Enslaved - E

Πρόοδος στο σκοτεινό ήχο

Οι Νορβηγοί progressive extreme black Enslaved, έφτασαν αυτό το Φθινόπωρο στο δέκατο τέταρτο καλλιτεχνικό τους πόνημα, που κυκλοφορεί από την Nuclear Blast, με τον συμβολικό τίτλο E.

  Έξι κομμάτια προοδευτικού metal, black, heavy, folk, Viking, μα πάνω από όλα metal ποτισμένο με τις προοδευτικές ιδέες και συνθέσεις τους και τις ανένταχτες σε ταμπέλες μουσικές τους, και όλο αυτό δοσμένο με την μελωδικότητα και την αγριάδα σε απόλυτα αρμονικό τρόπο, όπως αυτοί ξέρουν και μας έχουν συνηθίσει από τα πρώτα τους βήματα μέχρι στις τελευταίες δισκάρες τους.

  Ο κιθαρίστας, και δεύτερα φωνητικά, Ivar Bjornson και ο τραγουδιστής και μπασίστας Grutle Kjelson είναι εκεί από το 1991   σε όλη τους την πορεία και δίνουν και εδώ πολλά από την ανθρώπινη και καλλιτεχνική τους αξία. Ο κιθαρίστας από το Below The Lights του 2003, Ice Dale, και ο ντράμερ από το επόμενο Isa, Cato Bekkevold,  προσθέτουν ο πρώτος σε μελωδικότητα και ο δεύτερος σε όγκο και δυναμισμό. Ο πιο νέος της παρέας είναι ο πληκτρας HakonVinje που προσθέτει σε προοδευτικότητα.

  Η ηρεμία στην αρχή του  Worm Storm με φυσικούς  ήχους και μετά μια γλυκιά μελωδία στο πιάνο και κάπου εκεί κιθάρες και ντραμς και εναλλαγή καθαρών με πιο άγριων φωνητικών. Ένα ενδεκάλεπτο κομμάτι που συμβαίνουν πάρα πάρα πολλά εκεί μέσα βάζοντας τον ακροατή να παίρνει άφθονα μουσικά ηχητικά μηνύματα. Κάπως έτσι πάει ολόκληρο το E. Όπως και στο The River's Mouth και το black μπλέκεται όμορφα με εναλλακτικούς ήχους. Τα φωνητικά και εδώ είτε μελωδικά είτε πιο άγρια είναι εξαιρετικά και μεταδίδουν το πνεύμα των συνθέσεων και των στίχων, γεμάτα συναισθήματα. Sacret Horse και  καλπάζουμε μαζί με τους ρυθμούς των Enslaved. Axis Of The Worlds σε πιο heavy φόρμες. Τα κομμάτια είναι κυρίως μεγάλης διάρκειας, και στο μέσο τους έχουν μια μελωδική παύση με τα πλήκτρα να παίζουν τον ρόλο μιας ήρεμης μελωδική γέφυρας. Father Of Eolth  και εδώ μαζί με τον τίτλο έρχεται πιο έντονο το  folk στοιχείο, μαζί με πιο έντονες μοντέρνες - προοδευτικές ιδέες. Στην Μέση του κομματιού, το ακουστικό μέρος είναι μικρό και θαυματουργό. Hiindsiight και το E κλείνει με όλα τα θαυματουργά στοιχεία που είχαμε απολαύσει με όλες μας τις αισθήσεις να παρουσιάζονται μέσα από την καλύτερη σύνθεση του δίσκου...και σαξόφωνο.

 Δισκάρα το E από τους Enslaved...  απολαύστε το.

 

Copyright 2024. All Right Reserved.