...TO BEER OR NOT TO BEER...Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΠΥΡΑΣ,ΤΑ ΕΙΔΗ ΜΠΥΡΑΣ & 10 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΝΕΙΣ ΜΠΥΡΑ

TANKARD - The Beauty And The Beast

\r\n

Η μπύρα είναι ένα από τα παλαιότερα ποτά γνωστά στον άνθρωπο και έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ιστορία πολλών πολιτισμών. Τις πρώτες λεπτομερείς αναφορές στην τεχνική της ζυθοποιίας τις συναντάμε στους Σουμέριους, πριν από περίπου 5000 χρόνια. Στη Μεσοποταμία, στο σημερινό Ιράκ, οι Σουμέριοι ανέπτυξαν τη ζυθοποιία, τη διαδικασία της οποίας περιγράφουν καθαρά σε πήλινες επιγραφές που έχουν βρεθεί και σε δεήσεις προς τους θεούς τους. Η τεχνική της ζυθοποιίας ήταν επίσης γνωστή στη Νότια Αμερική, στην Κίνα και στην Αίγυπτο, ενώ αργότερα επεκτάθηκε και στην Ευρώπη, ειδικότερα στις βορειοευρωπαϊκές χώρες όπου το κλίμα ευνοούσε την καλλιέργεια του.
\r\n
\r\n

\r\n\r\n

Η μπύρα έχει πίσω της μια εκπληκτική και πολυσύνθετη ιστορία. Έχει χρησιμοποιηθεί από ιεροκήρυκες σαν θρησκευτικό σύμβολο, από γιατρούς σαν θεραπευτικό, από εργαζόμενους σαν χαλαρωτικό μετά από τη σκληρή δουλειά της ημέρας. Η λέξη μπύρα προέρχεται από τη μεσαιωνική αγγλική λέξη "ber", που με τη σειρά της προέρχεται από το λατινικό "bibere" που σημαίνει "πίνω". Οι Ρωμαίοι βοήθησαν στην εξάπλωση της μπύρας σε όλες τις αποικίες τους στη Δύση και καθώς επεκτεινόταν η μπύρα, μεγάλωναν και οι γνώσεις τους για αυτήν. Οι νύφες των Τευτόνων έπιναν μπύρα που τη γλύκαιναν με μέλι για ένα μήνα (ή ένα φεγγάρι) μετά το γάμο τους. Το παρασκεύασμα θεωρούταν ως αφροδισιακό. Μάλιστα, η φράση μήνας του μέλιτος προέρχεται από αυτό το αρχαίο έθιμο.

\r\n\r\n


\r\nΠολιτισμοί οι οποίοι σημάδεψαν την ιστορία της ανθρωπότητας, εκτίμησαν τη μπύρα και τους ζυθοποιούς - κι αυτό είναι κάτι που κρατάει για πάνω από 5000 χρόνια.

\r\n\r\n

Βαβυλώνα: Η θεότητα της μπύρας ΝιΒάδα και η θεότητα του Κριθαριού, Νινούρτα αποτελούσαν τις θεότητες της ίασης.
\r\nΑίγυπτος: Η μπύρα, συνοδευτικό ποτό, "νόμισμα" ανταλλαγής, αλλά και θεραπευτικό με την προσθήκη του στα μπάνια.
\r\nΕλλάδα: Για τον Ιπποκράτη η μπύρα ήταν ένα φάρμακο κατά του πυρετού που ευνούσε την απομάκρυνση των τοξινών.
\r\nΡώμη: Την πρότειναν στις γυναίκες που θήλαζαν αφού βοηθούσε στην παραγωγή γάλακτος.
\r\nΓαλάτες: Η μπύρα είχε το όνομά της, Cerevisia, προς τιμήν της Θεάς της συγκομιδής. Ο ζύθος θεωρείτο δυναμωτικό ποτό. Το "μαγικό φίλτρο" του Asterix αποτελείτο από μπύρα!!
\r\nΒίκινγκς: Διορατικοί, μετέφεραν και παρασκεύαζαν την μπύρα πάνω στα καράβια για να αποφύγουν την ανεπάρκεια βιταμινών.
\r\nΜεσαίωνας: Η μπύρα αποτελούσε προστασία κατά των επιδημιών. Ο St. Arnould νίκησε τη χολέρα με τη βοήθεια της μπύρας.
\r\nΑναγέννηση: Χάρη στις θεραπευτικές ικανότητες της μπύρας, οι ζυθοποιοί θεωρούνται εξαιρετικοί φαρμακοποιοί.
\r\n19ος αιώνας: Χάρη στις διατριβές που έγιναν πάνω στην μπύρα, ο Pasteur ανακάλυψε τη διαδικασία ζύμωσης και ανέπτυξε την έρευνα πάνω στα ένζυμα.
\r\n20ος αιώνας: Οι διατολόγοι "ανακαλύπτουν" ξανά τις αρετές της μπύρας, ως πηγή βιταμινών, γλυκιδίων και μεταλλικών στοιχείων.

