτησαν με κάποιο τρόπο. Αν είσαι καλός σε αυτό που κάνεις, τότε θα γίνεις γνωστός είτε σε συγκεκριμένο κύκλο και κοινό, είτε γενικά.

Metalzone.gr-Όταν είσαι σε μια θέση που γνωρίζεις ότι έχεις τέτοια επιδραστικότητα, διαφοροποιείς τον τρόπο που εκφράζεσαι, τις απόψεις σου, τα θέματα που θίγεις προκειμένου να μη χάσεις δημοτικότητα;

Η κάθε κοινωνία -μικρή και μεγάλη- γουστάρει να έχει πουλέν, έχω υπάρξει τέτοιο και μάλλον τους έχω φτύσει στη μούρη. Μερικές φορές εκφράζομαι προκλητικά επί τούτου, για να αποδείξω ότι δεν ανήκω πουθενά. Μάλλον κακή ιδέα αν με ρωτάς. Και ναι μου έχει στοιχίσει.

41471214_667694043617476_7871263430961790976_n_0.png

Metalzone.gr-Έχει υπάρξει φορά που να έχεις μετανιώσει για τον τρόπο που χειρίστηκες ένα θέμα;

Εννοείται! Ειδικά στα Social Media είναι εύκολο να γράψεις κάτι του οποίου τη δύναμη δεν έχεις εκτιμήσει. Έχω μετανιώσει πολλάκις.

Metalzone.gr-Με αφορμή την ιδιότητα που θα έχεις με τη νέα season ως καθηγητής, θεωρείς ότι ο «metalhead με τα τατουάζ» θα αντιμετωπιστεί με σκεπτικισμό από τους μαθητές;

Ααα τι ωραία ερώτηση! Το Know crunch που γίνεται σε συνεργασία με το Deree είναι ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε όλους, οι μαθητές λοιπόν μπορεί να είναι και υψηλόβαθμα στελέχη πολυεθνικών εταιρειών. Η εμπειρία μου όμως έχει δείξει στα χρόνια που κινούμαι σε αυτό τον χώρο, πως αν η δουλειά σου μιλάει περισσότερο από εσένα, τότε ούτε τα tattoo ούτε τα stretch μπορεί να ενοχλήσουν κανέναν. Έχουμε κάνει προόδους ως κοινωνία σε αυτό τον τομέα.

Metalzone.gr-Το γεγονός ότι τα μουσικά σου γούστα δεν είναι σύμφωνα με τα δημοφιλή ρεύματα, σε βοήθησε ή σε δυσκόλεψε στην πορεία σου;

Δε με επηρέασε καθόλου. Οι σχέσεις επαγγελματικά δεν καθορίζονται από τις μουσικές προτιμήσεις φρονώ. Θέλω να πω, οκ για small talk ίσως σε κάποιες περιπτώσεις θα μου ήταν χρήσιμο να ξέρω το τελευταίο χιτ του Πάνου του Κιάμου, αλλά μη γνωρίζοντας το δεν δυσκολεύτηκα κιόλας.

Metalzone.gr-Με το να είσαι μέσα στη διαφήμιση, που απευθύνεται κυρίως στο μέσο καταναλωτή, συμβιβάστηκες ως προς τις προτιμήσεις σου μουσικά; Άλλαξες μουσικές επιλογές; Απομακρύνθηκες από το metal;

Μέτσολ ις λάιφ. Ούτε μου ζητήθηκε, ούτε εγώ ο ίδιος απομακρύνθηκα. Στην πραγματικότητα πολλές φορές στο γραφείο, έβαζα converge στα ακουστικά μου και έκανα τα marketing plans μου και τις διαφημίσεις μου.

Metalzone.gr-Σε έχει βοηθήσει ποτέ στη δουλειά σου η μουσική σου ταυτότητα; Αντλείς έμπνευση και ιδέες από αυτό;

Η μουσική είναι universal γλώσσα – όσο γλυκανάλατο κι αν ακούγεται. Η μουσική είναι περισσότερα από ταυτότητα για μένα. Χρησιμοποιώ τη μουσική, το μετσολ, στη χαρά, για αποσυμπίεση, όταν έχω άγχος κτλ. Έτσι ναι, μπορείς να πεις πως με έχει εμπνεύσει όπως εμπνέει κάποιον χιχοπά όταν ακούει emimen όταν δουλεύει.

Metalzone.gr-Μήπως τελικά οι περισσότεροι μεταλάδες είναι tech freaks και geeks?

Επικίνδυνο στερεότυπο. Νομίζω πως τα games, η τεχνολογία, το metal, οι ταινίες, είναι επιλογές που κάνουν οι άνθρωποι και τυγχάνει συχνά να ταιριάζουν.

41467958_290150395149606_3323034983102152704_n.png

Metalzone.gr-Πολύ παλιά υπήρχε το tape trading, αργότερα το downloading, τώρα σε τι φάση είμαστε; Έχεις εικόνα πως ψάχνονται οι metalάδες μουσικά και κατά πόσο είναι χειραγωγίσιμοί;

Streaming. Υπηρεσίες όπως το Spotify, Apple music, ακόμα και το YouTube, δείχνουν ότι το streaming είναι το μέλλον. Οι μεταλλάδες έχουν περισσότερες επιλογές τώρα, θα μπουν στα αγαπημένα τους site, θα δουν YouTube να μάθουν καινούρια πράγματα, μπορεί αν τσεκάρουν Last.fm. Δεν είναι καθόλου χειραγωγίσιμοι, πλέον είναι πιο απαιτητικοί από ποτέ και έχουν πρόσβαση σε όλη την πληροφορία του κόσμου. Δεν μπορεί να έρθει ένα hammer να τους πει ότι οι Iced Earth είναι η μεγαλύτερη μπάντα του σύμπαντος και να το φάνε αμάσητο.

