Amorphis - Tales from the Thousand Lakes

AMORPHIS - "Black Winter Day" (Official Music Video)

Amorphis - Tales from the Thousand Lakes

                                  Λίγα συγκροτήματα υπάρχουν, που για τα προσωπικά μου μουσικά γούστα να μην διαθέτουν καμμιά απογοήτευση σε όλη την καριέρα τους. Πόσο μάλλον όταν συνεχίζουν ακμαιότατοι και καλύτεροι εν συγκρίσει με την μισή τους δισκογραφία. Και μιλάμε για μεγάλη δισκογραφία που αριθμεί πλέον ΔΩΔΕΚΑ κομψοτεχνήματα. Η πρώτη μου επαφή με τους Amorphis ήταν το 1994, με το ‘’Tales From The Thousand Lakes’’ . Αγορά σε picture disc μόνο και μόνο για το πανέμορφο εξώφυλλο. Δεν μου πέρασε από το μυαλό καν ότι λίγες ώρες αργότερα θα βρισκόμουν στο μουσικό τους παράδεισο. Το ‘’Tales’’ είναι μια ομαδική δουλειά με τους στίχους (όπου δεν είναι παραδοσιακοί-Kalevala ) να είναι γραμμένοι από τον Esa ενώ το μουσικό κομμάτι από όλους πλην του Jan (drums). Και με παραγωγή-φωτοακτίνα και κάθε ήχος να λάμπει από τα χέρια του Tomas Skogsberg, υπεύθυνο για τις παραγωγές την μισής Σκανδιναβίας στα 90ς.

\r\n\r\n

                                          Το 1994 ήταν μια εποχή που άκουγα πολύ death metal. Οι περισσότεροι το είχαν ζήσει στο πετσί τους τα προηγούμενα χρόνια, εγώ ξεκίνησα να το ακούω στην παρακμή του μια διετία νωρίτερα. Οι Amorphis στο ΄΄ Tales..’’ είναι ένας μοναδικός συγκερασμός μελωδίας και βαρβαρότητας. Είναι η εποχή που δεν έχει εγκαταλείψει ακόμα τα φωνητικά ο Tomi Koivusaari και συνεπώς τα φωνητικά (σχεδόν) περιορίζονται στα εκπλητικά ουρλιαχτά του. Οι ρυθμικές μελωδικές κιθαριστικές γραμμές είναι η γη της μελωδικής τους επαγγελίας ενώ οι αντίστοιχες του Holopainen κρατούν το στοιχείο του death metal ζωντανό. Σημαντικότατο ρόλο παίζουν και τα πλήκτρα του Martenson που δημιουργούν την κατάλληλη ατμόσφαιρα και κλυδωνίζουν τον ακροατή με τα αρμονικά κύματα και ήχους που εκπέμπει. Αυτός είναι ο πρώτος και συνάμα ο τελευταίος δίσκος των Amorphis που συμμετέχει ο Martenson. Θα τον ξανασυναντήσουμε πολλά χρόνια αργότερα (2007) μαζί με τον μπασίστα του ‘’Tales…) στους Barren Earth οι οποίοι θυμίζουν έντονα…Amorphis.

\r\n\r\n

                                     Η κοιτίδα του death metal παρελθόντος τους συνεχίζει να ρέει. Από το πρώτο κιόλας κομμάτι μετά την εισαγωγή, οι ρυθμοί δεν είναι ισχνοί. Τα πλήκτρα παρελάνουν πάνω στις κιθάρες και στο ντράμιγκ που διανύει με ευκολία πολλά χιλιόμετρα. Η συνέχεια με το Ανατολίτικο ριφ του ‘’The Castaway’’ μαλάσει το μυαλό την μελωδία του και σκληραίνει τον σβέρκο από το χτύπημα της κεφαλής. Εντάξει, μαγικό ταίριασμα κάναν τα παλικάρια. Κιθαριστικός αυνανισμός πεντέμιση λεπτών με ξεσπάσματα και βαλσάμωμα του ρυθμού να αντέξε ι στις φθορές του χρόνου. Ειδική μνεία στο τραγούδι που ξεχώρισε και έγινε και ep αργότερα, το ‘’Black Winter Day’’, μια σύνθεση εξ’ ολοκλήρου του Martenson (όπως και η εισαγωγή). Εδώ, μεθυστικό Moog αλλιώνει τον κόσμο σου και σε ξυπνά σε ένα μαγικό γαλάζιο κόσμο. Λιγα καθαρά φωνητικά μέσα από τα ποιήματα της Kalevala από τον Ville Tuomi δεν κάνει την διαφορά στην ήδη τελειότητα της σύνθεσης. Οι ενισχυτές στο τέρμα λαο το άγγιγμα ανεξίτηλο. Τόσο ελκτικό που δύσκολα θα επιτρέπετε στο επόμενο τραγούδι να συνεχίσει αν δεν το χορτάσετε 3-4 φορές. Εννοείται ότι το διασάλπισμα της ηχητικής Εδεμ δεν τελιώνει εκεί. Άλλα είκοσι λεπτά υπόσχονται κολλητικά άσματα. Φωνητικό πάθος από καρδίας , τραγουδά για τα παραδισιακά ήθη και έθιμα του τόπου του και μουσικό βάθος που χοροστατεί σε αυτήν την Θεία Λειτουργία. Και μιας και αναφέρθηκε η λέξη χορός, απολαύστε το πόσο αδιάφοροι για τους άλλους υπήρξαν βάζοντας ακόμα και χορευτικά σημεία σαν το τέλος του …’’In The Beginning’’ ή το techno/ηλεκτρονικό κομμάτι του ‘’Magic And Mayhem’’. Με περίσσια καλλιτεχνία όμως. Ξέρουν πώς να σε ζαλίζουν με τους χουζούρικους Moogόηχούς του ‘’Forgotten Sunrise’’ και να σε ξυπνάνε με το διεγερτικό του σολάρισμα. Δέκα συνθέσεις που χαράσσονται για πάντα στο μυαλό σου.Και κάθε φορά που το ακούω εδώ και είκοσι χρόνια με απορροφά μέσα του, με περικλείνει με τις αρμονίες του, με παγιδεύει με τους εξαιρετικούς του ρυθμούς και με αποβάλλει ώς μια καλύτερη οντότητα.

\r\n\r\n

\r\n

Copyright 2023. All Right Reserved.