Hammerschmitt - Hammerschmitt

Hammerschmitt - Hammerschmitt (Full Album)

Hammerschmitt-Hammerschmitt

Όπως φαίνεται και από το όνομά τους, οι Hammerschmitt ήταν από τη Γερμανία και η εύρεση του πρώτου και μοναδικού δίσκου τους, ήταν για τους οπαδούς του κλασικού ήχου μια περίοδο κάτι σαν το “Steel and Starlight” των Shok Paris ή το “Annihilation Absolute” των Cities. Αλλά ενώ αυτά και παρόμοια συγκροτήματα έλαβαν έστω και μια μικρή αναγνώριση στο πλαίσιο του κλασικού heavy/power metal (μικρή για τη γενικότερη σκηνή, για τα δεδομένα του underground ήταν μεγάλη), οι Hammerschmitt έμειναν αρκετά πίσω, και σε ελάχιστα πια άτομα το όνομά τους προκαλεί μεγάλο θαυμασμό και τη συχνή επιθυμία να ακούσουν τον δίσκο τους.

Πίσω από ένα χαζό εξώφυλλο, κρύβεται ένα αριστούργημα του κλασικού heavy metal. Οι ρίζες του εντοπίζονται στο βασικό heavy metal των αρχών των 80’s (NWOBHM, Judas Priest), αλλά η μπάντα βγάζει έντονη πρωτοτυπία και προσωπικότητα στις συνθέσεις της, προκαλώντας μεγάλη εντύπωση στους θαυμαστές αυτού του ήχου, που ξέρουν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου εύκολο.

Ο heavy metal ήχος της εποχής βγαίνει τόσο αβίαστα σε αυτόν τον δίσκο, σε σημείο που ο ακροατής να σαστίζει με αυτό που ακούει. Μελωδικά riffs, λυρικά σόλο της βρετανικής σχολής, φωνητικά όχι πολύ μακρυά από Halford, και μια γενικότερη ανάπτυξη των τραγουδιών που σε κερδίζει με την έξυπνη απλότητά της και τις καταπληκτικές μελωδίες.

Αν εξαιρεθεί το όμορφο και μελωδικό “I Go My Way” που θυμίζει αρκετά NWOBHM ή μπάντες τύπου Randy, και το “Victims” που έχει μια νότα από το “The Number of the Beast”, αλλά καταπληκτικά σόλο και εξελίσσεται σε μέγα έπος προς τα τελευταία λεπτά, ο δίσκος είναι Hammerschmitt heavy metal μουσική. Ατέλειωτες ανατριχιαστικές στιγμές που βρίσκουν την κορύφωσή τους στους ύμνους (όχι τραγούδια) Big City Action”, “Air Born”, “Race to Hell”, “The Devils Cry” αλλά και την απίστευτη μπαλάντα “Tears in My Eyes”. Όσο για το “Bringer of War” που κλείνει τον δίσκο, θα πρέπει με κάποιον τρόπο να το μάθει πιο πολύς κόσμος για να διορθωθεί η μεγάλη αδικία του παραγκωνισμού αυτού του έπους.

Το 2009 κυκλοφόρησε μια συλλογή που περιείχε το άλμπουμ αυτό και επιπλέον τραγούδια μελών του συγκροτήματος από άλλες δουλειές είχαν κάνει στα Γερμανικά. Από ‘κει και μετά το συγκρότημα εξαφανίστηκε. Το “Hammerschmitt” όμως στιγμάτισε μια για πάντα τη σκηνή του κλασικού heavy metal, που από μια περίοδο και μετά τα αριστουργηματικά άλμπουμ σε αυτήν, άρχισαν να γίνονται δυσεύρετα και η μετριότητα να βασιλεύει.

Γιώργος Πετρουλάκης

Copyright 2021. All Right Reserved.