Behemoth - Grom

Behemoth - Grom

ΣΤΑ ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΔΑΣΗ ΕΝΟΣ ΟΛΟΦΩΤΕΙΝΟΥ ΜΥΑΛΟΥ

Στην γη της Πολωνίας πολλά διαφορετικά ιδανικά φύονται και αναπτύσσονται. Είναι η περιοχή που θρησκείες όπως η Εβραϊκή κοινότητα αλλά και η Καθολική Χριστιανική Εκκλησία έχουν καθιερωθεί και καθιερώσει συνειδήσεις. Σε αυτήν την γη θέλει μαγκιά να είσαι metalhead. Ακόμη περισσότερη να παίζεις metal πόσο μάλλον ακραίο black ή death metal. Είναι όμως η γη του Adam Michał Darski aka Nergal. Και της μπάντας του τους Behemoth. Από το 1991 και μετά από τέσσερις demo κυκοφορίες έρχεται ο πρώτος ολοκληρωμένος δίσκος το 1995, ‘’Sventevith (Storming Near The Baltic)’’ και το ep  ‘’And the Forests Dream Eternally’’. Στις δύο του Γενάρη του 1996 κυκλοφόρησε το δεύτερο full length με τον τίτλο ‘’Grom’’. Aka Thunder. Αυτός ο δίσκος είναι και η αφορμή αυτού του κειμένου. Πρώτο κυκλοφόρησε από την Solistitium Records σε cd σε 12’’ βυνύλιο, picture disc και σε κασέτα. Και πήρε διάφορες επανακυκλοφορίες κυρίως από την Πολωνική Metal Mind. Το epic/black εξώφυλλο φιλοτεχνημένο από τον David Thiérrée.

Από το intro βγαίνει ένας μελωδικός ήχος και καθώς προχωράμε βαθιά μέσα στο Θεοσκότεινο δάσος The Dark Forest (Cast Me Your Spell)  βγαίνει από παντού μια αντίθεση, από την μία ηρεμία και από την άλλη την αίσθηση μιας άγριας βροχής και ανάλογα και ο τρόπος που βάζει την φωνή του ο Nergal συν επικουρικά με την Celina. Αλλά και στα πλήκτρα του συμμετέχοντα Πολωνού μουσικού Piotr Weltrowski. Πατώντας σε αυτό, έρχεται το  ‘’Spellcraft and Heathendom’’ και το ‘’Dragon's Lair (Cosmic Flames and Four Barbaric Seasons)’’ με μια πομπώδη αρχή, ακουστικά μέρη που το ομορφαίνουν στο αυτί και μια black/epic αίσθηση σε όλη την διάρκεια του. Αυτό είναι το Θεοσκότεινο δάσος ενός ολοφώτεινου μυαλού, αυτό του Nergal, εδώ με την κιθάρα του, το songwriting και φυσικά την φωνή του και μαζί με τον τυμπανιστή Adam Muraszko ή Ball Ravenblock εδώ και τον μπασίστα Adam Muraszko ή Les δίνουν αυτόν τον μυστύριο κόσμο του ‘’Grom’’. Και οι δυο αυτοί μουσικοί μετά φόρμαραν τους Hell – Born. ‘’Lasy Pomorza’’, ‘’Rising Proudly Towards the Sky’’και ‘’Thou Shalt Forever Win’’  βάζουν την πιο άγρια και χαώδη black φορεσιά στην μουσική των Behemoth, τέτοια που θα έβγαζαν από εδώ και πέρα σιγά – σιγά από πάνω τους. Τρεις συνθέσεις που μόνο να της αγνοήσεις δεν μπορείς, κρατούν ψηλά την ποιότητα του ‘’Grom’’, απλά δεν έχουν την ιδιαιτερότητα των πρώτων κομματιών του δίσκου. Το ομώνυμο κομμάτι με την μελωδία, την φωνή της Celina και τα κάποια καθαρά του Nergal επαναφέρει την ιδιαιτερότητα στην μουσική των Behemoth και στο ‘’Grom’’ κάνοντας ένα εντυπωσιακό κλείσιμο στον δίσκο.

Οι Behemoth και ο Nergal σιγά – σιγά άλλαξαν πρόσωπο, άλλαξαν μέλη στο line up, αλλά δεν άλλαξαν το μέσα τους ιδεώδη, ιδανικά, αυτά που ήθελαν να αναδείξουν και κυρίως αυτά που ήθελαν και θέλουν να πολεμήσουν. Φυσικά ο Adam Michał Darski aka Nergal, που από αυτόν ξεκίνησαν και συνεχίζουν όλα, συνεχίζει να μάχεται και να βγαίνει νικητής στις μάχες με αρρώστιες, οργανωμένες θρησκείες και δόγματα και συνεχίζει να δίνει μέσω των Behemoth και όχι μόνο την μουσική του. Το ‘’Grom’’ είναι ο δίσκος που δείχνει το ταλέντο, τις δυνατότητες, την ξεχωριστή μουσική του και όχι μόνο ξεχωριστή ταυτότητα.

 

Copyright 2024. All Right Reserved.