Rainbow - Long live rock n' roll

Rainbow - Gates Of Babylon

Rainbow - Long live rock n' roll

Πιστεύω ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με την καλύτερη δουλειά που έχει κυκλοφορήσει ποτέ κάτω από το όνομα των Rainbow. Δίχως να θέλω να κακοκαρδίσω τους πολυάριθμους θαυμαστές του "Rising" ή ακόμα και του "Ritchie Blackmore’s Rainbow", το "Long live rock n’ roll" είναι κατά τη γνώμη μου η μεγάλη στιγμή της συνεργασίας του τρίδυμου Blackmore / Dio / Powell. Αν στα προαναφερθέντα album μπορούσε κανείς να βρει στιγμές ασύλληπτης έμπνευσης και μεγαλείου, στο "Long live..." αυτές οι στιγμές πολλαπλασιάζονται, κατασκευάζοντας τελικά έναν από τους καλύτερους classic rock δίσκους της αξεπέραστης στο συγκεκριμένο είδος δεκαετίας του ’70.

\r\n\r\n

Θα μπορούσα να αναλωθώ σε επαίνους και παιάνες, αλλά δεν κάτι τέτοιο δεν θα είχε φυσικά κανένα νόημα, αφού όταν μιλάς για "ιερά τέρατα" τα κολακευτικά λόγια απλά περιττεύουν. Ας επικεντρωθούμε λοιπόν στη μουσική. Ήδη από το ντεμπούτο του σχήματος που έφτιαξε ο πάντα εκκεντρικός Ritchie Blackmore μετά την αποχώρησή του από τους Deep Purple (1975), γίνεται φανερό ότι οι συντελεστές του έχουν μία αδυναμία στον Μεσαίωνα: αφ’ ενός το εξώφυλλο του δίσκου απεικονίζει μία κιθάρα σε σχήμα κάστρου (ή το αντίστροφο), αφ’ ετέρου οι συνθέσεις μιλούν σε μεγάλο ποσοστό για βασιλιάδες και φυλακισμένες σε πύργους πριγκιπέσσες. Δεδομένου ότι οι Deep Purple δεν είχαν τέτοιες πολιτισμικές αναφορές, μπορούμε ν’ αποδώσουμε την αισθητική επιλογή στον τεράστιο νάνο του rock, τον αθάνατο Ronnie James Dio, αφού τις μεσαιωνικές θεματικές τις μετέφερε και στα επόμενα σχήματα στα οποία κρατούσε το μικρόφωνο (Black Sabbath και Dio).

\r\n\r\n

Ύστερα από την ενδιάμεση στάση του εξαιρετικού "Rising" (1976), που περιείχε το κορυφαίο έπος του "Stargazer", ο Blackmore και η παρέα του επέστρεψαν με το "Long live...". Όπως και στα δύο LP που προηγήθηκαν, έτσι κι εδώ έκαναν την εμφάνισή τους διάφορες μεσαιωνικές φιγούρες, όπως ρήγες ("Kill the king"), νεράιδες της βρετανικής μυθολογίας ("Lady of the lake"), ενώ στο "Gate of Babylon" ο Dio φορούσε το προσωπείο του ίδιου του Διαβόλου. Από εκεί και πέρα, οι στίχοι των τραγουδιών ασχολούνταν και με πιο απλά θέματα, όπως το μεγαλείο του rock n’ roll (στην ομώνυμη σύνθεση) ή μία ερωτική απογοήτευση (στο "Rainbow eyes").

\r\n\r\n

Στη μουσική τώρα, θεωρώ ως ευχής έργο το ότι τα πλήκτρα καταλαμβάνουν σημαντική θέση στον ήχο της μπάντας, συνεχίζοντας με αυτό τον τρόπο την καλή αρχή που είχε γίνει στο "Rising" (βλ. "Tarot woman" και "Stargazer"). Οπωσδήποτε, η καλύτερη απόδειξη για την ουσιαστική συνεισφορά των πλήκτρων αποτελεί το ποιοτικότερο τραγούδι του δίσκου, που για εμένα είναι και η καλύτερη, μετά το "Stargazer", επική σύνθεση στη δισκογραφία των Rainbow, το "Gates of Babylon". Με μία εισαγωγή που μοιάζει με το soundtrack του "Midnight express" και ένα καλπάζον keyboard riff, το τραγούδι είναι ένα αδιαμφισβήτητο αριστούργημα, και αυτό χωρίς να λογαριάζουμε την αψεγάδιαστη ερμηνεία του Dio και το χαρακτηριστικό "ανατολίζον" solo του Blackmore. 

\r\n\r\n

Στις άλλες κορυφαίες στιγμές του "Long live..." συγκαταλέγονται ασυζητητί τα "Lady of the lake", "LA connection", "Kill the king", καθώς και το ομώνυμο, ενώ ως αξιόλογες θα χαρακτήριζα και τις υπόλοιπες τρεις συνθέσεις. Με άλλα λόγια, το "Long live..." είναι ο πλέον άρτιος και πλήρης δίσκος των Rainbow και το μόνο που μπορεί ν’ αναρωτηθεί κανείς ύστερα από την ακρόασή του είναι γιατί ο Blackmore αποφάσισε να τινάξει στον αέρα τη συνεργασία του με τον Dio. Η απάντηση βέβαια είναι προφανής: Γιατί θέλησε να κυνηγήσει την εμπορική επιτυχία, το κρίμα πάντως παραμένει.

\r\n\r\n

Ωστόσο, όταν πεθαίνει κάτι, κάτι άλλο γεννιέται. Έτσι, ο Blackmore θα συνεχίσει να βγάζει ποιοτική μουσική με τους Rainbow, έχοντας αρχικά τον Gr. Bonnet και ύστερα τον J. Lynn Turner στα φωνητικά. Όσον αφορά στον Dio... ο Tony Iommi τον περίμενε στη γωνιά για να γράψουν ιστορία με τους Black Sabbath. Αλλά αυτά είναι άσχετα με την ιστορία που αφηγούμαστε εδώ, η οποία κλείνει όπως άρχισε, με μία ιαχή που σκίζει τον αέρα: Long live rock n’ roll!

\r\n\r\n

Κων/νος Χρυσόγελος

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

 

\r\n

Copyright 2024. All Right Reserved.