Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΧΑΤΖΗΜΕΤΑΛΛΑΔΩΝ ΜΙΛΑ ΣΤΟ METALZONE.GR

Η πρώτη αντίδραση κάθε εθισμένου γνήσιου χατζημεταλλα όταν πρωτοαντίκρισε τη σελίδα στο Facebook ήταν να νιώσει έντονο θυμό! Τολμουν να κατακρίνουν τους γνήσιους υπερασπιστές της τίμιας φλόγας; Όχι! Αδύνατον! Θα τους κατατροπώσουμε. Μετά αρχίζεις να διαβάζεις τα ομολογουμένως ευφυέστατα Meme, τις παρατηρήσεις που αν το καλοσκεφτείς σε κάνουν και λίγο απαιτητικότερο ακροατή και τελικά καταλήγεις... Επιτροπή σωτηρίας Χατζημεταλλάδων ... λυτρώστε μας απ' το μαρτύριο! Με αυτη τη σκέψη προσεγγίσαμε την επιτροπή και αυτή με γρήγορες και εύστοχες απαντήσεις μας απέδειξε οτι the force is strong with this one!

epitropi 2.jpg

Συνέντευξη :Επιτροπή σωτηρίας χατζημεταλλάδων & παρατηρητήριο μουσικής αμπαλοσύνης

Καταρχήν ως επιτροπή θέλω να μας δώσετε ένα ακριβή και εμπεριστατωμένο ορισμό του Χατζημεταλλα. Τι είναι ο Χατζημεταλλας;

Για εμάς Χατζημεταλλάς είναι μια έννοια ασαφής και ταυτόχρονα εξαιρετικά ανοικτή σε πολύ συγκεκριμένους ορισμούς. Είναι σίγουρα ένα άτομο που τον ορίζει η μουσική που ακούει. Που περιχαρακώνεται πίσω από άγραφους κανόνες για το τι είναι μουσική καλή και κακή. Που επικοινωνεί με τους υπόλοιπους, με όρους Μεταλ. Είναι όμως και ένα άτομο αυθεντικό, που αγαπά, που μισεί, που νιώθει γενικά και γι’ αυτό το σεβόμαστε. Είναι ο τύπος που δεν δέχεται ότι το Born Again δεν μπορεί να είναι ο καλύτερος δίσκος Σαμπαθ. Είναι το παλικάρι που φωνάζει ΣΛΕΓΙΕΡ στα backdrops μισή ωρα πριν ξεκινήσει το live, εντελώς νηφάλιος. Είναι ο μαν που νομίζει ότι υπάρχει έστω και μισή μονάδα coolness στο να ακούει blind guardian. Είναι πολλά. Είναι όλοι εσείς.

Ποια ανάγκη σας ώθησε στην δημιουργία επιτροπής. Είναι είδος προς εξαφάνιση ο χατζημεταλλάς ή θέλετε να τον «συνετίσετε»;

Ευχαριστούμε για την ερώτηση. Η «σωτηρία» είναι μια διττή έννοια και δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη αλλαγή. Νομίζω η ελληνική σκηνή θα ήταν πολύ πιο φτωχή χωρίς τους γραφικούς μας χατζημεταλλάδες. Η μόνη ανάγκη η δική μας είναι η ανάγκη της έκφρασης. Το χιούμορ που κάνουμε μεταξύ μας, απλά καταγράφεται σε μια σελίδα στο facebook. Νομίζω δεν είναι τίποτα παραπάνω η Επιτροπή. Και σίγουρα δεν είναι κάποιοι πιτσιρικάδες, no lifers που μαλακίζονται πάνω σε ένα pc περασμένης τεχνολογίας. Το 99,99% των post και των meme της Επιτροπής παράγονται από πανάκριβα, εταιρικά κινητά.

Τι πιστεύετε ότι έφταιξε στην Ελλάδα και υπάρχει τέτοια πληθώρα χατζημεταλλάδων; Υπάρχουν άλλα κέντρα που ευδοκιμούν χατζημεταλλικές εστίες;

Νομίζω η ιδιοσυγκρασία των κατοίκων της γεωγραφικής περιοχής που τυχαίνει να ζούμε είναι αρκετή για να δημιουργήσει χατζημεταλλάδες σε όλα τα επίπεδα. Άνθρωποι ξερόλες, με εμμονές που ζουν έντονα, ενώ ταυτόχρονα ασχολούνται με κάθε ασήμαντη λεπτομέρεια που θα τους φέρει σε σύγκρουση με τον διπλανό τους.

