IS IT RAINIER IN SEATTLE? 10 ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ALICE IN CHAINS

Alice In Chains - Man in the Box (Official Video)

Αυτές οι τελευταίες ημέρες του φετινού Αυγούστου μπορώ να πω πως είναι Alice In Chains ημέρες. Από τη μια στις 22 του Αυγούστου είχε γενέθλια ο τόσο ταλαντούχος αλλά και άδικα χαμένος τραγουδιστής της μπάντας από το Σηάτλ, Layne Stalley. Από την άλλη στις 27 του μήνα κυκλοφόρησε το νέο άλμπουμ των Alice in Chains μετά από απουσία 5 χρόνων. Είναι το τρίτο με το νέο τραγουιστή William DuVall και φέρει τον καθόλου καλοκαιρινό τίτλο "Rainier Fog". Άρπαξα λοιπόν την ευκαιρία και θυμήθηκα 10 τοπ αγαπημένα μου τραγούδια από αυτή την τόσο σημαντική μπάντα του rock ήχου.

** Dam that river

Το "Dirt" μπαίνει πολύ δυνατά σαν δίσκος αφού τα 2 πιο γρήγορα και "happy" τραγούδια διαδέχονται το ένα το άλλο.  Μετά το εναρκτήριο "Them Bones" ακολουθεί το "Dam that river" με το έξοχο drumming από τον Kinney και τα υψηλού επιπέδου διπλά φωνητικά από τους Cantrell - Staley.

Μου βγάζει Σαμπαθίλα το τραγούδι αλλά μου θυμίζει και το "Sex type thing" των Stone temple pilots.  Ακολουθεί πιστά το concept του "Dirt" με θέμα την απόρριψη και την αποτυχία.

**Rain when I die

Αυτή η αναμονή του ενός λεπτού γεμάτο κιθαριστική παραμόρφωση σε τσιτωνει όμορφα από την αρχή.  Μεταξύ άλλων ξεχωρίζει και η μπασογραμμή του επίσης αδικοχαμένου Mike Starr.

Στο "Rain when I Die" και στους στίχους του φαίνεται πως η μοίρα του Staley ήταν ήδη σφραγισμένη.

**Man in the box

Καταρχάς είναι γεγονός πως η αρχή του "Living on a prayer" των Bon Jovi ενέπνευσε τον παραγωγό τότε Dave Jerden  να προτείνει στον Cantrell να χρησιμοποιήσουν voice box στον εν λόγω τραγουδι!!

Το "Man in the box" είναι το τραγούδι που άρχισε να βάζει τους Alice in Chains στο χάρτη της rock μουσικής, ενώ στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε σε ταινίες, σειρές και video games.

Οι ίδιοι έχουν δηλώσει πως αυτό το κομμάτι ήταν η αρχή για τη μπάντα να αρχίζει να ανακαλύπτει τον μουσικό της χαρακτήρα. Επίσης ήταν και το τελευταίο κομμάτι που είπε ο Stalley με τους Alice in Chains.  Για το τέλος να σημειώσω πως ο Ozzy έχει δηλώσει πως το "Facelift" στο οποίο βρισκεται το "Man in the Box", είναι το 2ο αγαπήμενο του άλμπουμ ever!!!

**Nutshel

Στεναχωρο αλλά με μια ζεστή και ισορροπημένη αύρα, όπου η κατήφεια έρχεται να συνυπάρξει με τον βαθύ συναισθηματισμό. Μέσα σε 4 λεπτά  η μπάντα καλύπτει τις αδυναμιες και τις ανησυχίες μιας ολόκληρης γενιάς.

Το ακούς μόνος σου και νιώθεις να βρίσκεται στον απέναντι καναπέ αραχτός ο Stalley, κάνοντάς σου παρέα. Διαβάζοντας τους στίχους βλέπεις σε ένα ακόμα τραγούδι τη συναισθηματική "μάχη" που έδινε ο τραγουδιστής των AiC αλλά και γενικότερα η μπάντα.

Το τραγούδι γράφτηκε με ακουστικές κιθάρες στο μοναδικό τους "σπίτι", το στούντιο, αφού το συγκρότημα είχε γυρίσει από μια κουραστική τουρνέ και είχε αντιμετωπίσει τη σκληρή πραγματικότητα της έξωσης και της απώλειας στέγασης.

Φυσικά προτιμώ την ακουστική έκδοση από το "MTV Unplugged".

Μιας και ανέφερα το συγκεκριμένο unplugged να σημειώσω και ένα fun fact: Στο κοινό βρίσκονταν και οι Metallica γι'αυτό και ακούμε στην αρχή του "Sludge Factory" το μπασίστα να παιχνιδίζει με την εισαγωγή του "Enter Sandman". 

