Queensryche - Rage for Order

Queensryche - Rage for Order

Έχοντας πίσω τους ένα πολύ καλό ντεμπούτο και ένα επίσης αξιοπρόσκετο EP, οι Queensryche, η μπάντα που αρνιόταν πεισματικά να χωρέσει στα καλούπια που έφτιαχναν οι στενόμυαλοι κριτικοί, ήταν έτοιμοι για το επόμενο χτύπημά τους, που εκδηλώθηκε με την κυκλοφορία του ασύλληπτα πρωτοποριακού και πολύπλοκου "Rage for order", στα 1986.

\r\n\r\n

Πώς να χαρακτηρίσουμε τη μουσική που περιέχει τούτο το LP, αφ’ ης στιγμής οι δημιουργοί της σνόμπαραν τα στερεότυπα και τις προσδοκίες του κοινού, αποδομώντας και επανασυνθέτοντας το υλικό τους με έναν τρόπο που ακόμα και σήμερα φαντάζει εντυπωσιακός; Εντάξει, ο ήχος είναι 80s και πίσω από τη φωνάρα του Tate ακούμε τις παραμορφώσεις και τα ηχοχρώματα μίας περασμένης εποχής, ωστόσο η μπάντα, παρέα με τον παραγωγό Neil Kernon, κατάφερε (κι εδώ έγκειται η μαεστρία της) να αποφύγει την παγίδα του κιτς ή του παροδικού, φτιάχνοντας τελικά ένα album που άντεξε και αντέχει στον χρόνο.

\r\n\r\n

Ακόμα πιο δύσκολο είναι να καταλήξουμε το είδος στο οποίο ανήκει ο δίσκος. Οι Queensryche της "χρυσής" εποχής (1983-1994 ή για άλλους: 1983-1991, για άλλους όμως: 1983-1988), με τον χαρισματικό Chris DeGarmo σταθερά στις τάξεις τους, πάντρευαν με ιδιοφυή και καινοτόμο τρόπο το power με το prog, επηρεασμένοι τόσο από τους Iron Maiden (οι οποίοι παρεμπιπτόντως θαύμαζαν τους Queensryche), αλλά και από την 80s μουσική γύρω τους -βλ. και τη διασκευή στον απόλυτο ύμνο των απανταχού stalkers, "Gonna get close to you" της Dalbello. Με τον σπουδαίο, αλλά επηρμένο, Geoff Tate να ουρλιάζει τα σωθικά του, και την υπόλοιπη μπάντα να πειραματίζεται με ήχους και ατμόσφαιρες, στηρίζοντας τις αναζητήσεις της σε υψηλής έμπνευσης συνθέσεις, το αποτέλεσμα δεν θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο από εντυπωσιακό.

\r\n\r\n

Και οι συνθέσεις; Δεν θα μπω στη διαδικασία της υπερανάλυσης, θα αρκεστώ μονάχα στη διαπίστωση ότι το album περιέχει μερικές από τις εκπληκτικότερες στιγμές του ευρύτερου prog. Βαθιά ανάσα: "Walk in the shadows", "I dream in infrared", "The whisper", "London" και για το τέλος τα δύο καθαρά διαμάντια: "Screaming in digital" (πιο prog πεθαίνεις) και η μαγευτική νωχελικότητα του πανέμορφου "I will remember", με τον Tate να δίνει τα ρέστα του.

\r\n\r\n

Κλείνοντας το πληθωρικό κεφάλαιο του "Rage for order", οι Queensryche ήταν έτοιμοι για ακόμα μεγαλύτερα πράγματα, που θα υλοποιούνταν το 1988. Προς το παρόν, όμως, ας κάνουμε τη ζωή μας πιο ενδιαφέρουσα με ένα από τα πιο "ψαγμένα" LPs του αγαπημένου μας 80s heavy metal.

\r\n\r\n

Κων/νος Χρυσόγελος

\r\n

Copyright 2024. All Right Reserved.