Excess - The Fatal Touch

Excess - The Fatal Touch (Full Album)

Excess – The Fatal Touch

Οι Excess δημιουργήθηκαν στη Γαλλία το 1983, και μετά από ένα demo το 1985, η μπάντα κυκλοφόρησε το αρκετά μέτριο ντεμπούτο της, “Melting Point”, το 1986. Τέσσερα χρόνια αργότερα, κυκλοφορούν τον 2ο και τελευταίο full-length δίσκο τους, “The Fatal Touch”, από την Ισπανική Berman Internacional, και είναι ένας μικρός θησαυρός του κλασικού heavy metal.  Για μια περίοδο μάλιστα ήταν και από τους πιο σπάνιους δίσκους στο είδος του.

Το “The Fatal Touch”, έχει όλα τα στοιχεία του κλασικού. Καταπληκτικά φωνητικά από τον αδικοχαμένο Jean-Louis Thouvenot, χωρίς την έντονη γαλλική προφορά που είχαν πολλά γκρουπ από τη Γαλλία, και πολύ ωραίες mid-tempo συνθέσεις που θυμίζουν πιο πολύ NWOBHM ή US heavy metal μπάντες, παρά την αντίστοιχη γαλλική σκηνή. Ο στίχος είναι στα αγγλικά, και πραγματικά αν κάποιος δεν ξέρει για την καταγωγή του συγκροτήματος, άνετα το περνά για Αγγλική ή Αμερικάνικη μπάντα.

Οι Excess δεν έκαναν το λάθος να παίξουν γρήγορα ή να βάλουν πολλές μελωδίες στα τραγούδια τους για να “τραβήξουν” περισσότερους ακροατές. Το άλμπουμ κρατά μια πολύ επιτυχημένη ισορροπία μεταξύ δύναμης και μελωδικότητας, κάνοντας τον ακροατή, εκεί που ίσως περίμενε headbanging, να θαυμάζει και τραγουδά τα κομμάτια, και να χάνεται με την καταπληκτική κιθαριστική δουλειά που έχει γίνει.

Το All in Black & White” είναι ένας ύμνος του κλασικού heavy metal, που η μόνη ατυχία του, είναι ό,τι βγήκε τη δεκαετία του ‘90. Αν έβγαινε το ’80, θα μπορούσε να είχε ακουστεί και αγαπηθεί από πολύ κόσμο. Αλλά και το “American Woman” που ακολουθεί, ο ακροατής ίσως νομίζει από τον τίτλο ότι θα ακούσει κάποιο χαζοχαρούμενο hard ‘n heavy της σειράς, αλλά είναι ένα εξαίσιο κομμάτι κλασικού heavy metal. “Fatal Touch”, “On The Motorway” με το καταπληκτικό ρεφρέν, “Burning The Night Away”, “Making You Blind”, “Cut”, τι να κρατήσεις και τι να αφήσεις από αυτόν τον δίσκο, που όσο τον ακούς τόσο δένεσαι με τραγούδια του που δεν πρόσεξες στην προηγούμενη ακρόαση.

 

To 2017, η No Remorse επανακυκλοφόρησε τους δίσκους των Excess με έξτρα υλικό από ακυκλοφόρητα demo, ενώ έφερε και μεταχειρισμένες κόπιες από το πρωτότυπο “The Fatal Touch” της Berman Internacional, δίνοντας την ευκαιρία σε περισσότερο κόσμο να μάθει αυτόν τον εκπληκτικό δίσκο.

Όσοι έχουν περάσει ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής τους και των ωρών τους, ψάχνοντας και ακούγοντας κλασικό heavy metal, καλό είναι να ασχοληθούν με αυτήν την συμπαθέστατη γαλλική μπάντα, και τον θαυμάσιο δεύτερο δίσκο τους.

Γιώργος “All in Black & White” Πετρουλάκης

Copyright 2023. All Right Reserved.