**Would?

Τραγούδι εμπνευσμένο από την απώλεια λόγω ναρκωτικών του καλού του φίλου Andrew Wood των Mother Love Bone.

Φυσικά είναι ένα τραγούδι που μιλάει για την εξάρτηση όπως πολλά άλλα των AiC και είναι ένα ακόμα δείγμα της φωνητικής συνεργασίας και για το τι μπορούσαν να κάνουν μαζί στα φωνητικά ο Stalley με τον Cantrell.

Μπήκε στην ταινία "Singles" και πήγε τη μπάντα ακόμα παραπέρα. Μάλιστα οι Alice in Chains κάνουν και μια cameo εμφάνιση στην ταινία-φόρο τιμής στη σκηνή του Σηάτλ.

**Down in a hole

Τραγούδι που μιλάει για τη μάχη που δίνεις για να κρατήσεις μια σχέση ενώ βρίσκεσαι στο δρόμο να περιοδεύεις από πόλη σε πόλη. Κι όμως πρώτη φορά το έπαιξαν στο "MTV Unplugged" και έμειναν και οι ίδιοι έκπληκτοι για το πόσο καλά ακούστηκε.

 Ξέρω πως ο όρος "power ballad" ακούγεται γελοίος, αν θέλετε όμως να δείτε πως γράφοντας οι power ballads στα 90's τότε ακούστε το "Down in a hole".

**Check my brain

Ο Cantrell βρηκε τον επόμενο Stalley στο πρόσωπο του DuVall επίσης ένα καλό ταίρι στα φωνητικά. Στο "Check my brain" ακούμε ακριβώς αυτό. Την συνέχεια της περίφημης συνεργασίας που είχε ο Cantrell με τον Stalley.

Απλό κομμάτι που έχει πολλά στοιχεία όπως stoner, sludge και φυσικά αυτούς τους αυτοσαρκαστικούς στίχους του καθαρού από το αλκοόλ και τις ουσίες Cantrell που από το βροχερό Σηάτλ μετακομίζει στην Καλιφόρνια.

**Them Bones

Το πρώτο τραγούδι που άκουσα από Alice in Chains, το εναρκτήριο κομμάτι του "Dirt", 2.30 λεπτά που σε αρπάζουν από το σβέρκο όπως και οι κραυγές του Stalley οι οποίες ήταν αυτοσχεδιασμός της τελευταίας στιγμής από τον αδικοχαμένο τραγουδιστή.

Οι στίχοι έχουν να κάνουν με τη μετά θάνατον ζωή από την κυνική σκοπιά του Cantrell που έγραψε τους στίχους. 

**Rooster

Καταρχάς να αναφέρω πως στο βίντεο του "Rooster" τα γυαλιά που φοράει ο Stalley δεν είναι λόγω attitude αλλά λόγω του ότι τα μάτια του από τη ντρόγκα φαίνονταν ένα χάλι γι'αυτό και αναγκάστηκε να φορέσει το μαύρο γυαλί που τελικά τον έκανε πιο cool.

Το τραγούδι όπως όλοι ξέρουμε μιλάει για τον πατέρα του Cantrell που πολέμησε στο Βιετνάμ και μάλιστα πήγε 2 φορές εκεί. Το "Rooster" ήταν το ψευδώνυμο που είχε δώσει ο παππούς στον πατέρα.

Μιλάει λοιπόν για τα σημάδια που του άφησε ο πόλεμος στη μετέπειτα ζωή του, τα οποία είχαν μεγάλο και αρνητικό φυσικά αντίκτυπο στην οικογένεια η οποία διέλυσε. To τραγούδι πάντως έφερε κοντά τον κιθαρίστα των AiC με τον πατέρα του που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχαν σχεδόν καθόλου επαφή μεταξύ τους.

Το τραγούδι θυμάμαι να παίζεται κατά κόρον στο MTV και πάντα αναρωτιόμουν πως τόσο ένα καταθλιπτικό και κλειστοφοβικό τραγούδι παίζεται πρωί μεσημέρι βράδυ. Τι να πεις. Έτσι λειτουργούσαν τα 90's.

**No Excuses

Για μένα ισως το πιο radio friendly τραγούδι των AiC, σίγουρα της λίστας. Είχε καλό feedback από τα ραδιόφωνα πριν καν κυκλοφορήσει το "Jar of Flies" EP αλλά τελικά δεν κυκλοφόρησε σε σινγκλάκι.

Είναι άλλο ένα τραγούδι που μιλάει για την προσπάθεια του Stalley να ξεφύγει από την εξάρτηση με την ηρωίνη. Δυστυχώς τα προβλήματα γιγαντώθηκαν, η μπάντα  2 χρόνια μετά το Jar of Flies μπήκε στον πάγο και το 2002 ο Stalley πέθανε.

Γιώργος Γράντης

Copyright 2024. All Right Reserved.