Όσο καιρό παρακολουθώ τη σελίδα, υπάρχει μια χιουμοριστική διάθεση απέναντι στους χατζημεταλλάδες με κριτική και ειρωνική διάθεση. Θεωρείτε ότι αυτό έχει αποτέλεσμα; Έχετε δει διαφορές μέχρι τώρα;

Η σάτιρα αφορά όλη την σκηνή πλέον, ώστε να υπάρχει σχετικά πιο συχνή επικοινωνία. Σχεδόν ό,τι διαβάσετε στην σελίδα είναι προϊόν «καλής διάθεσης» και «εποικοδομητικής κριτικής» μέσω του οχήματος της σάτιρας. Δεχόμαστε κάθε γνώμη και κάθε κράξιμο, αφού ο πόνος που επιθυμούμε να μοιράζουμε, πιστεύουμε ακράδαντα ότι τελικά είναι για καλό. Είναι κομμάτι της «διαδικασίας» της σωτηρίας.

epitropi 3.jpg

Εσείς οι ίδιοι είστε χατζημεταλλάδες που ξεφύγατε από τη μάστιγα ;

Ποιος είπε ότι ξεφύγαμε;

Είναι εθιστικό το χατζημέταλ; Μπορεί κάποιος να το ξεπεράσει και μετά να υποστεί υποτροπή;

Οτιδήποτε κακό μπαίνει στον οργανισμό είναι εθιστικό. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα το απαγορέψουμε στον κόσμο. Για αυτά είναι άλλοι υπεύθυνοι. Απλά μέσω της επικοινωνίας με την σελίδα μας, το χατζημεταλλικό κοινό ασχολείται με το πρόβλημα του και είτε το παλεύει είτε χώνετε όλο και πιο βαθιά σε καταστάσεις που είναι πλέον μη αναστρέψιμες. Στα χρόνια που έρχονται, η Επιτροπή θα αναδείξει συγκεκριμένες περιπτώσεις που χρίζουν ειδικής αντιμετώπισης και ίσως βοηθήσουμε και εμείς με διάφορα μέσα.

Θα θέλαμε να μας σχολιάσετε τον συναυλιακό χάρτη όπως διαμορφώνεται μέχρι στιγμής. Εσείς σε ποιες συναυλίες θα πάτε;

Γίνεται νταβαντούρι φέτος και σίγουρα έχει παίξει ρόλο η μείωση του ΦΠΑ, όμως είμαστε σχετικά απογοητευμένοι από τα ονόματα που μας επισκέπτονται, πέρα από κάποιες εξαιρέσεις. Αυτό που λείπει από την Ελλάδα είναι ένα μεγάλο festival, με 100 ονόματα, 3-4 μέρες που θα υπάρχει πραγματική φεστιβαλική ατμόσφαιρα. Γι’ αυτό και σεβόμαστε πχ το up the hammers. Είναι μια σοβαρή προσπάθεια που ενώ την σατιρίζουμε άγρια, την σεβόμαστε πλήρως. Εάν πρέπει να αναφερθούμε σε κάποιο όνομα, σίγουρα η έλευση των Alice in Chains, για όσους δεν τους έχουν ήδη δει στο εξωτερικό, νομίζω είναι τεράστια υπόθεση. Να δούμε επιτέλους από κοντά, πως κατακρημνίστηκε το μεταλ.

Leprous.jpg

epitropi 1.jpg

Έχετε κάνει ποτέ σχόλια μόνο και μόνο για τα like ή είναι όλα γνήσια αποστάγματα σοφίας αφιερωμένα στο σκοπό;

Τα πάντα γίνονται για τα likes και τα σχόλια. Όσο πιο μεγάλο feedback παίρνουμε, τόσο πιο πολύ φιντάρουμε το κοινό. Δεν είναι τα πάντα επιτυχημένα, σίγουρα. Αλλά προκύπτει ότι η αναλογία είναι καλή. Και αυτό αποτυπώνεται στα στατιστικά. Όμως δεν στύβουμε τα μυαλά μας για να δίνουμε υλικό. Ό,τι βλέπετε είναι στιγμιαίες σκέψεις κάποιων ατόμων που ήταν, είναι και θα είναι στον χώρο και παρακολουθούν από κοντά τα πάντα.

