Dreemwich - Beyond Imagination

Ευφάνταστο U.S. Power/Prog από το παρελθόν

                Είναι γνωστό το Κάνσας για την παροχή του σε Power/Progressive μπάντες. Κάποιες τα κατάφεραν, κάποιες χάθηκαν στη λήθη με μοναδική κληρονομιά κάποια demos σε κασέτες που πέσανε στα χέρια λίγων τυχερών της εποχής. Οι Dreemwich (φαντάζομαι , και καλά Dream Witch, ίσως υπήρχε και άλλη μπάντα με αυτό το όνομα) ακολούθησαν τον δύσκολο δρόμο του Power/Progressive Metal από το 1988 και κυκλοφόρησαν κάποια demos, με διαφορετικές συνθέσεις κάθε φορά, με πιο σημαντικές αλλαγές αυτές του ενός κιθαρίστα αλλά και του τραγουδιστή.Μέσα στα τρία χρόνια ζωής τους, έδωσαν αρκετές συναυλίες και δημιούργησαν αρκετά τραγούδια τα οποία τα βρίσκουμε μαζεμένα στην συλλογή της Arkeyn Steel με γενικό τίτλο ‘’ Beyond Imagination’’. Για μια ακόμα φορά έχει γίνει εξαιρετική δουλεία με πληθώρα πληροφοριών και φωτογραφίων, καθώς επίσης στίχους και καλύτερο ήχο. Όλα αυτά σε μια από τις 500 αριθμημένες κόπιες που κυκλοφορούν από τις 24 Ιουλίου.

                Όπως θα διαπιστώσετε και οι ίδιοι ακούγοντας το, το cd είναι φουλαρισμένο με τα άπαντα της μπάντας. Πολύ υλικό που κανείς μας δεν είχε προακούσει. Η συλλογή ξεκινά με το πρώτο, ομώνυμο ντέμο (1989) της πρώτης περιόδου της μπάντας. Σκληρό μεν, λυρικό δε. Η παραγωγή δεν είναι σύμμαχος της μπάντας αλλά μιλάμε για ντέμο και τότε παραδεχόμαστε ότι είναι πολύ καλύτερο από όσο θα μπορούσε. Μουσικά καταπληκτικοί, συνθετική ιεροφάνεια. Οι κιθάρες γλιστρούν αβίαστα και δολοπλοκούν υπέρ της μελωδίας. Οι ουρανοί ανοίγουν σε προσταγή των υψηλών φωνητικών του πρώτου τους τραγουδιστή, Matt Cavanaugh. Κάθε όργανο συμβάλλει με ολοκληρωτικό και σημαντικό τρόπο στην εξέλιξη κάθε τραγουδιού, είτε σε γρήγορες ταχύτητες, είτε σε πιο αργές όπως το ‘’ Without Your Love’’ που όπως καταλαβαίνετε είναι η ερωτική στιγμή-μπαλάντα της μπάντας με ακουστικές κιθάρες και πιο αισθαντικά φωνητικά. Όπως και να τους προτιμάτε, θα σας εκπλήξουν με τον συνθετικό οίστρο που τους διακατέχει. Οι ρυθμοί τολμούν και παραβαίνουν τις σταθερές, τα φωνητικά δεν νιώθουν όρια. Ιερό καβαλίκευμα των riffs και σε λίγο χρονικό διάστημα τα μαλλιά σου γεμάτα κόμπους. Αποκορύφωση στο ‘’ Silent Whisper’’  με την συνθετική τους ιδιοφυία να αντικατοπτρίζεται στο βασικό ρυθμό και τα πάντα να καίγονται γύρω του. Στην συνέχεια μας δίνεται η μοναδική ευκαιρία να απολαύσουμε το υλικό που δημιούργησαν την ίδια χρονιά για το δεύτερο ντέμο τους. Σημαντική διαφορά η αλλαγή του ενός κιθαρίστα μα και πάλι οι δυο axemen προσφέρουν ασύλληπτες μελωδίες και οργισμένες ενσαρκώσεις. Εξίσου ενδιαφέρον με το πρώτο, στο ίδιο μήκος κύματος, δηλαδή σε όσους αρέσκονται στο  U.S. Power  των αρχαίων Fates Warning,  Recon, Lethal κτλ. Με τραγούδια σαν το ‘’Prophet of the Sword’’ και ‘’ Beyond Imagination’’ η μπάντα θα μπορούσε να είχε κατορθώσει περισσότερα από το να τους γνωρίζουν ένα μάτσο άνθρωπο μόνο. Μάλλον σε κουφά αυτιά πήγε αυτή η ντεμοκασέτα με τις παράφρονες αρμονίες. Κρίμα.

                    Μόνο τα δυο πρώτα ντέμο να περιλάμβανε η συλλογή, θα ήταν υπερπλήρης. Όμως συνεχίζει με το τρίτο ντέμο, 2 τραγούδια με  το ένα να προυπάρχει. Τι άλλαξε; Τραγουδιστής και κιθαρίστας. Η μπάντα δηλώνει δυνατό παρόν και δείχνει ότι είχε μέλλον με άξιους αντικαταστάτες. Το ακυκλοφόρητο ‘’ The Final Day’’ είναι άμεσα ερωτεύσιμο με τις παικτικές του ακολασίες και την τεχνική που το χαρακτηρίζει ενώ η βασική του μελωδία είναι άκρως πιασάρικη και κολλητική.  Και άλλα τραγούδια, από ένα τέταρτο ακυκλοφόρητο ντέμο ή ζωντανές εκτελέσεις προφήτευαν εξωντοτικούς ρυθμούς και αξέχαστες εμπειρίες για όσους έζησαν λίγη από την μαγεία της εποχής. Πολλές συνθετικές αλλαγές, μη εύρεση κάποιου συμβολαίου και προβλήματα με το management έσβησαν αυτή την τρομερή μπάντα από τον μεταλλικό χάρτη. Εμείς, την ξαναγράφουμε.

Copyright 2024. All Right Reserved.