ARE YOU A HEEPSTER? 10 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΩΝ URIAH HEEP

Υπάρχουν οι γνωστοί hipsters που λίγο τους συμπαθώ αλλά υπάρχουν και οι Heepsters. Αυτή τη δεύτερη συνομοταξία μόνο στην καρδιά μου μπορώ να τη βάλω διότι έτσι αποκαλούνται ανεπίσημα παγκοσμίως οι die hard fans των Uriah Heep οι οποίοι αυτές τις ημέρες είναι από τους πιο χαρούμενους ανθρώπους στον κόσμο. Η αγαπημένη τους μπάντα κυκλοφόρησε πριν μια εβδομάδα το νέο της άλμπουμ με τίτλο "Living the Dream" και αυτό το γεγονός μου έδωσε μια ωραία πάσα για να "ξαναζήσω" 10 από τα ονειρικά κατ'εμέ κομμάτια της θρυλικής αυτής της αειθαλούς μπάντας, Για πάμε:

Too scared to run

Όταν μετά το το "Conquest" το πράμα πήγε κατά διαόλου ο Mick Box αποφάσισε να κρατήσει το όνομα αλλά να αλλάξει το σχήμα (νέες προσθήκες + επιστροφές) και να φέρει και μερικούς έξτρα συνθέτες για να βγει το "Abominog" άλμπουμ. Το "Too scared to run" είναι ένα από τα μισά τραγούδια του άλμπουμ που γράφτηκαν από το υπάρχον σχήμα και ανοίγει το δίσκο με εκκωφαντικό και ισοπεδωτικό τρόπο αν και η συνέχεια δεν είναι εξίσου η ίδια με το εναρκτήριο κομμάτι.

Return to Fantasy

Αυτό είναι και το πρώτο άλμπουμ με τον Wetton στο μπάσο ο οποίος δεν συνέβαλλε συνθετικά αλλά έδωσε πολλά σε άλλους τομείς. Με τον γνωστό πληκτροφόρο ήχο των Heep να οδηγεί, το "Return to Fantasy" είναι η φυσική συνέχεια του μαγικού παρελθόντος και ξεχωρίζει σαν τη μύγα μες στο γάλα, σε ένα άλμπουμ το οποίο έχει αρκετά αδύναμα τραγούδια.

Sunrise

Ένα τραγούδι που η μπάντα το εκτίνασσε στα live της. Στο "Sunrise" βλέπουμε και τον Hensley σε μια από τις καλύτερες στιγμές της καριέρας του. Το μελαγχολικό εναρκτήριο κομμάτι του "The Magician's Birthday" με τις φοβερές αρμονίες συνδυάζει το folk, το prog και τo rock. Είναι ένα τραγούδι το οποίο θέλεις να κλείνεις 'η να ανοίγεις την ημέρα σου.

Easy Livin'

Ένα από τα rock hits του σκληρού ήχου των 70's, ένα τραγούδι που κάποια στιγμή έβρισκες σε ΟΛΕΣ τις rock κασσετοσυλλογές και στις λίστες των dj's . Δεν είναι τόσο περιπετειώδες για Uriah Heep αλλά έμπασε μαζί με όλο το άλμπουμ συνολικά τους Uriah Heep στα σαλόνια του Champions League της rock μουσικής τότε, παρότι ήταν το δεύτερο σε σειρά single του "Demons & Wizards".

Gypsy

Καταρχάς οι dj's (συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου) παίζουν την radio edit έκδοση. Το αυθεντικό είναι ένα 6λεπτο έπος το οποίο γενικώς χαρακτηρίζεται από τον κλασσικό ήχο του Hammond που οδηγεί πολλά από τα τραγούδια των Heep. Επίσης έπαιξε μεγάλο ρόλο σαν riff μετέπειτα στο heavy metal.