Το Metalzone θα μπορούσε να θεωρηθεί έτσι όπως αντιλαμβάνομαι τον ορισμό πριν μας τον ξεκαθαρίσετε το κατεξοχήν χαζτημεταλλικό site και ραδιόφωνο. Υπάρχει σωτηρία για εμάς και αν ναι πως;

Το Metalzone είναι παλιό site, αν θυμόμαστε καλά υπήρχε και ένα σχετικό forum, που μεγάλωσε γενιές με τα μαργαριτάρια που διαβάζαμε εκεί μέσα. Γνωρίζουμε ότι όλα αυτά τα metal webzines είναι φτιαγμένα από οπαδούς για οπαδούς, δεν υπάρχει καμία κακή πρόθεση απέναντι στα γραφόμενα εκεί. Όταν υπάρχουν κραυγαλέες περιπτώσεις εκμετάλλευσης και επίδειξης χατζημεταλλισμού, εμείς είμαστε εδώ να το αναδείξουμε. Σας τιμά, υποθέτουμε, ότι δεν έχει αναδημοσιευθεί κάποιο παρατράγουδο από το site σας. Μια μικρή συμβουλή marketing προς όλα τα zines: “δώστε μας υλικό να εκτοξεύσουμε τα hits σας στα αστέρια”

Δώστε μας 5 τρόπους που μπορεί ένας χατζημεταλλάς να αρχίσει την απεξάρτηση

Α) οι αμερικάνοι δεν είναι μαλάκες που βάζανε στους φυλακισμένους του Γκουαντάναμο, μεταλ για βασανισμό. Το πρώτο βήμα για την σωτηρία, είναι να σιχαθείς το μεταλ. Άκου μεταλ 24/24, 7/7. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην το σιχαθείς.

Β) βρες γκόμενα/γκόμενο μη μεταλλά/μεταλλού. Η συνύπαρξη με άτομο που δεν ακούει μεταλ θα σε κάνει σύντομα να αναθεωρήσεις εάν πρέπει να συνεχίσεις να ακούς αυτή τη μουσική

Γ) γίνε συνδρομητής σε audio streaming υπηρεσία. Η μουσική που θα ανακαλύψεις είναι άπειρη. Το μεταλ είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό της απέραντης ομορφιάς που υπάρχει εκεί έξω.

Δ) σταμάτα να πίνεις μπύρες σε τελειωμένα στέκια που πήγαινες όταν ήσουν 18. Πήγαινε μια εκδρομή, κάψε το δερμάτινο, κουρέψου, ξυρίσου, βρες δουλειά, κάνε οικογένεια και επιτέλους άλλαξε το nickname σου. Δεν είσαι ο John ο Trooper. Ούτε ο Bathory Manolis.

E) Παραδέξου ότι ακούς μαλακίες, από ένα σημείο και μετά. Δεν είναι δυνατόν να παράγονται 100 καλοί δίσκοι στο μεταλ κάθε χρονιά. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ. Αυτή η μουσική άκμασε πριν 30 χρόνια, πλέον ζείς τα απονερα της και απλά ακούς αναμασήματα. Άκου ό,τι θες. Αλλά παραδέξου ότι απλά το ακούς γιατί μέχρι εκεί μπορείς.

epitropi 4.jpg

Με την βαθία μου εκτίμηση για το ευφυέστατο χιούμορ της επιτροπής και χωρίς καμία διάθεση να αποτάξω από πάνω μου τη ρετσινια της χατζημεταλλούς. Έλενα Μιχαηλίδου

Ευχαριστούμε πολύ για την ωραία συνέντευξη. Ευχόμαστε καλή ανάρρωση.

Τα Memes που κοσμούν τη συνέντευξη είναι επμνευσης και υλοποίησης της επιτροπής

Copyright 2020. All Right Reserved.