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

\r\n\r\n

Κατηγορίες Μπύρας:

\r\n\r\n

Ο βασικός παράγοντας της κατηγοριοποίησης της μπίρας εξαρτάται από το είδος της ζύμωσης κατά την παραγωγή της. Επίσης, δευτερεύον παράγοντες είναι ο τρόπος παραγωγής και ο τόπος προέλευσης. Λίγοι γνωρίζουμε πολύ καλά όλα τα είδη τις μπίρας, με αποτέλεσμα να γίνεται και πιο δύσκολη η επιλογή της καταλληλότερης. Παρακάτω θα βρείτε ένα βασικό διαχωρισμό των ειδών με τα χαρακτηριστικά τους.

\r\n\r\n

Lager

\r\n\r\n

Οι γνωστές σε όλους μας «ξανθές» μπίρες, χαμηλής ζυμώσεως που συναντάμε συχνά, καθώς σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι περισσότερες μπίρες. Ελαφριές με έντονη την αίσθηση του ανθρακικού. Αυτές περιέχουν μαγιά, η οποία κατά την ζύμωσή τους κατακάθεται στον πυθμένα του δοχείου ζύμωσης (βυθοζύμες). Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα παρακάτω είδη: (Amstel, Heineken, ΑΛΦΑ, ΒΙΟΣ 5, SOL, Amstel Pulse, Amstel Light, , Buckler, Foster’s, Desperados, Birra Moretti, Kirin Ichiban)

\r\n\r\n

Amber ή κοκκινόχρωμες lagers: με χαρακτηριστική γεύση καραμέλας και λυκίσκου.

\r\n\r\n

Bocks: Μπίρες με γεύσεις σοκολάτας, καραμέλας και βύνης, συνήθως σκουρόχρωμες (maibocks) έως και πολύ σκούρες (doppelbocks). Είναι δυνατές μπίρες χαμηλής ζύμωσης (βυθοζύμες) από βύνη κριθαριού με 6.6% αλκοόλ.

\r\n\r\n

Dark ή Dunkel lagers: Εχουν χρώμα καστανό και καστανοκόκκινο με γεύση καραμέλας ή σοκολάτας.( Amstel Bock, Krusovice Černé)

\r\n\r\n

Pilseners/Pils: ξηρές και πικρές μπίρες, συνήθως ανοιχτόχρωμες ή χρυσαφένιες, με χαρακτηριστική γεύση λυκίσκου με πλούσιο άρωμα λουλουδιών. Είναι ο πιο χαρακτηριστικός τύπος των Lager, με το 70%-80% της παγκόσμιας παραγωγής μπίρας. Το όνομά τους το πήραν από το χωριό Pilsen της Τσεχίας, όπου πρωτοπαράχθησαν. Έχουν αλκοόλ 4.8%-5.7%. ( Amstel Premium Pilsener, Fischer, Krusovice Imperial)

\r\n\r\n

Rauchbier: Έχουν σκούρο χρώμα και έντονο χαρακτηριστικό άρωμα καπνού, αλλά και γεύση με μέτρια πικράδα. Το όνομά της σημαίνει στα γερμανικά «καπνιστή μπίρα». Εχουν αλκοόλ 5.5%.

\r\n\r\n

Ales 

\r\n\r\n

Μπίρες υψηλής ζύμωσης, με σύνθετη γεύση και αρώματα. Σε αυτού του είδους μπίρες μετά τη ζύμωση, η μαγιά ανεβαίνει στην επιφάνειά τους (αφροζύμες). Σε αυτή την κατηγορία συναντούμε τις μοναστηριακές και τις διπλής ζύμωσης μπίρες, που από πολλούς θεωρούνται ως το καλύτερο είδος μπίρας. (McFarland, Murphy’s Irish Red, Duvel, Newcastle Brown Ale, John Smith’s Extra Smooth.)Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα παρακάτω είδη:

\r\n\r\n

Red Ale: Η παραδοσιακή βύνη Vienna της Βιέννης ευθύνεται για το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα αυτής της μπίρας. Εχουν γεύση ελαφρός πικρή και παράγονται κυρίως στο Βέλγιο, τις ΗΠΑ και την Ιρλανδία.

