Demons & Wizards - Demons & Wizards

ΠΡΩΤΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΔΥΟ ΚΟΣΜΩΝ

Οι Demons & Wizards είναι η σύμπραξη του Jon Schaffer των Iced Earth και του Hansi Kürsch των Blind Guardian και η πρώτη πράξη της είναι το ‘’Demons & Wizards’’ το οποίο κυκλοφόρησε προς τα τέλη του 1999 μέσω της Steamhammer.

O Jon Schaffer στις κιθάρες, μπάσο, στις νότες και τα λόγια και ο Hansi Kürsch στην φωνή, στο πέρασμα όλων αυτών σε εμάς. Τι γίνεται λοιπόν όταν δυο τέτοιοι τύποι συναντιούνται?. Ή αν θέτε τι έγινε σε αυτήν την πρώτη τους σύμπραξη? Δώδεκα κομμάτια, που φέρουν την σφραγίδα και των δυο, καθώς δικές του είναι οι δημιουργίες. Και του Jon Schaffer, χωρίς όμως να φέρουν το οικόσημο Iced Earth, αλλά και την λυρική μαγεία του Hansi Kürsch, που πέρα από αυτήν, έχει αυτήν την αναγνωρίσιμη χροιά στην φωνή του, αυτήν που ξέρουμε και αγαπάμε από τους Blind Guardian. Μαζί τους ο Mark Prator στα τύμπανα και ο κιθαρίστας Jim Morris, ο οποίος ανέλαβε σαν μηχανικός ήχου αλλά και την παραγωγή του δίσκου, μαζί με τα δυο παλικάρια. Το εξαιρετικό και άκρως metalικό εξώφυλλο, που δείχνει τα δυο μωρά να απορροφούνται από ένα δαίμονα της τέχνης, το φιλοτέχνησε, καθώς και όλο το art work του ‘’Demons & Wizards’’ ο Αμερικάνος εικαστικός Travis Smith. Ο λυρισμός και ο heavy ήχος συναντιούνται εδώ σαν να θέλουν και το πράττουν, να κάνουν την δική τους σύμπραξη. Και έτσι ακούμε και θαυμάζουμε τον λυρισμό του intro ‘’Rites of Passage’’ και την σύμπραξη λυρισμού και metal riff στο ‘’Heaven Denies’’ και στο ‘’Fiddler on the Green’’ με το φλογερό solo. Αλλά και τον δυναμισμό που απορρέει από το ‘’Poor Man's Crusade’’ και το ‘’Blood on My Hands’’. Οι Demons & Wizards μας χτυπούν τρυφερά με ακουστικές κιθάρες και ήρεμες φωνητικές μελωδίες και κάπου εκεί μας χτυπούν συμπονετικά μεν, δυνατά δε με power metal στιγμές, κυρίως με riffs και δυνατά ερεθίσματα στα αυτιά, στο μυαλό και την καρδιά. Εκεί μας πάνε τα ‘’Path Or Glory’’, ‘’The Whistler’’ και ‘’Tear Down the Wall’’ με την ήσυχη – ανήσυχη μελωδία τους. Είχε παρεμβληθεί παγωμένο και riffάτο το ‘’Winter of Souls’’, ενώ έρχεται ως αφηγητής κακών, με εξαιρετικές αλλαγές στον ρυθμό, το ‘’Gallows Pole’’. Ως αφηγητής περνάει και το ‘’My Last Sunrise’’ με έναν παθιασμένο Hansi Kürsch. Και το ‘’Chant’’ βάζει μια συμφωνική τελευταία μικρή πινελιά σκοτεινιάς στο ‘’Demons & Wizards’’.

Για να απαντήσουμε και στο αρχικό ερώτημα, το ‘’Demons & Wizards’’ έχει όσες αναφορές στις δυο μπάντες των βασικών του μουσικών μετόχων του, Iced Earth και Blind Guardian, θα τολμούσα να πω πιο πολλά από την μεριά των Γερμανών, λόγω των φωνητικών, αλλά έχει και νέα στοιχεία, που προφανώς ήθελαν να περάσουν οι John και Hansi. Διαφορετικά δεν θα είχε ιδιαίτερο νόημα αυτή η ομαδική προσπάθεια δημιουργίας. Ναι power metal παίζουν και όχι κάτι το διαφορετικό. Η δομή και η παρουσίαση των κομματιών έχουν αυτό το κάτι πιο νέο που θέλουν και στο τέλος τέλος σε σημαντικό σημείο το κατορθώνουν.

 

 

 

Copyright 2024. All Right Reserved.