Black Sabbath - Forbidden

Black Sabbath - Forbidden

Τελευταίος δίσκος για τον Tony Martin με τους Black Sabbath και δυστυχώς με πολύ μέτρια αποτελέσματα. Ένα μόλις χρόνο μετά το ανεκτό, αλλά άνισο, "Cross purposes", και με τη σύνθεση του "Tyr", η μπάντα προσπαθεί μέσα σε πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα να γράψει καινούργιο δίσκο. Με την πληροφόρηση που έχουμε σήμερα, ξέρουμε ότι μεθοδευόταν το reunion της αυθεντικής σύνθεσης της μπάντας, γι’ αυτό έπρεπε να βγει γρήγορα ένα τελευταίο album για την IRS, ώστε να πληρωθούν οι όροι του συμβολαίου. Με γνώμονα αυτές τις συνθήκες, δεν μας κάνει εντύπωση ότι το "Forbidden" είναι ένας από τους πιο άγευστους δίσκους που φέρει το όνομα των Black Sabbath.

\r\n\r\n

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν μερικές συνθέσεις που θα ήταν ικανές να ισοσταθμίσουν το τελικό αποτέλεσμα, όπως το εναρκτήριο "Illusion of power" ή το ζωηρό "Rusty angels". Αν τελικά δεν το κατορθώνουν, τούτο οφείλεται στη φαεινή ιδέα της IRS να βάλει ως παραγωγό του δίσκου ένα μέλος των rap metallers Body Count. Όταν λοιπόν συνεργάζονται άνθρωποι με τόσο διαφορετική αντίληψη περί μουσικής, μοιραία έχεις ένα ηχητικό αποτέλεσμα που θα ακούγεται τουλάχιστον περίεργο. Επίσης, στα αρνητικά θα συμπεριλάμβανα το γεγονός ότι παρουσιάζεται μία ανακύκλωση των ιδεών: τα "Sick and tired" και "Guilty as hell" έχουν πανομοιότυπο (!) riff, ενώ το ομώνυμο κομμάτι θυμίζει επικίνδυνα το "Headless cross".

\r\n\r\n

Ατυχής επιλογή παραγωγού, πίεση χρόνου, έλλειψη ιδεών... Όλα δικαιολογούν τη μετριότητα του "Forbidden". Δυστυχώς, αυτός ήταν κι ο επίλογος του ταλαντούχου Tony Martin με τους Black Sabbath, ο οποίος ωστόσο δεν αρκεί για να επισκιάσει τα επιτεύγματα του εν λόγω κυρίου με τη θρυλική μπάντα, αφού ακόμα και σήμερα, κάθε φορά που ακούμε το "Headless cross" ή το "Anno Mundi" μας σηκώνεται η τρίχα!

\r\n\r\n

Κων/νος Χρυσόγελος

\r\n

Copyright 2023. All Right Reserved.