Celtefog - A Faded Wisdom

Η ομίχλη και η βροχή, θα έρχονται πάντα από τον βορρά…

Άλλη μια φορά η Κέλτικη ομίχλη έρχεται μανιασμένη και γεμάτη υπέροχες μουσικές να κατακλύσει τα αυτιά μας. Στην πιο ώριμη φάση τους οι Celtefog μας χαρίζουν μια ακόμα κυκλοφορία, διαφορετική από ότι μας είχαν συνηθίσει, μα ταυτόχρονα πιστή στο ύφος της μπάντας. Πρόκειται για ένα EP που κυκλοφορεί από «σπόντα» (από κάτω ακολουθεί το δελτίο τύπου της μπάντας για το EP, όπου θα καταλάβετε τι εννοώ) και σε κάνει να αναρωτιέσαι, ο τρίτος δίσκος που δεν θα είναι από «σπόντα», πόσο καλός θα είναι;

An Ode To Wisdom

Με το που πατήσεις το play, ήχοι βροχής δημιουργούν μία ατμόσφαιρα μυστηριακή, ίσως και λατρευτική, ακολουθούν κάποια κρουστά που τονίζουν αυτήν την κατάσταση, συνοδευόμενα από την ήχο της κιθάρας, λες και πρόκειται για κάποιο χαλί πάνω στο οποίο θα πατήσει η μουσική. Πράγματι, στιγμές αργότερα αρχίζει να ξετυλίγεται το κομμάτι, σκοτεινό, μεγαλοπρεπές, με τον  Archøn να ψυθιρίζει “My soul is forever gone, Embraced by her voice, Into the serene darkness I’ve fallen, A former father lonely and lost” και εκεί που λες ότι εντυπωσιακή εισαγωγή του κομματιού τελείωσε, έρχεται και η έκπληξη του κομματιού. Μία από τις δύο συνεργασίες που περιέχει αυτό το EP είναι με την Hildr Valkyrie, της οποίας την φωνή είχα απόλαύσει πρώτη φορά με τους Emyn Muil, η οποία με την χαρισματική φωνή της δίνει μία τραγική όψη στο κομμάτι. Βέβαια δεν λείπουν τα χαρακτηριστικά Celtefog riffs, που όπως πάντα είναι καλοπαιγμένα, “καλογυαλισμένα” και άκρως ταιριαστά. Τα φωνητικά είναι λίγο διαφορετικά από άλλες φορές, λιγότερο aggressive, αλλά λίγο πιο... λίγο πιο... λίγο πιο κάτι.... (προς το καλύτερο). Καλύτερη στιγμή του κομματιού είναι το outro, όπου ο   Archøn με καθαρά φωνητικά (και ναι έχει ωραία φωνή) μαζί με την Hildr Valkyrie τραγουδούν “Και οι Θεοί με αφήσανε ,Της ζωή της εικόνες μου δείξανε, Και τα μάτια της, ήλιοι που λάμπανε, Καλώς όρισες Θάνατε”, σε ένα κομμάτι όπου το μόνο του κακό είναι ότι.... τελειώνει.

My Inner Winter

Ενώ λοιπόν το An Ode To Wisdom είναι πιο folk, πιο μελωδικό, πιο μελαγχολικό, έρχεται το εντελώς διαφορετικό Inner Winter, πιο επιθετικό και γενικά πιο black metal. Όπως θα διαβασέτε και παρακάτω στο δελτίο τύπου, τα δύο κομμάτια περιγράφουν διαφορετικά συναισθήματα, όμως και τα δύο μέσα από τον ήχο τους, πετυχαίνουν να μας δώσουν αυτό που θέλει ο συνθέτης, και το συγκεκριμένο κομμάτι έχει πηγή έμπνευσης συναισθήματα όπως, το μίσος, η οργή, η εκδίκηση. Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν, είναι άκρως επιτυχημένη η guest “εμφάνιση” της Ἀστραία (Oletir, Melan Selas), η οποία βοηθάει στο να “αγριέψει” κι άλλο το κομμάτι, αλλά και να μαυρίσει περαιτέρω.

She

To instru-mental κομμάτι του δίσκου. Το mental το έχω τονίσει για τον εξής απλό λόγο, ότι με προβλημάτισε στην “ανάγνωση” του όσο λίγα κομμάτια. Μου θύμησε διάφορα κομμάτια των Celtefog, θα το χαρακτήριζα ως tribute των Celtefog στους Celtefog, ξέρω πόσο περίεργο ακούγεται, αλλά τόσο περίεργο κομμάτι είναι. Θα σας εξομολογηθώ ότι διαφώνησα με τον δημιουργό του στο τι θέλει να πει το κομμάτι, αλήθεια το έκανα δεν κάνω πλάκα. Το συμπέρασμα λοιπόν που έβγαλα είναι· ότι πρόκειται για ένα εσωτερικό κομμάτι, το οποίο αγγίζει με διαφορετικό τρόπο τον κάθε ακροατή, με αποτέλεσμα να δημιουργεί συναισθήματα ανάλογα με την διάθεση και τις παραστάσεις του “δέκτη”.

