Judas Priest - Ram it down

Judas Priest - Ram it down

Το 1986 οι Judas Priest είχαν κυκλοφορήσει το "Turbo", που δεν έτυχε ιδιαιτέρως καλής υποδοχής από κοινό και κριτικούς -αρκετοί και από τις δύο ομάδες το θεωρούν ακόμα ως την αχίλλειο πτέρνα της δισκογραφίας της μπάντας. Στην πραγματικότητα, το "Turbo" δεν είναι καθόλου κακό, σε αντίθεση με το "Ram it down", που προσωπικά θεωρώ ως τον χειρότερο δίσκο που έχει ποτέ ηχογραφήσει το σχήμα με τον Halford στα φωνητικά, κι αυτό για δύο λόγους: 1) Η πλειονότητα των συνθέσεων κινείται σε μετριότατα επίπεδα. 2) Τα αξιόλογα κομμάτια αδικούνται από την υπερφίαλη παραγωγή, την οποία μάλλον επέλεξε η μπάντα σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το εις βάρος της ψυχρό κλίμα που δημιουργήθηκε ως συνέπεια της κυκλοφορίας του "Turbo".

\r\n\r\n

Όσον αφορά το πρώτο σημείο, τα πράγματα είναι πολύ απλά: Συνθέσεις όπως το "I’m a rebel" ή το "Love you to death" δεν θα υπήρχαν ούτε για πλάκα στις κλασικές δουλειές των Priest. Επίσης, στις αδιάφορες στιγμές του δίσκου συγκαταλέγω και το υπερτιμημένο "Blood red skies", που θα στέκει αιωνίως στην σκιά του "Beyond the realms of death", αλλά και τη διασκευή-καλαμπούρι στο "Johnny B. Goode", που ευτυχώς δεν τη θυμάται κανείς.

\r\n\r\n

Σχετικά, όμως, με το δεύτερο σημείο, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι υπάρχουν μερικές πολύ καλές στιγμές στον δίσκο (βλ. "Heavy metal", "Hard as iron" και "Ram it down"), που αδικούνται κατάφωρα από τις υπερβολικές τσιρίδες του Halford, την πληθωρική κιθαριστική δουλειά και, κυρίως, από το απαράδεκτο drum machine που απλώνεται σε κάθε ηχητική γωνιά, σπάζοντας τα νεύρα του ακροατή -για την ιστορία, ο drummer Dave Holland δεν πολυσυμμετείχε στη δημιουργία του album, λόγω προβλημάτων υγείας. Με απλά λόγια, στο "Ram it down" οι Priest, αντί να διατρανώνουν ότι είναι η καλύτερη heavy metal μπάντα του πλανήτη, πασχίζουν να το αποδείξουν, κι αυτή η υπερβολική προσπάθεια τελικά λειτουργεί εναντίον τους.

\r\n\r\n

Ποιος ξέρει, ίσως αν το συγκρότημα είχε βαστήξει λίγο τα λουριά στον εαυτό του, να είχαμε στα χέρια μας έναν καλύτερο δίσκο. Με τον τρόπο που έγιναν τα πράγματα, το "Ram it down" θα ακούγεται  σαν ένα μεγαλειώδες στραβοπάτημα εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Κων/νος Χρυσόγελος

\r\n

Copyright 2024. All Right Reserved.