Demons & Wizards - Touched by the Crimson King

Demons & Wizards - Touched By The Crimson King [Full Album]

ΠΑΓΩΜΕΝΟΣ ΦΥΛΑΚΑΣ 'Η ΤΥΦΛΗ ΓΗ; (ΝΟ2)

Η ιστορία των Demons & Wizards είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους όσους εχουν την παραμικρή επαφή με το Power Metal. Η μπάντα αποτελείται από τον Jon Schaffer (Iced Earth) και τον Hansi Kürsch (Blind Guardian). Οι δυο τους γνωρίζονται από τις αρχές των 90ς όταν οι μπάντες τους βρίσκονταν σε κοινή περιοδεία και επιθυμούσαν να δημιουργήσουν και κοινή μουσική. Τελικά το Φθινόπωρο του 1997 βρίσκεται ο πολύτιμος αυτός χρόνος, ο Hansi αναλαμβάνει τα φωνητικά, ο Jon τα έγχορδα και συνθέσεις αρχίζουν να παίρνουν σάρκα και οστά. Το 1999 κυκλοφορούν τον πρώτο τους δίσκο ενώ αρκετά χρόνια μετά (2005), ακολουθεί το ‘’Touched By The Crimson King’’, αμφότερα μέσω της Steamhammer Records. Για πολλά χρόνια δεν ακούσαμε νέα τους αν και πολύ κόσμος το ευχότανε. Φέτος είναι η χρονιά του Έλληνα μεταλλά οπαδού τους. Επανακυκλοφορούν και οι δυο δίσκοι τους μέσω της Century Media και θα τους απολαύσουμε ζωντανά, όσοι δηλαδή πάνε στο Chania Rock Festival σε λίγες ημέρες.

Το ’’Touched By The Crimson King’’ άργησε να βγει και μάλλον χάθηκε η μαγική στιγμή τους. Όπως ο ίδιος ο Jon αναφέρει σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται, θεωρεί τον συγκεκριμένο δίσκο υποτιμημένο και ότι του άξιζε καλύτερης αντιμετώπισης από κοινό και Τύπο. Ίσως γι αυτό και να ψιλοαπογοητεύτηκαν (μαζί βέβαια με το βαρύ πρόγραμμα των κυρίων μπαντών τους) και να μην έβγαλαν τίποτα άλλο εδώ και σχεδόν μια 15ετία. Ίσως να μην ξαναβγάλουν κιόλας. Και η αλήθεια είναι ότι αυτός ο δίσκος αξίζει περισσότερης αναγνώρισεις. Προστέθηκε τσέλο και πιάνο για περισσότερες μουσικές απολαύσεις, χώσανε και το θηρίο Bobby Jarzombek πίσω από τα drums να βάλει φωτιά, εμπιστευτήκανε και πάλι την βοήθεια του Jim Morris για την παραγωγή μαζί τους και δοκίμασαν την χημεία τους για δεύτερη φορά. Για ακόμα μια φορά, πειράξανε ήχο και εξώφυλλο αλλά περί ορέξεως…κολοκυθόπιτα.

Χωρίς εισαγωγές και ορχηστρικά μέρη, ο δεύτερος δίσκος των Demons & Wizards είναι γεμάτος ψαχνό. Ηχητικά και πάλι απολαμβάνουμε την ξεχωριστή γωνή του Hansi με τα riffs του Jon. Το πρώτο τραγούδι κατευθείαν ανεβάζει τον πήχη με δουλεμένες ενορχηστρώσεις και έξυπνες αλλαγές. Αν λείπει κάτι σε σχέση με το ντεμπούτο, μάλλον είναι η φαντασία. Ίσως και το πρωταρχικό σοκ που λογικά έχει χαθεί σε όποιον είχε ακούσει το ομώνυμο δίσκο. Οι συνθέσεις ακούγονται πιο μεστές, ίσως και πιο δουλεμένες αλλά με λιγότερο εφηβικό πάθος. Πιο βεβιασμένες. Σαν η όλη εργασία να έγινε απόμακρα μεταξύ τους και δεν εννοώ σε θέματα απόστασης αλλά συναισθηματικά. Μετά τα πρώτα δυο τραγούδια αρχίζει να δημιουργείται μια ποιοτική κοιλιά.  Στο ‘’ The Gunslinger’’ ανεβάζουμε γκάζια και κέφια και ακούμε μεταλλικούς ανέμους να σφυρίζουν τα αυτιά μας. Και γι αυτούς που λατρέψανε το ‘’Fiddler’’ στο ντεμπούτο, εδώ έχουμε κάτι παρόμοιο στο ‘’ Love's Tragedy Asunder’’. Πιο ήρεμο και συναισθηματικό, με τις εξάρσεις και τα μπουρίνια του και μελωδικότατες γραμμές, απόλυτα ταιριαστές για τον Hansi. Και αν αφαιρέσεις την όποια σκληράδα του, έχεις το ‘’ Wicked Witch’’, από τις καλύτερες στιγμές του δίσκου, φέρνοντας πιο πολύ σε Blind Guardian παρά σε Iced Earth. Επί της ευκαιρίας, μιας και μιλάμε για μπαλάντα (και υπάρχει και άλλη), να πουμε ότι στιχουργικά ασχολούνται με την σειρά βιβλίων “’The Dark Tower’’ του Stephen King, έστω και σε μερικό βαθμό. Στο ‘’ Dorian’’ χορταίνεις riffs, η διασκευή σε Led Zepellin είναι καλή αλλά ανούσια στα αυτιά μου. Η συγκεκριμένη επανακυκλοφορία είναι άκρως χορταστική μιας και το πρώτο δισκάκι περιέχει επιπλέον τρια (υπήρξαν σε μεταγενέστερεες εκδόσεις) τραγούδια (οκ ,το ένα είναι μια πιο αργή έκδοση της μιας μπαλάντας) ενώ το ‘’Lunar Lament’’ είναι εξαιρετικό τραγούδι. Το δεύτερο cd περιέχει demo εκδόσεις πολλών από των συνθέσεων.

Copyright 2024. All Right Reserved.