VORNA: ΣΥΝEΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ARTTU

Φαντάζομαι ότι όλοι ξέρετε την αγάπη που έχω για μπάντες με folk επιρροές, μπάντες που η μουσική τους μπορεί να σε ταξιδέψει σε μέρη όπου κυριαρχεί η ομορφιά της φύσης. Οι Vorna λοιπόν είναι μία μπάντα με την δυνατότητα να κάνει αυτό το πράγμα, να σε ταξιδέψει. Οι πρώτοι μου επαφή με τους Φινλανδούς Vorna ήταν μέσα από το τραγούδι τους Kaivatun uni (όνειρα που πραγματοποιήθηκαν), αμέσως μου τράβηξαν την προσοχή και άρχισα να τους παρακολουθώ. Έχουν δύο κυκλοφορίες μέχρι σήμερα, η πρώτη ήταν το εντυπωσιακό ντεμπούτο Ajastaika, ακολούθησε το ακόμα εντυπωσιακότερο Ei valo minua seuraa, που κυκλοφόρησε το 2015, δύο χρόνια μετά την πρώτη τους κυκλοφορία, και μας έρχεται και τρίτο άλμπουμ, για το οποίο έχουμε πάρει μία πρώτη γεύση μέσα από τα δύο singles που κυκλοφόρηαν, το Aalloista και Tie varjoista, αλλά καλύτερα να ακούσουμε τι έχει να μας πει ο Arttu Järvisalo, ο κιθαρίστας της μπάντας και βασικός συνθέτης.

Γιώργος: Αρχικά να σε συγχαρώ για την μουσική σας και να σε ευχαριστήσω για αυτήν την συνέντευξη.

Arttu: Ευχαριστώ

Γιώργος: Έψαξα στο internet να βρω τι σήμανει το όνομα σας, τα μόνα στοιχεία που βρήκα είναι ότι o Vorna είναι κάποιος ήρωας από την Φινλανδική μυθολογία, μπορείς να μας πει ποιος ήταν ακριβώς;

Arttu: Σύμφωνα με την μυθολογία, ήταν ένας μανιώδης τύπος με μία μεγάλη βαλλίστρα, που έκανε επιδρομές σε χωριά κατά τον 17ο αιώνα και κυνηγούσε πολύ γρήγορα... Ο θρύλος λέει ότι σκοτώθηκε στην σάουνα. Υπάρχουν μέρη και οικογένειες στην Φινλανδία που έχουν πάρει το όνομα τους από αυτόν. Ο τραγουδιστής μας ο Vesa, ήξερε για τον θρύλο από το 2008 και το πρότεινε σαν όνομα της μπάντας. Νομίζω ότι το διαλέξαμε γιατί ακουγόταν cool και πολύ μπλακ μέταλ, χαχα! Βεβαία μας αρέσει ακόμα και σήμερα.

Γιώργος: Πως γεννήθηκαν οι Vorna;

Arttu: Ο Vesa και ο Niilo (μπάσο) είχαν έναν κοινό με φίλο τον Henri (κιθάρα) κι εγώ μας σύστησα όλους μεταξύ μας το 2008. Ήμασταν 17 χρονών τότε και σε όλους μας άρεσε το ακραίο μελωδικό μέταλ. Μερικοί από εμάς έπαιζαν ήδη κάποιο μουσικό όργανο, έτσι δεν χρειάστηκαν και πολλά κουτάκια μπύρας μέχρι να γίνουμε τετράδα. Η σύνθεση της μπάντας ολοκληρώθηκε λίγο αργότερα με τις προσθήκες των Saku (πλήκτρα) και Mikael (τύμπανα).

