Gomorrah - Reflections of Inanimate Matter

GOMORRAH - "Human Trophies" (Megapulse / Copro)

Gomorrah - Reflections of Inanimate Matter

Το Ηνωμένο Βασίλειο επ’ ουδενί δεν έμεινε αμέτοχο σε συμβολή στο death metal τις χρυσές του εποχές. Μια μπάντα που δημιουργήθηκε τότε αλλά κυκλοφόρησε το υλικό της λίγο αργότερα είναι οι Gomorrah. Με δυο τρομερά demos, τα ‘’Embryonic Stages’’ και ‘’Umbilical Divorce’’ το 1991 και 1992 αντίστοιχα, αγαπήθηκαν άμεσα από τους οπαδούς. Να αναφερθεί ότι από τα δυο demos, το μοναδικό τραγούδι που κατάφερε να βρεθεί στο ντεμπούτο ‘’Reflections Of Inanimate Matter’’ του 1994 είναι το ‘’Human Trophies’’. Κυκλοφόρησε από την Megapulse και μα το όνομα τους έγινε γνωστό στο Underground και έτσι με ευκολία κέρδισαν ένα συμβόλαιο με την Σουηδική Black Mark Productions που  πήρε και τα δικαιώματα της επανακυκλοφορίας του δίσκου ένα χρόνο αργότερα. Οι Gomorrah κυκλοφόρησαν και ένα δεύτερο δίσκο από την ίδια εταιρία το 1996, το ‘’Caress The Grotesque’’. Αν και η ομάδα έμεινε η ίδια, ο ήχος όχι. Η death metal αγνότητα έχει χαθεί και η μπάντα έχει επηρεαστεί (αρνητικά) από τον πειραματισμό των 90ς σε όλο το φάσμα της μουσικής. Έτσι το δεύτερο τους άλμπουμ αποτυγχάνει να κρατήσει τους παλιούς οπαδούς αλλά ούτε και να φέρει καινούριους. Χάσιμο συμβολαίου και διάλυση της μπάντας ένα χρόνο μετά με την σύντομη ιστορία των Gomorrah να μην έχει καλό τέλος ενώ το 2014 τα νέα της αυτοκτονίας του τραγουδιστή Olafson έβαλε κυριολεκτικά και μεταφορικά την ταφόπλακα στην μπάντα.

To death metal των Gomorrah σοδομίζει… Γρήγορο και βίαιο με απόκοσμα φωνητικά από άλλη διάσταση. Τρομακτικοί ρυθμοί σε κρατάνε και σε τινάζουν απότομα δεξιά αριστερά. Thrash τζούρες το κάνουν πιο ρυθμικό, πιο συμβατό για γκρέμισμα. Στιχουργικά έχουν θεματολογία death metal  αλλά ακόμα και τραγούδι για απαγωγές εξωγήινων. Οι καταστροφείς των Gomorrah χρησιμοποιούν κάθε όπλο που μπορεί να προκαλέσει ζημιά και φθορά. Τρέμολο στις κιθάρες και τρεμούλιασμα στα αυτιά, ένα φωνητικό βάθρο όγκου και ένα ρυθμικό ντουέτο που σε παρασύρει με δόλο. Τραγουδάρες σαν το ‘’Deviant’’ και ‘’Sewer-Cide’’ δεν γράφονται από τυχαίους και εδώ φαίνεται ξεκάθαρα την πολύ καλή δουλεία που κάνουν οι μουσικοί που απαρτίζουν την μπάντα.

Δεν ξέρω ποιο είναι το ζητούμενο του καθενός που απολαμβάνει ένα καλό death metal δίσκο αλλά είμαι σίγουρος ότι ότι και να ψάχνει θα το βρεί ανάμεσα στις ηχητικές γραμμές του ‘’Reflections Of Inanimate Matter’’. Φλεγόμενες κιθάρες, θυσιαστήρια τύμπανα, απειλητικά φωνητικά, μπάσο που μπήγει τον όγκο του. Και το σύνολο πλήττει για τα καλά και ξεφλουδίζει οτιδήποτε βαρετό μπορεί να έχει ξεραθεί πάνω στο μυαλό και σε κάθε αισθητήριο όργανο σου.  Παρόλο που χαρακτηρίζεται η μουσική τους από βαρβαρότητα, η τεχνική κατάρτιση είναι διάχυτη και ευδιάκριτη. Το ‘’Rejoice In Flames’’ ριφοβολεί διπλά και  κατά βούληση ενώ την ισοπέδωση την πωμάτων αναλαμβάνουν άλλοι. Ένας επικός τόνος υπάρχει σαν Αγγλικό σύννεφο από πάνω τους και θυμίζει Bolt Thrower και Benediction καιρό. Κάθε σύνθεση είναι κατασκευασμένη από τα καλύτερα υλικά που οδηγούνται μέσα από το Χάος με ψυχωμένη δύναμη και μεταμορφώνουν τους αποκρουστικούς θορύβους και τα τερατόμορφα φωνητικά σε ολοκληρωμένα τραγούδια γεμάτα πάθος και ‘’αντρικές’’ μελωδίες. Το ‘’Human Trophies’’ που κλείνει τον δίσκο δείχνει με τον καλύτερο τρόπο και το πιο δυνατό επιχείρημα για πιο λόγο οι Gomorrah άξιζαν συμβόλαιο. Κρίμα που άλλαξαν στην πορεία…

Copyright 2021. All Right Reserved.