Συμπέρασμα

Το συγκεκριμένο EP αποτελεί τον καλύτερο προάγγελο για το νέο κεφάλαιο που ανοίγουν οι Celtefog, που συγχρόνως ανεβάζει ψηλά τον πύχη για τον επικείμενο τρίτο τους δίσκο. Τέλος αν έπρεπε να το χαρακτηρίσω με κάποια κοσμητικά επίθετα, θα το έλεγα, εμπνευσμένο, ανήσυχο και αψεγάδιαστο.

Υγ: Ένα μπάσκετ και μία μπάντα σας έμεινε (inside joke)

Για το Metalzone Hellas

Geørge 3K Xifårås

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ :

Από τον ARCHON CELT

Ενάμιση χρόνο από την τελευταία κυκλοφορία με τίτλο “Sounds Of The Olden Days”, οι Celtefog επιστρέφουν με ένα εικοσάλεπτο E.P. τριών τραγουδιών με τίτλο “A Faded Wisdom”. Οι τίτλοι των τριών τραγουδιών είναι:

An Ode To Wisdom

My Inner Winter

She

Διαφοροποιημένο αρκετά σε σχέση με την προηγούμενη δουλειά το νέο E.P περιέχει δύο πολύ ιδιαίτερες καλεσμένες.

Πρόκειται για τη Hildr Valkyrie η οποία τραγούδησε στο An Ode To Wisdom. Με ένα απίστευτα πλούσιο βιογραφικό, έχει συμμετοχή σε μπάντες όπως (Folkodia, Hydlr Valkyrie, Folkearth, Kawir, Lloth).

Η επόμενη καλεσμένη, είναι η Ἀστραία η οποία τραγούδησε στο My Inner Winter

και συμμετέχει στους (Oletir, Μέλαν Σέλας).

Η νέα κυκλοφορία μπήκε στην ουσία, απρόσμενα ανάμεσα στο τελευταίο (Sounds Of The Olden Days) και στο επερχόμενο τρίτο full album, λόγω κάποιων προσωπικών καταστάσεων που βίωσα το τελευταίο διάστημα.

Σαν άντρας μεγαλωμένος με αξίες, διδάχτηκα ότι η τιμή και η τήρηση του λόγου μας, είναι ότι πιο σημαντικό στη ζωή. Τηρώντας λοιπόν για άλλη μια φορά τον λόγο μου, κράτησα την υπόσχεση που είχα δώσει σε ένα πρόσωπο το οποίο αγαπώ περισσότερο από την ζωή μου και του αφιερώνω το συγκεκριμένο E.P.

Το πρώτο κομμάτι με τίτλο An Ode To Wisdom,

αναφέρεται στιχουργικά στο πρόσωπο που προανέφερα.

Με την φωνή της η Hildr Valkyrie, προσδίδει ένα σπαρακτικό φολκ στοιχείο, ώστε να αποδοθεί όσο το δυνατόν πιο πιστά, το συναίσθημα του να αποχωρίζεσαι ένα πρόσωπο που τόσο αγαπάς.

Το δεύτερο κομμάτι με τίτλο My Inner Winter,

Αναφέρεται στο αίσθημα του μίσους. Μίσος σε ανθρώπους χωρίς τιμή, αλλά και στην επικείμενη εκδίκηση (που αργά ή γρήγορα θα έρθει βίαια αλλά δίκαια). Η καλύτερη επιλογή για αυτό το κομμάτι ήταν να με συνοδεύσει η κατάμαυρη φωνή της Ἀστραίας!

Το τρίτο κομμάτι με τον τίτλο She, είναι Instrumental και περιέχει μόνο φωνές και αναμνήσεις από το πρόσφατο παρελθόν μου.

Είναι ευλογία και κατάρα, να μπορείς να αποτυπώνεις τα συναισθήματα σου σε ένα CD. Αφού όμως μπορώ να το κάνω, θα το κάνω.

Με την κυκλοφορία του νέου E.P ολοκληρώνεται ένας κύκλος των Celtefog και ανοίγει ένας νέος. Από δω και πέρα, ξεκινάει η σύνθεση του τρίτου album, ενώ έφτασε η ώρα να γίνει η παρουσίαση των μελών που συμμετέχουν πλέον στη μπάντα.

 

Η σύνθεση της μπάντας είναι:

Archon Celt (Φωνή / Κιθάρα) παίζει επίσης στους Empathy

Vlad (Κιθάρα) παίζει επίσης στους Thrinos/Empathy

Charon (Μπάσο) παίζει επίσης στους CrossLight

Druid (Πλήκτρα / Ηχητικά εφέ) παίζει επίσης στους CrossLight

Wolfram (Ντραμς) παίζει επίσης στους Empathy

Με αυτή τη σύνθεση ήδη προβάρουμε κομμάτια από όλες μας τις κυκλοφορίες, για επερχόμενες ζωντανές εμφανίσεις μας.

Αυτά προς το παρόν

Υ.Γ Οι Celtefog, πιστοί στις αξίες της φύσης και κατ’ επέκταση κατά της ανθρώπινης ζωής, εξακολουθούν να ονειρεύονται έναν κόσμο μακριά από ανθρώπινα μιάσματα.  

Η ίδια η φύση θα ξεράσει τον άνθρωπο, με πρώτους ΕΜΑΣ!

Archon Celt 12 Νοεμβρίου 2017

 

 

 

 

 

 

Copyright 2024. All Right Reserved.