\r\n\r\n

Weisse: Οι μπίρες αυτές παρασκευάζονται κυρίως από σιτάρι (40%-70%) και οι περισσότερες δεν φιλτράρονται. Έτσι περιέχουν υπολείμματα μαγιάς στη φιάλη τους με αποτέλεσμα να έχουν ένα θολό χρώμα και πλούσιο αφρό. Το αλκοόλ τους είναι περίπου 4,5-5,7% και απαιτούν έναν ιδιαίτερο τρόπο σερβιρίσματος. (Erdinger Weiss, Erdinger Dunkel)

\r\n\r\n

Trappist: Ο όρος αυτός είναι αποκλειστικός 6 μοναστηριών (5 στο Βέλγιο και 1 στην Ολλανδία) που έχουν το δικαίωμα να τον χρησιμοποιούν. Πρόκειται για τις λεγόμενες μοναστηριακές μπίρες, οι οποίες είναι υψηλής ζύμωσης, και η ωρίμανσή τους διαρκεί πάνω από 3 χρόνια. Σε αυτές τις μπίρες έχουν προστεθεί καραμελοποιημένα σάκχαρα, ενώ το τελικό στάδιο της παραγωγή τους γίνεται μέσα στην ίδια την φιάλη που έχουν παρασκευαστεί, όπου ακολουθεί μια δεύτερη ζύμωση (επαναζύμωση).( Chimay Blue, Red & White)

\r\n\r\n

Stout: Ιρλανδικές κατά βάση μπίρες, μιας και εκεί γεννήθηκαν τον 18ο αιώνα. Υπάρχουν τέσσερις (4) τύποι Stout: Dry, Sweet, Double Stout και Imperial. (Murphy’s Irish Stout.)

\r\n\r\n

Strong Golden Ale: Με αρώματα από ποικιλίες λυκίσκου, φρουτώδη γεύση και χρώμα ξανθό, οι μπίρες αυτές είναι αρκετά δυνατές σε αλκοόλ 7-8,5%.

\r\n\r\n

Abbey/Abbaye: Είναι οι τύπου «μοναστηριακές» μπίρες. Αυτές παράγονται κατά τα πρότυπα των μοναστηριακών, χωρίς όμως να προέρχονται από τα 6 μοναστήρια που παράγουν τις Trappist μπίρες.

\r\n\r\n

10 λόγοι που η μπύρα βοηθά την υγεία

\r\n\r\n

\r\n\r\n

1. Αποκτάς πιο ανθεκτικά οστά

\r\n\r\n

Η μπίρα περιέχει μεγάλες ποσότητες σιλικόνης που συνδέεται με την υγεία των οστών. Σε έρευνα μάλιστα που έγινε το 2009 από το Tufts University βρέθηκε ότι οι ηλικιωμένοι άντρες και γυναίκες που έπιναν ένα ή δύο ποτήρια μπίρα την ημέρα είχαν μεγαλύτερη πυκνότητα οστών.

\r\n\r\n

2. Πιο δυνατή καρδιά 

\r\n\r\n

Μια ανάλυση που έγινε το 2011 σε 16 προηγούμενες έρευνες που περιελάμβαναν περισσότερους από 200.000 ανθρώπους, υπό τη διεύθυνση του ιταλικού ινστιτούτου έρευνας Fondazion di Ricerca e Cura, βρήκε ότι ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων μειώθηκε κατά 31% σε όσους έπιναν ένα ή δύο ποτήρια μπίρα την ημέρα, αφού αυξάνουν την HDL, τη λεγόμενη «καλή» χοληστερόλη.

\r\n\r\n

3. Πιο υγιή νεφρά

\r\n\r\n

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Φινλανδία βρήκε ότι σε σχέση με τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά η μπίρα μείωνε τον κίνδυνο ανάπτυξης πέτρας στα νεφρά σε ποσοστό 40%. Μια πιθανή εξήγηση είναι επειδή περιέχει μεγάλη ποσότητα νερού και έτσι βοηθά τα νεφρά να λειτουργούν καλύτερα.

\r\n\r\n

4. Καλύτερη διανοητική υγεία

\r\n\r\n

«Μια μπίρα την ημέρα μπορεί να κρατάει μακριά τη νόσο Αλτσχάιμερ ή άλλες μορφές άνοιας», λένε οι επιστήμονες. Έρευνα στην οποία συμμετείχαν 11.000 ηλικιωμένες γυναίκες κατέληξε ότι όσες έπιναν ένα ποτήρι μπίρα την ημέρα είχαν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν παρόμοιες παθήσεις σε σχέση με αυτές που δεν έπιναν, και μάλιστα σε ποσοστό 20%.

