LACUNA COIL, CELLAR DARLING, SYNHERESY LIVE REPORT

Γυναικεία υπόθεση η βραδιά της 19ης Νοεμβρίου 2017 μιας και στο χώρο του Piraeus Academy 117 όχι μια, ούτε δυο αλλά τρεις μπάντες έχουν αναλάβει να μας φτιάξουν τη διάθεση και να μας ανεβάσουν. Αναφέρομαι στο Delirium European Tour 2017 των Lacuna Coil που μαζί τους έφεραν τους Ελβετούς Cellar Darling και τους Ιταλούς SinHeresy, όλα συγκροτήματα στα οποία οι κυρίες «σέρνουν το χορό»

Η βραδιά αναμενόταν άκρως ενδιαφέρουσα αφού θα είχα την ευκαιρία να δω και τα τρια συγκροτήματα για πρώτη φορά. Η προσέλευση στην αρχή ήταν αρκετά χλιαρή, κάτι που δεν φαινόταν καλός οιωνός αλλά τελικά, ευτυχώς, σιγά σιγα ο χωρος γέμιζε και το κοινό ζεσταινόταν.

Οι SynHeresy βγήκαν με μια μικρή παρέκλιση από το πρόγραμμα στη σκηνή και ξεκίνησαν χωρίς περιστροφές να παρουσιάζουν τη δουλειά τους. Τα μέλη της μπάντας (Cecilia Petrini – Vocals, Stefano Sain – Vocals, Lorenzo Pasutto – Guitar, Davide Sportiello – Bass, Daniele Girardelli – Keyboards) στήθηκαν εξαρχής πολύ όμορφα, η φωνή του Stefano προσωπικά με κέρδισε από τις πρώτες στιγμές, η Cecilia χρειάστηκε λίγο χρόνο να ζεσταθεί αλλά τα δείγματα δουλειάς που παρουσίασαν στη λίγη ώρα που εμφανίστηκαν ήταν πολύ καλά. Μια μπάντα που φαίνεται να έχει επηρεαστεί από τους Nightwish, πρόσφατα περιόδευσαν και με την Tarja Turunen άλλωστε, και φαίνεται να κάνει σταθερά βήματα στο χώρο του symphonic Metal.

Η συνέχεια ανήκε στους Ελβετούς Cellar Darling που αισθάνθηκαν ιδιαίτερη τιμή να βρίσκονται σε μια χώρα με τόσο πλούσιο παρελθόν όπως η Ελλάδα, όπως μας είπαν. Τα τρια βασικά μέλη του συγκροτήματος έχουν υπάρξει στο παρελθόν μέλη των Eluveitie, κάτι που προϊδέαζε στο περίπου για την ποιότητα που θα είχε η μπάντα. Η Anna Murphy (Vocals – Hurdy gurdy - Flute) εξαιρετική με βαθιά και καλοδουλεμένη φωνή μας έδωσε την ευκαιρία να τη δούμε να λειτουργεί ως πολυεργαλείο για τη μπάντα μιας και, εκτός από τη γλυκιά χροιά της, είδαμε το hurdy gurdy της live να δίνει βάθος και ξεχωριστό ήχο στο folk σχήμα. Το μόνο ίσως δυστύχημα ήταν ότι, λόγω της φύσης του οργάνου, η τραγουδίστρια ήταν δεσμευμένη και την περισσότερη ώρα ακινητοποιημένη μπροστά στο μικρόφωνό της ενώ τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας (Ivo Henzi – guitar & bass, Merlin Sutter - Drums) δεν μπορούσαν να κλείσουν το κενό. Παρόλα αυτά, ακούσαμε ένα πολύ ενδιαφέρον set από μια μπάντα που, προσωπικά, θα «διαβάσω» περισσότερο.

Η ώρα των Lacuna Coil έχει πλέον φτάσει, ο χώρος είναι σχεδόν γεμάτος και το κοινό πλέον ανυπομονεί. Το σκηνικό έχει στηθεί, τοίχοι βρώμικοι και ματωμένοι αναπαριστούν το σανατόριο στο οποίο βασίζεται το τελευταίο άλμπουμ του συγκροτήματος, το Delirium. Πρώτος ανεβαίνει στη σκηνή ο Ryan Folder, ο υπερδραστήριος drummer του συγκροτήματος και δίνει το ρυθμό και το έναυσμα για να ξεκινήσουμε. Marco Coti Zelati στο μπάσο και Diego Cavallotti στην κιθάρα παίρνουν θέση επί σκηνής και, τέλος, ο Andrea Ferro με τη Christina Scabbia εκστασιάζουν τους θεατές. Ντυμένοι ως τρόφιμοι στο ψυχιατρείο αποδίδουν με θεατρικό τρόπο τη μουσική τους, οι δυο τραγουδιστές συνεργάζονται άψογα μεταξύ τους ενώ ο εξαιρετικός ήχος και ο πολύ καλός φωτισμός συμβάλλουν ώστε να συντελεστοί ένα καταπληκτικό σόου. Για περίπου μιάμιση ώρα οι Lacuna Coil δίνουν το ρυθμό, ξεσηκώνουν και μεταδίδουν τόσο έντονα την ενέργειά τους που είναι αδύνατο να μην παρασυρθείς. Φίλοι της μπάντας που καλύπτουν κάθε ηλιακιακή κατηγορία κυριολεκτικά δεν χορταίνουν να βλέπουν τους αγαπημένους τους καλλιτέχνες στη σκηνή. Και όταν περνάει η ώρα και το συγκρότημα αποχωρεί, γνωρίζοντας ότι υπάρχει το γνωστό encore, μένουν πειθήνια στις θέσεις τους. Ένα λευκό Χριστουγεννιάτικο δέντρο και ένας μεγάλος χιονάνθρωπος κάνουν την εμφάνισή τους στο σκηνικό έτσι ώστε οι Lacuna Coil να μας ευχηθούν με το δικό τους τρόπο «Naughty Christmas”. Και με δυο ακόμα τραγούδια να μας αποχαιρετήσουν έχοντας ως στόχο όμως να μας επισκεφτούν εκ νέου.

Μπορεί το Delirium να μην ήταν το πικ της δισκογραφικής πορείας των Lacuna Coil αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει τη σκηνική τους παρουσία. Η αγάπη για αυτό που κάνουν, η ενέργεια που ήταν σχεδόν χειροπιαστή, η μεταδοτικότητα και η αγάπη του κοινού που είναι ολοφάνερη, θέλω να πιστεύω πως θα αποτελέσουν σημαντικούς παράγοντες ώστε να δούμε από τη μπάντα εξαιρετική δισκογραφική δουλειά στο μέλλον.

Setlist

 1. Ultima Radio (Intro)
 2. Spellbound
 3. Die & Rise
 4. Kill The Light
 5. Swamped
 6. Blood, Tears, Dust
 7. Ghost In The Mist
 8. Victims
 9. My Demons
 10. Trip The Darkness
 11. Downfall
 12. Enjoy The Silence (Depeche Mode cover)
 13. Our Truth
 14. Delirium
 15. Zombies
 16. Nothing Stands In Our Way                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Encore:
 17. Naughty Christmas
 18. Heaven's a Lie
 19. The House Of Shame

 

Reporting Live: Anastasia "Magica" Kitsiou

Photoshooting: Nondas Emmanouil

 

Copyright 2023. All Right Reserved.