Labyrinth - Return to Heaven Denied

Labyrinth - Time After Time

Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ

Με ένα δίσκο που κλείνει φέτος, πριν λίγες μέρες, τα είκοσι χρόνια θα ασχοληθούμε σε αυτό το κείμενο. 24 Ιουνίου του 1998 κυκλοφόρησε, από την Metal Blade. ‘’Return To Heaven Denied’’ ο τίτλος και οι Ιταλοί prog/power metallers Labyrinth οι δημιουργοί του. Ήδη οκτώ χρόνια είχαν στις πλάτες τους, και ένα ακόμα full length με τίτλο ‘’No Limits’’ το 1996, ένα χρόνο μετά το ep ‘’Piece Of Time’’.

Είμαστε στο 1998, και σε ένα ιδίωμα, power metal, που τα πάντα είχαν παιχθεί και κριθεί μια από τα τέλη της προηγούμενης, μέχρι τα μισά αυτής της δεκαετίας, με δίσκους διαμάντια. Μιλάμε για την Ευρωπαϊκή μεριά του power metal. Πως λοιπόν θα ξάφνιαζαν τον κόσμο οι Labyrinth? Κατά κάποιον τρόπο με το ντεμπούτο ‘’No Limits’’ είχαν κάπως ξαφνιάσει τους οπαδούς του ιδιώματος, αλλά μάλλον χρειάζονταν κάτι που θα το έκανε με πιο εμφατικό τρόπο. Φεύγει ο ‘’άγνωστος’’ Joe Terry, κατά κόσμον Fabio Tordiglione, πασίγνωστος υπό το όνομα Fabio Lione, και έρχεται ο μέχρι και σήμερα τραγουδιστής  "Rob Tyrant" κατά κόσμον Roberto Tiranti. Οι Andrea Cantarelli και Olaf Thorsen στις κιθάρες και στην δημιουργία, ως επί το πλείστον, φτιάχνουν συνθέσεις άριστες, γεμάτες μελωδικές και προοδευτικές ιδέες, και άριστα παιγμένες από όλους, με κιθάρες και πλήκτρα, από Andrea de Paoli αυτά, να βάζουν την αρχή και το rhythm section, Chris Breeze – μπάσο και Frank Andiver – τύμπανα, τον απαραίτητο power όγκο και τον Tiranti να το αποτελειώνει με ερμηνείες γεμάτες δυναμισμό χρώμα και συναίσθημα.

Από την αρχή και για κάτι λιγότερο από μια ώρα, τα πλήκτρα σμίγουν με τις κιθάρες αναβλύζοντας μελωδίες και riffs ξυράφια, ‘’Moonlight’’, ‘’New Horizons’’. Μελωδικές και αρκετά συναισθηματικές power μπαλάντες, που μετατρέπονται σε power metal δυναμίτες, ‘’The Night of Dreams’’, και το πιο Helloween, ‘’Lady Lost In Time’’. Όλα τα κομμάτια είναι γιομάτα με εξαιρετικά και πιασάρικα σημεία, άκου το ‘’State of Grace’’, που φέρνει σε Stratovarius. Όπως και τα λόγια που χρησιμοποιούν παίρνουν εύκολα θέση στην καρδιά μας, ειδικά με τον τρόπο που εκφέρονται από τον Rob Tyrant. Ακούστε και την κομματάρα - μπαλαντάρα ‘’Heaven Denied’’. Speed/power κεραυνός πέφτει με το ‘’Thunder’’ με μελωδικά ξέφωτα από τα πλήκτρα να το στολίζουν. Το ‘’Feel’’ είναι η χρήσιμη? διασκευή από τους Cenith X, και είναι με την απαραίτητη metal πινελιά, η χορευτική στιγμή των Labyrinth. Και όσοι προλάβατε να χορέψετε, χορέψατε. Τα καλύτερα για το τέλος. ‘’Time After Time’’, που δυναμιτίζει την ατμόσφαιρα στην αρχή και έρχεται η ρεφρενάρα και το απίστευτο solo και τα κάνουν όλα πιο όμορφα. Να το τραγουδάς μέχρι παντελή έκλειψη φωνής. ‘’Falling Rain’’ και σαν το ‘’Lady Lost In Time’’ μελώνει τα αυτιά. Όμορφη μπαλάντα και αυτή. ‘’Die For Freedom’’ και όλα τελειώνουν όπως πρέπει, δυναμικά – power, μελωδικά, Labyrinth way.

Οι Gammaray έφτιαξαν το ‘’Land Of The Free Pt II’’. Πρωτίστως οι Queensryche είχαν φτιάξει το ‘’Operation Mindcrime Pt II’’.  Αμφότερα κατώτερα από τα πρώτα. Αφήνουμε τα ‘’Keepers…’’ ήσυχα στον θρόνο και την διάσταση που βρίσκονται Στις 21 Ιουνίου του 2010 οι Labyrinth κυκλοφόρησαν το ‘’Return to Heaven Denied Pt. II - A Midnight Autumn's Dream". Το οποίο, τουλάχιστον, μπορούσε να κοιτάξει με αξιοπρέπεια στα μάτια το πρώτο μέρος. Ακόμα στις 30 του Οκτώβρη του 2016 οι Labyrinth έπαιξαν ολόκληρο το  ‘’Return To Heaven Denied’’ στην πατρίδα τους, και πρόσφατα κυκλοφόρησαν την ζωντανή ηχογράφηση – κινηματογράφηση.

Δίσκος σταθμός για το power metal αλλά κυρίως για τους Labyrinth το ‘’Return To Heaven Denied’’. Έχουν καναδυό ακόμα τέτοιους. Δίσκος που βάζεις να τον ακούσεις και γίνονται γύρω σου όλα ομορφότερα. Άρα ακόμα ένας metalικός σύντροφος για τον καθένα μας.

 

 

 

 

Copyright 2024. All Right Reserved.