\r\n\r\n

5. Μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου

\r\n\r\n

Πορτογαλέζικη έρευνα βρήκε ότι η μπριζόλα που είναι μαριναρισμένη σε μπίρα μειώνει κατά 70% τις καρκινογόνες ουσίες (HCAs) που παράγονται όταν τηγανίζεται το κρέας. Οι ερευνητές, επίσης, ανακάλυψαν ότι η μπίρα περιέχει τα ίδια περίπου επίπεδα αντιοξειδωτικών με το κρασί.

\r\n\r\n

6. Αυξάνει τα επίπεδα των βιταμινών

\r\n\r\n

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Δανία από το TNO Nutrition and Food Research Institute βρήκε ότι όσοι έπιναν μπίρα είχαν 30% υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης Β6 στο αίμα τους, διπλάσια δηλαδή από όσους προτιμούν το κρασί. Η μπίρα, επίσης, περιέχει Β12 και φολικό οξύ.

\r\n\r\n

7. Προστατεύει από εγκεφαλικά επεισόδια

\r\n\r\n

Ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard ανακάλυψαν ότι οι μέτριες ποσότητες αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένης της μπίρας, εμποδίζουν τη δημιουργία θρομβώσεων που μπλοκάρουν τη ροή του αίματος στην καρδιά, το λαιμό και τον εγκέφαλο και μπορεί να προκαλέσουν ισχαιμικό επεισόδιο.

\r\n\r\n

8. Μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη

\r\n\r\n

Έρευνα του Harvard που έγινε σε 38.000 μεσήλικες άντρες βρήκε ότι όσοι έπιναν ένα με δύο ποτήρια μπίρα την ημέρα μείωναν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 κατά 25%. Σε ποσότητα, όμως, πάνω από δύο ποτήρια δεν βρέθηκαν ευεργετικά αποτελέσματα.

\r\n\r\n

9. Μειώνει την πίεση του αίματος

\r\n\r\n

Το κρασί κάνει καλό στην καρδιά σου, αλλά, σύμφωνα με έρευνα του Harvard η μπίρα κάνει ακόμη μεγαλύτερο καλό. Η έρευνα έγινε σε 70.000 γυναίκες από 25 έως 40 ετών και κατέληξε ότι όσοι πίνουν μπίρα με μέτρο έχουν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν αυξημένη πίεση.

\r\n\r\n

10. Προσθέτει χρόνια ζωής

\r\n\r\n

«Όσοι πίνουν με μέτρο ζουν περισσότερο»: Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν 50 μελέτες του U.S. Department of Agriculture (USDA). Το USDA εκτιμά ότι οι… μέτριοι πότες διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο για παθήσεις που βρίσκονται στις πρώτες λίστες αιτιών θανάτου, όπως οι καρδιαγγειακές και διάφορα είδη καρκίνου. Το ίδιο ισχύει και για την μπίρα, η κατανάλωση της οποίας απαιτεί μέτρο. Δηλαδή, μέχρι 340 γραμμάρια (περίπου 1 κουτάκι μπίρα) για τις γυναίκες και όχι περισσότερο από 680 γραμμάρια για τους άντρες. Η κατάχρηση του αλκοόλ είναι γνωστό ότι προκαλεί σοβαρά προβλήματα στο συκώτι, ορισμένα είδη καρκίνου, καρδιακές παθήσεις αλλά και παχυσαρκία, αφού ένα κουτάκι μπίρας περιέχει περίπου 150 θερμίδες.

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

\r\n\r\n

και οι πιο γνωστές μπύρες Heavy Metal συγκροτημάτων είναι :

\r\n\r\n

Trooper 

\r\n\r\n

\r\n\r\n

Motorhead:

\r\n\r\n

\r\n\r\n

ACDC:

\r\n\r\n

\r\n\r\n

SEPULTURA:

\r\n\r\n

\r\n\r\n

KISS:

\r\n\r\n

\r\n\r\n

MASTODON:

\r\n\r\n

\r\n\r\n

CORROSION OF CONFORMITY:

\r\n\r\n

\r\n\r\n

AMON AMARTH:

\r\n\r\n

\r\n\r\n

 

\r\n

\r\n\r\n

 

\r\n

Copyright 2024. All Right Reserved.