IRON MAIDEN: ΤΟΥΣ ΜΗΝΥΕΙ Ο DENNIS WILLCOCK ΓΙΑ ΚΛΟΠΗ ΣΤΙΧΩΝ

Μια περίεργη έως εξωφρενική ιστορία αποκάλυψε η (σκανδαλοθηρική) βρετανική εφημερίδα The Sun σχετικά με τους Iron Maiden. Κάποιοι ίσως να θυμάστε ότι πριν τον Paul DiAnno, δύο ακόμα τραγουδιστές είχαν περάσει από τους Iron Maiden, εκεί στα τέλη του ’70 χωρίς φυσικά να ηχογραφήσουν κάτι με την μπάντα. Ο λόγος για τον (πρώτο) Paul Mario Day και τον Dennis Willcock που ακολούθησε.

Από ότι φαίνεται λοιπόν, ο Willcock ισχυρίζεται ότι έχει γράψει τους στίχους για κομμάτια των Iron Maiden που κυκλοφόρησαν στους 2 πρώτους δίσκους τους, τον ομώνυμό τους του 1980 και το Killers του 1981 και πιο συγκεκριμένα αναφέρεται στα κομμάτια Prowler, Charlotte The Harlot, Phantom Of The Opera, Iron Maiden και Prodigal Son, κατονομάζοντας μάλιστα και την πηγή της έμπνευσής του για το κάθε τραγούδι. Με αυτούς τους ισχυρισμούς λοιπόν ο Willcock καταθέτει μήνυση εναντίον των Iron Maiden (πιο συγκεκριμένα κατά των Steve Harris, Dave Murray και την εκδοτική τους εταιρεία Imagem) για κλοπή των στίχων του και για διαφυγόντα κέρδη, ζητώντας μια αποζημίωση περίπου 2 εκατομμυρίων λιρών. Όσο το γιατί η μήνυση ήρθε με 38 χρόνια καθυστέρηση, η επίσημη δικαιολογία του Willcock είναι ότι μετά την αποχώρησή του από τους Iron Maiden αποσύρθηκε και από την μουσική και δεν γνώριζε ότι οι στίχοι του χρησιμοποιήθηκαν, καθώς δεν μπήκε καν στον κόπο να ακούσει κάποιον από τους 2 πρώτους δίσκους της μπάντας!

iron-maiden-1977-dennis-willcock.jpg

Σαν να μην έφτανε αυτό, ένας άλλος μουσικός, ο Terry Wilson-Slesser, πρώην τραγουδιστής της 70’s μπάντας Beckett, μηνύει επίσης τους Iron Maiden για κλοπή των στίχων του κομματιού A Rainbow’s Gold του 1974, οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν στο Hallowed Be Thy Name του 1982. Εκπρόσωπος των Iron Maiden δήλωσε στην Sun: «Αυτό είναι εξοργιστικό. Απόλυτα γελοίο».

Να σημειωθεί εδώ ότι τις δύο μηνύσεις εναντίον των Iron Maiden υπέβαλλε για λογαριασμό των 2 καλλιτεχνών ο Barry McKay, πρώην manager rock συγκροτημάτων, ο οποίος είχε πρόσφατα ξαναφέρει την μπάντα ενώπιον δικαστηρίου, ισχυριζόμενος ότι το Hallowed Be Thy Name αποτελούσε σε μεγάλο βαθμό κλοπή του κομματιού Life’s Shadow που είχε γράψει σχεδόν 10 χρόνια πριν ο Brian Quinn, τότε εμφανιζόμενος σαν Brian Ingham. Το κομμάτι είχε γράψει ο Quinn μαζί με τον Robert Barton, ο οποίος στην συνέχεια το ηχογράφησε το 1974 με την μπάντα του, τους… Beckett, των οποίων τότε manager ήταν ο Rod Smallwood, ο οποίος στην συνέχεια και μέχρι και σήμερα ανέλαβε τους Iron Maiden.

Τότε, ο Steve Harris είχε παραδεχτεί στο δικαστήριο ότι είχε δει ζωντανά τους Beckett το 1973 και το ομώνυμο ντεμπούτο τους του 1974 ήταν από τους αγαπημένους του δίσκους την εποχή εκείνη. Επίσης αναγνώρισε ότι κάποια κομμάτια του Life’s Shadow «αναφέρονται» και στο Hallowed Be Thy Name.

O MacKay είχε τότε πει ότι ο Harris και ο Murray είχαν αναγκαστεί να πληρώσουν περίπου 900.000 λίρες σαν αποζημίωση αλλά εκπρόσωπος των Iron Maiden το διέψευσε, λέγοντας ότι το ποσό ήταν γύρω στις 100.000, ενώ αναφερόμενος στον McKay τον χαρακτήρισε σαν «κατά συρροή μηνυτή». Ο McKay από την άλλη κατηγόρησε τους Harris, Murray και τους managers τους ότι «δεν ξέρουν να χάνουν».

Για να δούμε αν αυτή η ιστορία θα πάει μακριά ή αν πρόκειται απλά για άλλη μια περίπτωση προσπάθειας εύκολου πλουτισμού μέσω… φάμπρικας μηνύσεων.

Copyright 2024. All Right Reserved.