Γιώργος: Είστε εννιά χρόνια μπάντα και δεν έχει υπάρξει ούτε μία αλλαγή στην σύνθεση σας, κάτι το οποίο είναι αρκετά ασυνήθιστο. Οι δεσμοί μεταξύ των μελών είναι καθαρά μουσικοί ή κάτι παραπάνω;

Arttu:  Νομίζω κι εγώ ότι λίγο-πολύ είναι ασυνήθιστο. Στην διάρκεια αυτών των εννέα χρόνων η μεταξύ μας σχέση ξεπέρασε την μουσική. Πλέον έχουμε γίνει όλοι μας πολύ καλοί φίλοι κι ακόμα στον ελεύθερο χρόνο μας, μαζευόμαστε και πίνουμε πολύ μπύρα.

Γιώργος: Κάποιο από εσάς μένετε στην Kangasala, ένα μέρος στην νότια Φινλανδία, καθώς το γκούγκλαρα, είδα πανέμορφα δάση και εντυπωσιακά ηλιοβασιλέματα. Στιχουργικά έχετε πολλές αναφορές στην φύση, πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η τοποθεσία για το ύφος της μπάντας.

Arttu: Λοιπόν... αυτήν την περίοδο είμαι ο μόνος που μένει ακόμα στην Kangasala. Οι υπόλοιποι έχουν μετακομίσει στο Tampere που είναι το αμέσως επόμενο χωρίο προς τα δυτικά. Σίγουρα τα τοπία είναι εντυπωσιακά, ακόμα και πανέμορφα. Υποθέτω ότι παίζουν ρόλο για τον Vesa όταν γράφει στίχους, ή στην αρχή τουλάχιστον έπαιξαν. Αλλά όσον αφορά την μουσική νομίζω ότι δεν έχουν ιδιαίτερη σημασια, στην περίπτωση μου τουλάχιστον. Πιο πολύ η μουσική δημιουργεί τοπία παρά το αντίθετο. Ούτως ή άλλως όταν γράφω μουσική αποκόπτομαι εντελώς από τον υπόλοιπο κόσμο.

Γιώργος: Σε κάποια από τα τραγούδια καταπιάνεστε με μυθολογικά θέματα, η Tuonela για παράδειγμα, θεωρείς ότι υπάρχει κάποια κρυμμένη γνώση μέσα στους μύθους;

Arttu: Μπα, δεν το νομίζω. Έτσι κι αλλιώς σταματήσαμε να αναφερόμαστε σε μύθους μετά τον πρώτο μας δίσκο.

Γιώργος: Στο site σας αναφέρει ότι ξεκινήστε σαν μία folk/black metal μπάντα, στην συνέχεια όμως προσθέσατε κι άλλα στοιχεία, όπως μελαγχολικά και συμφωνικά μέρη, σε ότι ωφείλεται αυτή η «αλλαγή»;

Arttu: Θα έλεγα η φυσική μας εξέλιξη σαν μουσικοί. Νομίζω ότι κάναμε βήματα μπροστά κι εξερευνήσαμε νέες μουσικές, κατί το οποίο σκοπεύουμε να συνεχίσουμε. Το θέμα είναι ότι είμαστε διαφορετική μπάντα πλέον, δεν πιστεύουμε σε πράγματα που πιστεύαμε τότε και δεν συνθέτουμε όπως συνθέταμε το 2008. Βέβαια έχουμε κρατήσει στοιχεία από τότε, για να μας θυμίζουν αυτές τις «ένδοξες μέρες», όπως για παράδειγμα τους στίχους μας που είναι στα Φινλανδικά.

Γιώργος: Όλα τα τραγούδια σας είναι στα Φινλανδικά, γιατί το επιλέξατε και αν έχετε σκεφτεί να το αλλάξετε;

