Sepultura - Quadra

SEPULTURA - Isolation (OFFICIAL MUSIC VIDEO)

ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ROOTS

Οι Sepultura, πασίγνωστοι και λατρεμένοι στα μέρη μας, κυκλοφορούν τον δέκατο πέμπτο δίσκο τους, μέσω της Nuclear Blast και έχει τον αλλά αυστηρό τίτλο ‘’Quadra’’. Διαδέχεται το προ τριετίας μετριότατο, αλλά και γενναίο σαν φιλοδοξία και καινοτομίες ‘’Machine Messiah’’.

Quadra στα πορτογαλικά σημαίνει δικαστήριο. Οι πάλιουρες Andreas Kisser στη κιθάρα και την ηγεσία, Paulo Jr. στο μπάσο, Derrick Green η φωνή για τόσα πολλά χρόνια πια και ο πιο νέος Eloy Casagrande στα τύμπανα, δεν ξέρω αν δείχνουν σε αυτό το δικαστήριο ως δικαστές, ένορκοι, κατήγοροι ή κατηγορούμενοι. Σε αυτό το ’’Quadra’’, δικαστήριο, όμως βάζουν κάτω παλαιές και νέες αμαρτίες, φτιάχνουν κομμάτια που σαν να ήρθαν από το μακρινό τους παρελθόν, με έντονες πινελιές από το παρόν τους. Και από τον τόπο τους όπως εδώ και πολλά πολλά χρόνια. Έτσι και τα Βραζιλιάνικα κρουστά που ανοίγουν το ‘’Quadra’’ και το πρώτο κομμάτι ‘’Isolation’’ μαζί με μια απόκοσμη μελωδία. Κάτι που απαντάμε και στο ‘’Capital Enslavement’’, φέρνοντας στο νου, ‘’Roots’’, ‘’Against’’ αλλά και το πρόσφατο ‘’Machine Messiah’’.  Από την στιγμή που το ‘’Isolation’’ παίρνει φωτιά, αυτή μας παρασέρνει σε μια thrash λάβα, ‘’Means to an End’’ και το ‘’κακό’’ συνεχίζεται. Τα φωνητικά του Green είναι μια καυτή ανάσα σε αυτή την λάβα, αλλά και μια ατέρμονη οργή. Τα leads του Kisser φέρνουν στο μυαλό τους παλαιούς Sepultura και το δυναμικό δίδυμο,  Paulo Jr. και Casagrande, τον όγκο, την ταχύτητα και μια δικιά τους διαφορετικότητα από σχήματα της εποχής τους, του βεληνεκούς τους.  Ακούστε τα ‘’Ali’’ και ‘’Raging Void’’ και το  το ‘’The Pentagram’’ για του λόγου το αληθές. Στο ‘’Guardians of Earth’’ ακουστικές και κρουστά βάζουν πάλι  τα ‘’Roots και ‘’Quadra’’στην ηχητική εξίσωση, όπως και χορωδιακά φωνητικά μαζί με τα growls του Green.  Το ‘’Autem’’ είναι μια έκρηξη των οργάνων και της metal ικανοποίησης. Ενώ το ακουστικό μονόλεπτο ομώνυμο κομμάτι είναι ο προπομπός του ‘’Agony of Defeat’’ το οποίο όσο ιδιαίτερα ξεκινάει τόσο ιδιαίτερο και σπουδαίο κομμάτι είναι πατώντας σε χαμηλές ταχύτητες, σε μια πολύ καλή σύνθεση και σε μια από τις καλύτερες ερμηνείες του Green. Το ‘’Quadra’’ κλείνει με ‘’Fear, Pain, Chaos, Suffering’’ με ότι περικλείουν όλα αυτά σε ένα πάλι ιδιαίτερο κομμάτι αν σκεφτούμε ότι έρχεται από τους Sepultura.  

Το ‘’Quadra’’ δεν είναι ο δίσκος σταθμός ή το ένα τόσο σπουδαίο επίτευγμα, αλλά θυμίζει τα πιο παλιά των Sepultura, κυρίως εποχή ‘’Roots’’ αλλά έχει και την πιο φρέσκια μουσική τους υπογραφή. Είναι σαφώς ανώτερο από τον κάτοχο του, σε κερδίζει από τις πρώτες ακροάσεις. Όλα αυτά είναι τα καλά νέα που μας φέρνουν οι Sepultura δείχνουν ότι είναι ακόμα εδώ και θα είναι για ακόμη πολύ.

 

Copyright 2024. All Right Reserved.