Metalzone.gr-Έχουμε ακούσει για εταιρείες που αγοράζουν like στο Facebook, views στο Youtube κλπ. Αυτό είναι κάτι που αποδίδει από την άποψη του Marketing?

Όχι. Άνθρωποι θες να κάνουν click στο metalzone, άνθρωποι να αγοράσουν κάλτσες, άνθρωποι να κάνουν subscribe σε μία υπηρεσία. Τα fake likes, μπορεί να δίνουν μία ψεύτικη εικόνα αλλά μέχρι εκεί. Επί της ουσίας δεν προσφέρουν τίποτα.

Metalzone.gr-Θα θυμάσαι τι είχε γίνει όταν είχε πρώτο βγει ο Napster. Τώρα υπάρχουν πλατφόρμες διάθεσης της μουσικής χωρίς τη μεσολάβηση δισκογραφικών. Τελικά το διαδίκτυο βοηθάει τη μουσική ή την σκοτώνει;

Από το Napster μέχρι σήμερα έχουν περάσει πόσα; 20 χρόνια; Και η μουσική μόνο πιο δυνατή γίνεται. Το internet είναι εργαλείο και έτσι οφείλουμε να το βλέπουμε και να το χρησιμοποιούμε. Φαίνεται πως υπηρεσίες όπως το Soundcloud κάνουν χρήση του internet για να φτάσει η μουσική παντού, με κάθε τρόπο και δωρεάν. Οι υπηρεσίες επί πληρωμή αλλά και οι τσαμπατζήδες θα υπάρχουν πάντα.

Metalzone.gr-Ποια είναι τα δικά σου αγαπημένα συγκροτήματα; Παρακολουθείς τη σκηνή; Πας σε συναυλίες; Σε «μεταλάδικα»;

Ααα αγαπημένα συγκροτήματα, έχω περάσει από διάφορες φάσεις, από Power/Epic/Heavy μέχρι black/death. Πλέον έχω κάποιες σταθερές, άντε αφού θες ονόματα Dark Tranquillity, Insomnium, Russian Circles, Opeth, Mastodon, Sylosis, Baroness, Devin Townsend/SYL, God is an Astronaut, Guilt Machine και πολλά πολλά άλλα. Συναυλίες όσο μπορώ πάω, καινούριο σπορ είναι τα φεστιβάλ εξωτερικού. Μεταλλάδικα πηγαίνω να γυμνάσω τον σβέρκο μου αλλά πιο σπάνια πια, μιας και ο κολλητός/partner in crime Δημήτρης λείπει στα εξωτερικά.

Metalzone.gr-Στις συναυλίες υπάρχει μια συνεχώς αυξανόμενη τάση live streaming φωτογραφίες και βίντεο χωρίς τελειωμό. Εσύ όταν είσαι σε συναυλία είσαι από αυτούς και πως σου φαίνεται το pit που αντί για headbanging κάνει live streaming?

Είμαι και τα δύο. Μου έχει τύχει σε φεστιβάλ του εξωτερικού να κάνω 5 φορές crowd surfing στο ίδιο κομμάτι και στο ίδιο φεστιβάλ άραζα και τραβούσα βίντεο. Είναι πολύ προσωπικός ο τρόπος που επιλέγεις να ζήσεις και να μοιραστείς μια τέτοια εμπειρία και για τον καθένα είναι διαφορετικός.

Metalzone.gr-Γράφεις και εσύ μουσική αν δεν κάνω λάθος; Είσαι ενεργό μέλος κάποιου συγκροτήματος; Χρησιμοποιείς τις marketing skills σου για να κάνεις καλύτερη προώθηση της μουσικής σου;
Με τον Δημήτρη που σου ανέφερα παραπάνω έχω. Κάνουμε διάφορες προσπάθειες και είχαμε πάντα αυτή την κουβέντα. Όταν ήμασταν ενεργοί μουσικά, δεν χρησιμοποιήσαμε τα marketing skills μου και τώρα που ας πούμε έχω εξελίξει αυτές τις ικανότητες, δεν κάνουμε κάτι μουσικά. Αυτή την περίοδο γράφω/γράφουμε συνέχεια και το πλάνο είναι επιτέλους να κυκλοφορήσουμε κάτι.

Metalzone.gr-Θεωρείς ότι θα μπορούσαν τα ελληνικά συγκροτήματα να κάνουν κάτι για να βγουν από το περιθώριο του ενδιαφέροντος των δισκογραφικών;

Νομίζω πως με βάση την αναλογία ποιότητας σε ότι κάνουμε σε κάθε τομέα στην Ελλάδα, είμαστε σε καλό επίπεδο. Πέρα από Rotting Christ, Septicflesh κτλ βγαίνουν και καινούριες μπάντες, δεν μιλάω για τις εγχώριες και εσωτερικής κατανάλωσες μπάντες. Οι Aetherian κάνουν γκελ στους φαν του melo death παγκοσμίως.

Metalzone.gr-Κλείνοντας να σε ευχαριστήσουμε για το χρόνο σου και να ευχηθούμε να γίνετε πολλοί περισσότεροι οι Metalhead Influencers  

Σε ευχαριστώ και ελπίζω να συνεχίσετε την καλή δουλειά που κάνετε χρόνια τώρα.

 

Συνέντευξη στην Έλενα Μιχαηλίδου

Copyright 2024. All Right Reserved.