Τanagra - None Of This Is Real

Bitter Earth

Τanagra: Oι Power Metal Oυρανοί Άνοιξαν

Κάποτε ο γνωστός Χάρης “Warlord” Πρασούλας είχε πει “μετάνιωσα που έκανα γνωστούς στην Ελλάδα τους Warlord. Oι Μanowar αρκούσαν”, προκαλώντας πολλές αντιδράσεις, με τις περισσότερες να σχετίζονται με το ότι ήταν εγωιστική δήλωση ή ότι κάποιοι θεωρούν “δικά τους” μερικά συγκροτήματα και δε θέλουν άλλοι να ξέρουν ή να ανακατεύονται με αυτά. Άσχετα από το αν υπήρχε τέτοια πρόθεση, υπάρχει και μια άλλη διατύπωση σε αυτήν τη δήλωση. Αν αγαπάς κάτι πολύ, θέλεις να το προστατέψεις, γιατί όταν εκθέτεις κάτι στο ευρύ κοινό, πέρα από το γεγονός ο κόσμος να το εκτιμήσει, υπάρχει και η περίπτωση να ειπωθούν κακίες, άσχετα σχόλια από παντελώς άσχετους, ζήλια και τελικά κάτι που έκανες με πάθος και ζήλο να πέσει στο κενό. (Μη ξεχνάμε ότι πέρα από την αγάπη που δέχτηκαν οι Warlord, δεν ήταν και λίγοι αυτοί που μίλαγαν για “metal για γκόμενες”, “υπερεκτιμημένους με ένα μόνο ΕΡ ” και άλλα τέτοια.)

Οι Tanagra είναι το καλύτερο heavy metal συγκρότημα της εποχής μας, και μια περίπτωση μπάντας που οι οπαδοί την κρατούν για τον εαυτό τους, χωρίς πολλές προβολές, όχι για εγωιστικούς λόγους, αλλά γιατί κάποια πράγματα απλά δε γίνεται να μοιραστούν με άλλους.

Το υπέρλαμπρο αυτό γκρουπ είναι το δημιούργημα του κιθαρίστα Steven Soderberg που έβαλε τις υπέροχες ιδέες που είχε στις αρχές των 00s με τους Stadium σε πιο power metal δρόμους, και έτσι η μουσική που είχε ξεκινήσει σε πιο απλό heavy metal ύφος, όχι απλά γιγαντώθηκε και εμπλουτίστηκε, αλλά πήρε τη μορφή ενός ηχητικού αριστουργήματος που όμοιό του ίσως να μην ακούσουμε ποτέ ξανά.

Ο τίτλος του “None of This Is Real” είναι η απάντηση που παίρνει κάποιος όταν ξυπνά από το ωραιότερο όνειρο που έζησε. Και η μουσική του δίσκου είναι το όνειρο. Μιλάμε ίσως για τον καλύτερο power metal δίσκο που κυκλοφόρησε ποτέ. Μελωδίες από όνειρα, κιθάρες μέσα από παραμύθια και ατέλειωτες μάχες, και ένας Tom Socia στα φωνητικά που προκαλεί ανατριχίλα ό,τι και να τραγουδήσει, με όποιον τρόπο και να τραγουδήσει.

To ντεμπούτο των Tanagra έδειξε το σοβαρότερο, δραματικότερο, και επικότερο πρόσωπο που μπορεί να έχει ένας συνδυασμός ευρωπαϊκού και αμερικάνικου power metal. Το heavy metal για να γιγαντωθεί ξανά θέλει αρχηγούς, ηγετικές φιγούρες με δικές τους ιδέες και ατέλειωτα πάθη με τη μουσική αυτή – να είναι το heavy metal το πρώτο πράγμα που σκέφτονται όταν ξυπνάνε και το τελευταίο όταν κοιμούνται. Η μπάντα που θα τα καταφέρει, βρέθηκε.

One day you will grow
Fearless, strong and proud
A true wolf on the prowl".

"If my heart desires, I can leave it all behind, walk the planes for eternity"

Copyright 2023. All Right Reserved.