Sabaton - The Great War

SABATON - Fields of Verdun (Official Music Video)

ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΟΥ ΓΡΑΦΩ ΜΕΣ ΤΑ ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΑ

Οι Sabaton τα τελευταία πολλά χρόνια έχουν κάνει ένα σημαντικό όνομα στον Ευρωπαϊκό κυρίως metal χάρτη. Και έχουν δημιουργήσει ένα ισχυρό fan base παντού, αλλά φυσικά και στην χώρα μας. Γνωστά όλα αυτά, όπως και γνωστή η αγάπη τους για πολεμική θεματολογία. Στο ‘’The Great War’’ ασχολούνται με ένα σημαντικό κομμάτι της Παγκόσμιας ιστορίας των Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ή αλλιώς The Great War. Πόλεμος που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 1914 και επισήμως τελείωσε τον Νοέμβρη του 1918. Έμεινε γνωστός ως ο πόλεμος των χαρακωμάτων. Νεκροί,  8,5 εκατομμύρια στρατευμένοι και 13,5 εκατομμύρια άμαχοι. Η όλη αυτή του σκοτεινή ατμόσφαιρα, στις πολεμικές μέρες και νύχτες στα χαρακώματα, αλλά και στην θάλασσα, ενέπνευσε τους Σουηδούς να φτιάξουν ένα δίσκο, concept  από την μία, αλλά και τον πιο σκοτεινό τους από την άλλη.

Μας είχαν δώσει σαφή δείγματα από το single ‘’Bismark’’ με το πολύ εντυπωσιακό video clip. Και μιλούσε για την βύθιση του εν λόγω Γερμανικού θωρηκτού λίγο πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και για αυτόν το λόγω δεν μπήκε στον δίσκο ‘’The Great War’’. Το πρώτο video clip του δίσκου και αυτό πολύ εντυπωσιακό, μέσα από τα χαρακώματα, ήταν για το ‘’Fields of Verdun’’. Ένα κομμάτι ποτισμένο από Sabaton πολεμικά συναισθήματα.  Από το εναρκτήριο “The Future of Warfare” και στο επόμενο “Seven Pillars or Wisdom” τα κλασικά Sabaton στοιχεία του συμφωνικού power με τα δυνατά ρεφρέν είναι εδώ. Το πιο επικολυρικό πρόσωπο που δείχνουν καθώς τα κομμάτια προχωρούν, με σκοπό να στηριχτεί κατάλληλα το concept, άκου ‘’ 82nd All the Way’’, λίγο μπορεί να ξενίζουν τους οπαδούς τους, που είχαν συνηθίσει σε πιο δυναμική παρουσία. Και αυτή η δυναμική υπάρχει σε κομμάτια σαν τα “The Attack of the Dead Men”, ή το ‘’Devil Dogs’’, αναμεμειγμένη με αυτά τα επικολυρικά στοιχεία. Όπως και στο προαναφερθέν ‘’Fields of Verdun’’. Το “The Red Baron”  μια πανέμορφη στιγμή, πιο πολύ συμφωνικού rock, σαν οι Avantasia να συναντούν τους Deep Purple μπερδεύει κάπως, αλλά εμπλουτίζει τον δίσκο. Και μετά έρχεται το ‘’Great War’’ που μαζί με το “A Ghost in the Trenches” να φέρει τα δυνατά πιασάρικα ρεφρέν και το power ξανά.  Και έτσι το στόρυ τελειώνει επικά με το “The End of the War to End All Wars’’ και το μπαλαντοιδές “In Flanders Fields”. 

Δεν ξέρω πιο θα είναι το γκελ που θα κάνει το ‘’The Great War’’ στους οπαδούς των Sabaton. Ξέρω όμως ακούγοντας τον ότι είναι ένας εξαιρετικός δίσκος, που ακούγεται ολάκερος με πολύ ενδιαφέρον και ευχαρίστηση και ενδεχομένως να κοσμεί την δισκογραφία τους καθώς τα χρόνια θα περνούν.

Copyright 2024. All Right Reserved.