Ο θρύλος θέλει τους Heep να επιθυμούν από το ντεμπούτο τους να διαφοροποιηθούν από τις άλλες μπάντες γι'αυτό και έδωσαν τόσο χώρο στα Hammond πλήκτρα τουHensley και δεν το μετάνιωσαν ποτέ. Φήμες επίσης θέλουν τον Byron κάπου στο "Gypsy" να δοκιμάζει την αγάπη του στα κρουστά, χτυπώντας...φλιτζάνια του τσαγιού!!!

Look at yourself

Να τολμήσω να το αποκαλέσω proto-metal. Μα φυσικά και είναι. Σε παρασέρνει αλλά περιέχει μέσα και πολλά progressive στοιχεία. Η έμπνευση των Heep να μαζέψουν τους afro beat Osibisa που ήταν στην ίδια εταιρεία και να τους βάλουν να παίξουν το μέρος με τα κρουστά στο ενδιάμεσο του σημείο "Look at yourself", κλέβει την παράσταση!! Για άλλη μια φορά ο Hensley οδηγεί τους ασταμάτητους εκείνο τον καιρό Heep.

The Wizard

Αυτό λοιπόν είναι το πρώτο σινγκλάκι του "Demons & Wizards" το οποίο δεν είχε την ανάλογη επιτυχία όπως το "Easy Living". Το "The Wizard" πάντως παραμένει ως ένα από τα πολύ αγαπημένα των οπαδών. Είναι επίσης η μοναδική σύνθεση που συνέβαλλε σημαντικά ο Mark Clarke ο οποίος μετά από λίγο εγκατέλειψε τη μπάντα επειδή κουράστηκε να βγαίνει στο δρόμο και σε τουρνέ.

Lady in Black

Και ποιός δεν το έχει διασκευάσει αυτό το σημαντικό τραγούδι στο χώρο της rock μουσικής. Μέχρι και σε δικιά μας διασκευή με ελληνικό (!!!) στίχο το έχω πετύχει. Φήμες θέλουν ότι μέχρι και roadies της μπάντας τότε συνέβαλλαν στα ακουστικά μέρη. Όσο για την φημισμένη "Κυρία με τα Μαύρα", αυτή πρόκειται για ένα αστικό μύθο μιας γυναίκας στο Τσέλτεναμ του Ντάλας που κρεμάστηκε και από τότε το φάντασμά της εμφανίζεται ενίοτε σε έναν από τους αυτοκινητόδρομους της πολιτείας του Τέξας.

Hanging Tree

Το "Firefly" είναι αν όχι το τελευταίο αλλά από τα τελευταία άλμπουμ της φανταστικής, της χρυσής περιόδου των Uriah Heep άσχετα αν τραγουδάει εδώ ο Lawton και όχι ο Byron. Ο νέος τραγουδιστής των Heep τότε έδωσε τα ρέστα του. Το "Hanging Tree" είναι από τα top τραγούδια αυτού του δέκατου άλμπουμ και πάντα απορούσα γιατί οι Heep διάλεξαν το "Wise Man" ως πρώτο single.

Sympathy

Το κορυφαίο κομμάτι του "Firefly" και ένα από τα σημαντικότερα των Heep ήταν είναι και θα είναι το "Sympathy". Συνέβαλλε στο άσμα και το νέο μέλος της μπάντας τότε, ο νέος τραγουδιστής John Lawton που έδειξε ότι δεν είναι απλά εκεί για να ερμηνεύει. Φυσικά έγινε single και έφθασε μέχρι το νο37, ενώ έχει τη στόφα σύνθεσης από τις "αρχαίες" μνημειώδεις εποχές των Heep.

Γιώργος Γράντης

Και έτσι για την αλητεία θα επέμβώ και εγώ στο κείμενο και θα βάλω το δικό μου αγαπημένο 11ο για να γκρινιάζει ο Γιώργος Γράντης και γιατί το Choices είναι φιλοσοφία ζωής! 
(Αυτά παθαίνεις όταν σου ανεβάζει η αρχισυντάκτρια το κείμενο, χοχοχοχο!) Έλενα Μιχαηλίδου
 

Copyright 2024. All Right Reserved.