Monuments

June 26, 2024

Οι Δανοί Mirage είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα συγκροτήματος από το παρελθόν που έχει δημιουργήσει αρκετό υλικό αλλά δεν το έχει κυκλοφορήσει. Μια φορτωμένη φαρέτρα γεμάτο μυτερά βέλη που όμως ποτέ δεν έχουν χρησιμοποιηθεί από κάποιο τόσο προς κάποιον στόχο. Το συγκρότημα δημιουργήθηκε κάποια στιγμή το μακρινό 1982 και σύντομα στις τάξεις του άνηκαν οι  Torben Deen (φωνητικά), Jan Buller (κιθαρίστας προερχόμενος από τους Randy με μια παρόμοια ιστορία σαν τους Mirage), Nick Gaid (drums) και Sten Roland (μπάσο) (κάποια στιγμή θα προστεθεί και ο πληκτράς  Morgue Law).

June 25, 2024

Τον Ιούλη του 2018 κληθήκαμε οι γραφιάδες του Metal Zone να γράψουμε για την δισκογραφία των Metal Gods δηλαδή των Judas Priest. Σε μένα μου δόθηκε η ευλογία να ασχοληθώ, σιγά μην τυχόν και δεν το είχα κάνει μοναχός μου, με την re union era δηλαδή από το 2004 ως και το τότε σήμερα 2018. Από το ‘’Angel Of Retribution’’, το ‘’Nostradamus’’ το κάπως κατώτερο ‘’Redeemer Of Souls’’ και το μέχρι τότε τελευταίο ‘’Firepower’’. Από τότε έχουμε ακόμα μια δισκάρα, το φετινό ‘’Invisible Shield’’.

June 25, 2024

Πόσο πιο εκπληκτικό και έξυπνο όνομα από το Disharmonic Orchestra μπορείς να δώσεις στη μπάντα σου παίζοντας Death Metal/Grindcore; Βρισκόμαστε στον Άυγουστο του 1987 και οι Patrick Klopf και  Martin Messner δημιουργούν τους Disharmonic Orchestra με τον  Harald Bezdek να προστίθεται σύντομα στις δυνάμεις τους. Βέβαια αυτός δεν έκατσε πολύ, τον επόμενο χρόνο την έκανε για να φτιάξει τους (θεούληθες) Disastrous Murmor (https://metalzone.gr/monuments/disastrous-murmur-folter).

June 20, 2024

Το ότι ο Καναδάς παρήγαγε και παράγει σε σημαντικό αριθμό πολλές τεχνικές και πειραματικές metal μπάντες είναι κοινό μυστικό όλων μας. Αναρίθμητα τα παραδείγματα παλαιών συγκροτημάτων αλλά και νέων που βγαίνουν καθημερινά. Προσθέστε και παλιές άγνωστες μπάντες που δεν τις πήραμε χαμπάρι πολλοί από εμάς, έστω όταν έπρεπε. Ένα συγκρότημα που έπαιξε έξω από τις νόρμες είναι οι Last Breath από τη μικρή και γραφική πόλη Victoriavill του Quebec.

June 19, 2024

Φαντάζομαι ότι όλοι συμφωνούμε ότι η Γερμανία είναι η Ευρωπαική χώρα με την μεγαλύτερη προσφορά (στο σύνολο) από τα 80ς μέχρι και σήμερα, είτε μιλάμε για hard rock είτε για heavy metal. Μετά από δεκαετίες ψαξίματος ακόμα ανακαλύπτω μπάντες που δεν γνώριζα. Μια από αυτές ονομάζεται Kings Head και μας έρχεται από την Νοτιοδυτική Γερμανία, κοντά στα σύνορα με την Γαλλία. Ξεκίνησαν σαν MadVision κάπου στο δεύτερο μισό των 80ς παίζοντας heavy metal, έχοντας δυο κιθαρίστες και τραγουδίστρια.

June 10, 2024

Βρισκόμαστε στις αρχές των 80ς στη Δανία και ένα συγκρότημα με το όνομα Mercyful Fate θα φέρει το σκοτάδι στο τότε metal με τον δικό του τρόπο αφήνοντας το όνομα του γραμμένο με χρυσά γράμματα στη ιστορία.

June 06, 2024

Η ταλαιπωρημένη από τον πόλεμο Ουκρανία ανέκαθεν δεν είχε έντονη μεταλλική σκηνή και τα περισσότερα συγκροτήματα της ανήκαν στον ακραίο ήχο. Ίσως όταν αυτός ο καταραμένος πόλεμος λήξει, να υπάρχει μια φρεσκάδα και ανανέωση στη σκηνή τους. 'Οπως και να 'χει, η γνωστότερη μπάντα της χώρας ήταν και είναι οι Nokturnal Mortum με το συγκρότημα να συνεχίζει ακάθεκτο παρά τις όποιες κακουχίες και ατυχίες μπορεί να έχει μια μπάντα σε τέτοια κατάσταση (πόλεμος).

June 03, 2024

Οι Crimson Glory έχουν συνδέσει το όνομα τους με τον τραγουδιστή τους, Midnight. Λογικότατο μιας και ο περίεργος αυτός τύπος διέθετε εκτός από αυτοκαταστροφικές τάσεις και μια πανέμορφη λυρική φωνή που σε σαγήνευε με την πρώτη επαφή. Όταν μιλάς για τους καλύτερους US Power/prog metal δίσκους, σίγουρα θα αναφέρεις και τα δυο πρώτα τους άλμπουμς. Σιγουράκι. Όχι όμως και τον τρίτο, ''Strange and Beautiful''. Γιατί; Ο Midnight ακόμα εκεί τραγουδούσε, τι άλλαξε. Η φυγή του ρυθμικού κιθαρίστα των C.G., Ben Jackson το 1989, αυτό έκανε τη διαφορά.

May 30, 2024

Ένα από τα πιο ''καυτά'' ονόματα του ακραίου ήχου στα 00ς αναδείχτηκαν οι Βρετανοί Akercocke. Ένας συνδυασμός καταπληκτικής death metal η οποία εξελίχτηκε και εμπλουτίστηκε με τα χρόνια καθώς επίσης και του παρουσιαστικού τους, καθώς πρέπει κουστουμαρισμένοι κύριοι που υμνούν το Σατανά και το σέξ επιδεικτικά. Η μπάντα δεν αποτελούνταν από τίποτα απαίδευτα νεαρούδια που την '''είδαν'' κακοί αλλά έμπειροι μουσικοί και μεταλλάδες δεκαετιών.

May 29, 2024

Δεν ξέρω ποια είναι τη χρονική διάρκεια για να οριοθετηθεί ένας δίσκος ως EP ή LP. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα την δεκαετία των 80ς με κυκλοφορίες του μισάωρου που ονομάστηκαν LPS. Φέρνω σαν παράδειγμα το ντεμπούτο των Megadeth. Και όμως το ''Only Time Will Tell'' (με μια σύνθεση λιγότερη) θεωρείται EP. Όπως και να έχει το θέμα, το ζήτημα είναι να περιέχει υλικό που τα σπάει, είτε διαρκεί  μισή ώρα είτε πάνω από μία. Και οι Villain το κατάφεραν το 1986 με τη συγκεκριμένη κυκλοφορία.

Copyright 2024. All Right Reserved.