Arttu: Βασικά έχουμε ηχογραφήσει μερικά τραγούδια στα Αγγλικά στα πρώτα μας demo. Τότε νιώσαμε ότι δεν μας ταίριαζε και ακόμα το νιώθουμε. Νομίζω ότι η απόφαση μας να γράφουμε στα Φινλανδικά έγκειται στο γεγονός ότι τότε παίζαμε ένα κάπως folk meloblack. Ωστόσο, αυτές τις folk επιρρόες που είχαμε τότε στον ήχο μας, πλέον τις έχουμε αφήσει. Αλλά το να τραγουδάμε στα Φινλανδικά παραμένει σημαντικό κομμάτι της μουσικής μας, αλλά και της ταυτότητας μας ως μπάντα, είναι πλέον βαθιά ριζωμένο μέσα μας.  Ακόμα θέλουμε να έχουμε αυτήν την σύνδεση με την παράδοση μας και το να τραγουδάμε στα Φινλανδικά, εξυπηρετεί αυτόν τον σκοπό. Προσπαθούμε να το βγάζουμε και στις συνθέσεις μας και σε ότι έχει να κάνει με το όπτικό μέρος. Προσπαθούμε να βγάλουμε την Φινλανδική γλώσσα προς τα έξω και νομίζω ότι προσφέρουμε ένα ενδιαφέρον πακέτο. Βέβαια κατανοώ την δυσκολία που υπάρχει για τους μη-Φινλανδούς, για αυτό και το τρίτο album θα έχει και την μετάφραση των στίχων.

Γιώργος:  Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείτε όταν συνθέτετε έναν δίσκο;

Arttu: Στην περίπτωση μας πάντα γράφουμε πρώτα την μουσική και έπονται οι στίχοι. Έρχεται κάποιος με υλικό, από σχεδόν ένα έτοιμο τραγούδι, μέχρι κι ένα δυο riffs, μετά το αναλύουμε και το ολοκληρώνουμε όλοι μαζί. Αυτό μπορεί να διαρκέσει είτε πολύ είτε λίγο, ανάλογα με το τραγούδι. Σε ορίσμενες περιπτώσεις που το τραγούδι δεν μας βγαίνει με τίποτα, το βάζουμε στον πάγο και επιστρέφουμε σε αυτό αργότερα ή και ποτέ. Όσο για τους στίχους, αυτοί έρχονται όταν το τραγούδι είναι σχεδόν έτοιμο.

Γιώργος: Αυτήν την περίοδο είστε σε φάση σύνθεσης του 3ου δίσκου σας, τι πρόκειται να ακούσουμε σε αυτόν τον δίσκο; Θέλω να πω ότι ο 3ος δίσκός μίας μπάντας είθισται να είναι ο σημαντικότερος, με την έννοια ότι είναι πιο ώριμος και δείχνει πολλά για το μέλλον της μπαντας.

Arttu: Λοιπόν, είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για το νέο μας υλικό, αν και ξέρουμε ότι μας περιμένουν αμέτρητες ώρες, μέρες και εβδομάδες δουλειάς, για ακόμη μία φορά. Αλλά να είσαι σίγουρος, ότι θα αφιερώσουμε όσο καιρό κι αν χρειαστεί. Βάση του τι έχουμε μέχρι τώρα, μπορώ να σου πω ότι θα είναι, σκοτεινό, μεγαλειώδες και «γεμάτο ατμόσφαιρα». Για ακόμα μία φόρα θα πάρουμε το ρίσκο να μην βαδίσουμε στην πεπατημένη, αλλά θα εξερευνήσουμε νέα μουσικά μονοπάτια. Να είσαι σίγουρος ότι ο 3ος μας δίσκος θα είναι ο καλύτερος και πιο ώριμος μας, αναμφίβολα.

Γιώργος: Ποιες μπάντες σας έχουν επηρεάσει;

Arttu: Οι επιρροές έρχονται και φεύγουν σήμερα, αλλά στο ξεκίνημα μας ήταν οι Bathory, Behemoth, Dissection, Moonsorrow, Nokturnal Mortum και οι Satyricon.

