Enslaved - Frost

ΖΕΣΤΟ METALΙΚΟ ΠΟΤΑΜΙ ΣΤΙΣ ΚΡΥΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ

Οι Enslaved δημιουργήθηκαν στην Νορβηγία στις αρχές των 90ς. Μετά από singles, ep και split κυκλοφορίες οι Grutle Kjellson φωνή και μπάσο, Ivar Bjorsson κιθάρα και synths και Trym Torson τύμπανα κυκλοφόρησαν στις 22 του Φλεβάρη του 1994 κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο full length με τον τίτλο ‘’Vikingligr Veldi’’ βάζοντας φωτιά στο viking black metal με τις προοδευτικές ιδέες που πρέσβευαν. Η ίδια παρέα στις 4 του Αυγούστου του ιδίου έτους κυκλοφόρησαν την δεύτερη ολοκληρωμένη δουλειά με τον τίτλο ‘’Frost’’. Μπάντα άκρως δημιουργική, αλλά και εκφραστική, για την μυθολογία και τα δρώμενα του βορρά. Κυκλοφόρησε μέσω της Osmose Productions.

Το τρομακτικά και ποιητικά παγωμένο του βορρά αποτυπώνεται με απόλυτο αλλά και ποιητικά εκφραστικό τρόπο στο παγωμένο εξώφυλλο. Και αυτό ακριβώς κάνει και το τρίλεπτο intro ‘’Frost’’ παγώνοντας ψυχές, αυτιά και κορμιά στο άκουσμα του. Η θεματολογία γνωστή. Μυθολογία του Βορρά και πιο συγκεκριμένα, κυρίως της Νορβηγίας και όπως συνεπάγεται με τα των Vikings. Οι προοδευτικές ιδέες, μαζί με τις έντονα χρωματιστές folk πινελιές από την αρχή δείχνουν την διάθεση να αμβλύνουν κάπως τον black ήχο και την παγωμένη ατμόσφαιρα με ζεστές μελωδίες να παρεμβάλλονται. Έτσι περνά σαν σίφουνας το ‘’Loke’’, σαν σοφός που νουθετεί το ‘’Fenris’’ με την κιθάρα να βγάζει αυτόν το ζεστό ήχο πριν τα τύμπανα δώσουν το έναυσμα για επίθεση. Με τον ρυθμό να τον δίνουν τα τύμπανα και τα synth και η κιθάρα να δίνει την όμορφή μελωδία μπαίνει το ‘’Svarte Vidder’’. Η φωνή κυρίως αγριεύει και σε σημεία μελώνει δίνοντας το στίγμα του τι θέλουν να εκφράσουν οι Enslaved εδώ. Και το εκφράζουν στην μητρική τους γλώσσα κάνοντας το αποτέλεσμα πιο Viking και πιο εξωτικό για όλους εμάς. Έτσι βάζοντας την folk φορεσιά έρχεται το ‘’Yggdasil’’. Ήρεμο με τα ακουστικά σημεία και την ήρεμη φωνή με μικρές εκρήξεις. Η έκρηξη του ‘’Jotunlod’’ δίνει το black στίγμα και το ανάλογο βόρειο παγωμένο δυναμώνει με το ‘’Gylfaginning’’. Κιθάρα, μπάσο, τύμπανα, φωνή τα δίνουν όλα στο ‘’Votan’’ και το ‘’Isoders Dronning’’ κλείνει το ‘’Frost’’ με μια μορφή ξωτικού που τραγουδάει για την ομορφιά του παγωμένου βορρά.

Όλα αυτά τα τριάντα σχεδόν χρόνια οι Enslaved αποτελούν εγγύηση σε κάθε κυκλοφορία τους και σε κάθε τους live εμφάνιση. Όσοι είσαν στις τελευταίες τους εμφανίσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ξέρουν. Oι Grutle Kjellson και Ivar Bjorsson είναι ακόμη εκεί, με καινούρια παρέα και δημιουργούν ακόμα θαύματα. Τα ‘’Vikingligr Veldi’’ και ‘’Frost’’ είναι η βάση τους, το ξεκίνημα τους σε αυτό το ατελείωτο μουσικό ταξίδι και είναι για όλους μας ένας οδηγός, ένας νεφεληγερέτης προς τον παγωμένο ουρανό και την παγωμένη θάλασσα του βορρά.

 

 

 

 

Copyright 2024. All Right Reserved.