Γιώργος: Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια, έχετε κανονίσει κάποιες εμφανίσεις; Θα θέλατε να επισκευθείτε την χώρα μας;

Arttu: Δεν κανονίσει ούτε μία εμφάνιση για αυτήν την περίοδο, καθώς ρίχνουμε όλο το βάρος μας στην σύνθεση του νεόυ album. Όταν θα είναι έτοιμο θα υπάρξουν σίγουρα live με όλες μας τις δυνάμεις, έυχομαι και στο εξωτερικό. Και ναι, σίγουρα θα θέλαμε πολύ να επσκεφθούμε την Ελλάδα και γιατί όχι και για κάποιο live.

Γιώργος: Έχεις καθόλου επαφή με την Ελληνική metal σκήνη, υπάρχει κάποια μπάντα που να ξεχωρίζεις;

Arttu: Χμμμμ.. διάβολε, δεν ξέρω για τους υπόλοιπους αλλά δεν έχω μεγάλη επαφή. Βέβαια ξέρω τους Rotting Christ τους οποίους είδα κιόλας για πρώτη φορά ζωντάνα φέτος, στο φεστιβάλ Saarihelvetti στο Tampere. Μπορώ να σου πω ότι πραγματόποιησαν εύκολα την καλύτερη εμφάνιση από όλους στο φεστίβαλ.

Σε ευχαριστώ Arttu για τον χρόνο σου και συνεχίστε την καλή δουλειά....

Most probably you all are aware for my love in metal bands with folk influences, bands with songs that can be used as tickets to an imaginary trip, to lands where nature’s beauty reigns. Vorna is a band with the ability to do that, my first taste from their music was with the song Kaivatun uni (dream that came true) and that was the moment that I started to pay attention in the band. They have two full length releases in the moment; the first was Ajastaika, a quite impressive debut album. Their second release was two years later, 2015, and was titled Ei valo minua seuraa, an impressive album which raised expectation around the band. Right now the band is composing their third album; we have tasted it a little from the two singles Aalloista and Tie varjoista. But let’s hear what they have to say about their music…

George (Metalzone Hellas): Firstly let me congratulate you for your music and thank you for this interview.

Arttu: Thanks.

George (Metalzone Hellas): I’ve searched the web to find out what Vorna means; the only thing I found is that Vorna is a character from the Finnish mythology. Could you tell us more about Vorna (the character) and why you chose it as a name

Arttu: Well yeah.. according to folklore he was a fierce guy with a heavy crossbow who raided villages in the 17th century and rowed rapids upwards.. Legend says he eventually got killed in sauna. There are some places and families in Finland that are named after him. Our vocalist Vesa knew Vorna character already in 2008 and came up with that name suggestion. I guess we chose it because it sounded cool and black metal enough, haha! We are actually still pretty satisfied with that name.

George (Metalzone Hellas): How were Vorna born?

Arttu: Vesa and Niilo had one mutual friend with Henri and I who introduced us to each other in 2008. We were 17 years old and we all loved melodic extreme metal. Some of us even played an intrument already so it really didn't take many boxes of beer until we had formed a quartet. Line-up was completed when Saku and Mikael were recruited to the band soon after that.

George (Metalzone Hellas): You at least nine years band, and there isn’t a single change in the band’s line up, that’s something unusual, what can you tell about that? (I mean the bonds between the members is just the music or something more)

Arttu: Yeah, I guess that's more or less unusual.. During these nine years the bonds between us have definitely grown beyond music. We all have become very good friends down the road and we still like to drink a lot of beer together in our spare time.

George (Metalzone Hellas): Some of you are living in Kangasala, a place in the south Finland, as I googled it I saw pictures with beautiful forests, astonishing sun settings, lyrically you have many references to nature, among other things, how important is the band’s location for its inspiration?

Arttu: Well.. nowadays I am the only member living in Kangasala. The rest of the guys live in Tampere which is just the next village west from Kangasala. Sure, the surroundings are great, even beautiful in a way. I guess they have given Vesa some inspiration lyricwise at least in the beginning. But what comes to song writing I think locations have given very little solid and direct inspiration, at least in my case. It's more about atmospheres that create musical "landscapes" than vice versa. When writing a song from a scratch, places don't matter that much since I'm almost completely absent from the surrounding world.

George (Metalzone Hellas): In some of your song there are references to myths, Tuonela for example, you think that in these myths are some “hidden” knowledge.

Arttu: Nah.. I don't think so. And as far as I'm concerned we haven't referred to mythical subjects that much anymore since Ajastaika.

George (Metalzone Hellas): In your web site says that you started as a melodic/folk black metal band but you later added to your sound more elements, such as symphonic parts and melancholic parts, what led you to this “change”?

Arttu: I would say natural progression as musicians. I think we have just gone forward and explored new interesting musical territories and we most definitely keep on doing so. The thing is, we were very different band back in 2008. We don't believe in many things we believed back then. And we definitely could not compose songs we composed back then. But I can surely say that the elements that have remained in our music from those "glory days" must be more or less cornerstones of our music. Such as singing in Finnish...

George (Metalzone Hellas): All your songs are exclusively in Finnish; why is that and have you ever considered writing a song in English?

Arttu: Actually we have recorded a few songs in English at our very early demos. We felt back then, and we still feel that singing in English does not suit us well enough. I think the decision to write everything in Finnish had also something to do with folk-influenced meloblack we played back then. However, during the years folk influences have more or less dropped out. But singing in Finnish has remained essential part of our music and band identity - it has grown deep into us like a root. We still want to maintain earthy, native touch in our compositions and visual design as well. And we think that singing in our own language supports that concept very well. We also like bringing Finnish language out to the world and I think we're offering it in a pretty interesting package. Of course we understand the importance of translating the lyrics for the foreign audiences - the whole 3rd album will be translated too.

George (Metalzone Hellas): What’s the procedure when you are composing an album?

Arttu: In our case the music has always come first, then the lyrics. Our basic composing procedure is that one of us comes up with material that can be almost ready song or maybe just a riff or two. Then we analyze and finalize it, mostly together. That can be short or long process depending on the song. Sometimes song just doesn't fly at all and we put it "on hold" and get back to it later. Or not. However lyrics usually jump in when we consider the song is ready enough.

George (Metalzone Hellas): Currently you are writing your 3rd album, what are we going to hear in this album? I mean, generally the third album of a band is more mature, and shows pretty much the goals of the band, in that perspective what’s you ambition for the upcoming album?

Arttu: Well, we're pretty excited about the new material already though we know that those countless hours, days and weeks of work are waiting, once again.. But we are going to give the process all the time it deserves, for sure. According to demos that have born so far I can say that our next album will be dark, majestic and full of atmosphere. Once again, we will step into new musical territories, out of comfort zones and take risks. And yes - our 3rd album will be our best and most mature effort so far, no doubt.

George (Metalzone Hellas): Which are the bands that have influenced you over the years

Arttu: Haha, well.. influences come and go nowadays. But in the very beginning at least Bathory, Behemoth, Dissection, Moonsorrow, Nokturnal Mortum and Satyricon.

George (Metalzone Hellas): What plans you have for the future, are there any shows scheduled, would you be interested in visiting Greece for a show?

Arttu: Not a single show is scheduled right now because we are putting all of our effort on our next album. But when it is done, we'll surely hit the stages again with full force - hopefully abroad too. And yes, we would definitely love to visit Greece for a show as well.

George (Metalzone Hellas): Are you familiar with the Greek metal scene, are there any bands you like?

Arttu: Hmmph.. perkele, I don't know about the rest of the guys but I'm so far pretty unfamiliar with it. Of course I know Rotting Christ and I actually saw them live for the first time this year at Saarihelvetti metal festival in Tampere. Damn those veterans delivered a great gig.. the best show at the whole festival, easily!

Thanks Arttu for your time, keep up the good work…

Horns Up

INTERVIEW George Xifaras

Copyright 2024. All Right Reserved.