Judas Priest - Stained Class

Judas Priest - Stained Class

\r\nΕνας από τους δίσκους που θα μένουν για πάντα χαραγμένοι στην μνήμη των απανταχού ροκάδων / μεταλλάδων, είναι βεβαιότατα το “Stained Class” των Άγγλων Judas Priest. Το Album κυκλοφόρησε μέσω της Columbia το 1978 και έμελλε να αλλάξει το ρου του heavy metal παγκοσμίως, το γιατί θα το ανακαλύψουμε στις παρακάτω γραμμές.
\r\n1977 λοιπόν και μετά την σχετική αποτυχία του “Sin After Sin” (λόγω ελεεινής και τρισάθλιας παραγωγής του ο Θεός να τον κάνει παραγωγό, Roger Glover - Deep Purple) οι Priest μπαίνουν στο studio τον Οκτώβριο του 1977 και μέχρι τον Νοέμβρη έχουν τελειώσει τις ηχογραφήσεις οπότε και τον Φλεβάρη του 1978 το “Stained Class” κυκλοφορεί στα δισκάδικα. Η μεταμόρφωση της μπάντας είναι φανερή από τις πρώτες κιόλας promo pics , έχοντας αφήσει πίσω τα πιο “hippy look” εμφανίζονται με δερμάτινα , καρφιά, το κλασσικό πλέον , ιστορικό δερμάτινο καπελάκι του Halford  ο οποίος πλαισιώνεται από μια Harley (η μόνη παρασπονδία ήταν το μουστάκι του K.K, που ακόμη προσωπικά μου προκαλεί γέλιο). Άλλη μια τεραστία αλλαγή ήταν και η αλλαγή του logo της μπάντας που άλλαξε από την γοτθική γραμματοσειρά σε διαγώνια και με πιο trade mark ύφος. Την γραμματοσειρά που έμελλε να είναι δηλαδή το σήμα κατατεθέν των Άγγλων.
\r\nΤώρα από μουσικής άποψης… οι Priest το 78 δημιουργούν το speed metal με κλασσικά έπη όπως το "Exciter" που ανοίγει το album και νομίζω πως δεν χρειάζεται να επεκταθώ περεταίρω, το κομμάτι από μόνο του τα λέει όλα, δισολιες, ταχύτητα και μελωδία με ένα απίστευτο παίξιμο του Les Binks πίσω από το drum set και το δίδυμο Tipton / K.K σε μεγάλα κέφια. Στο ίδιο up tempo ύφος είναι και το “White Heat, Red Hot” που ακολουθεί, με τα καλπάζοντα riff και την δικαση τους Binks, βεβαία και δεν θα αναφέρω καθόλου τον Ηalford, μιας και είναι στην καλύτερη φόρμα του από ποτέ. Αμέσως μετά έχουμε την διασκευή στους Άγγλους Spooky Tooth, ένα απίστευτο κομμάτι το “Better By You Better Than Me” που θα προκαλέσει πολλές φασαρίες στους Priest, αλλά με αυτά θα ασχοληθούμε αργότερα. Όπως σε όλες τις διασκευές του οι Priest, άλλαξαν σχετικά το κομμάτι, αλλά στο συγκεκριμένο, έμειναν κοντά στο πρωτότυπο, μιας και το να άλλαζαν παραπάνω το κομμάτι σίγουρα δεν θα ήταν έξυπνη κίνηση.
\r\nΕπόμενο κομμάτι συναντάμε το ομώνυμο, “Stained Class”, ένα από τα αγαπημένα κομμάτια των απανταχού Priest αδων, που είχαμε την τιμή να ακούσουμε δια στόματος Halford και στην Ελλάδα. Ένα κομμάτι που δεν έχει γενικά πολλές Live  εκτελέσεις και αναρωτιέμαι γιατί!!!. Για άλλη μια φορά οι Κ.Κ. και Tipton ζωγραφίζουν επάνω στα εξάχορδά τους, εξαπολύοντας πότε riff- αρες και πότε solo ποτισμένα στα Wah πετάλια τους.
\r\nΤο “Stained Class” χαρακτηρίζεται και από ακόμη μια “καινοτομία”, είναι η πρώτη φορά που όλο το group ασχολείται με την συγγραφή κομματιών, στο “Invader” π.χ. που ακολουθεί , συμμετέχει στην συγγραφή και ο “αόρατος” Ian Hill.
\r\nΑλλάζοντας πλευρά συναντάμε ένα από τα καλύτερα κομμάτια που γράφτηκαν ποτέ, το μυθικό “Saints In Hell” με το ανυπέρβλητο κόψιμο του περίπου στην μέση του κομματιού, με τον Halford να ωρύεται “We are Saints…Saints… In Hell…We re Going Down… Into The Fire….
\r\nΕπόμενο κομμάτι είναι το “Savage”στο οποίο ο Rob, πιάνει την πιο ψιλή νότα που έχει πιάσει studio ποτέ, (στην εισαγωγή), με την ίδια up tempo φιλοσοφία που διακατέχει το album, ένα κομμάτι πριν το τέλος και ακούμε κατά την ταπεινή άποψη καλύτερο κομμάτι που έγραψαν οι Priest ποτέ… το “Beyond The Realms Of Death”, ημιμπαλαντοειδές βέβαια, αλλά απλά άπιαστο και από θέμα λυρισμού και από θέμα θεματολογίας  και σίγουρα ένα από το καλύτερα, αν όχι το καλύτερο σόλο του Tipton. Αξίζει να αναφερθεί πως το ακουστικό μέρος του κομματιού είναι δημιουργία του Les Binks, “Βγάζοντας” το κάποια μέρα στο studio παίζοντας με την δεξιόχειρη κιθάρα του Tipton,  ενώ ο Les ήταν αριστερόχειρας…
\r\nΤελευταίο κομμάτι του album είναι το “Heroes End” ίσως το πιο heavy κομμάτι του δίσκου, που rock n roll – Ιζει λιγο…
\r\nΤο album κατάφερε και μπήκε στο Top 200 του billboard, με υψηλότερη θέση την 173, ενώ το 2004, το Αγγλικό Metal Hammer, ψήφισε το “Stained Class” σαν τον πιο heavy δίσκο όλων το εποχών.
\r\nΤο “Stained Class” όμως έμελε να μείνει στην ιστορία και για έναν άλλον, δυσάρεστο λόγο…
\r\nΤον Δεκέμβριο του 1985, δυο νεαροί στο Reno της Nevada, μετά από κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών και ενώ ακούγαν (υποτίθεται) το συγκεκριμένο Album, αυτοπυροβολήθηκαν με κυνηγετική καραμπίνα με αποτέλεσμα ο Raymond Belknap να σκοτωθεί ακαριαία ενώ ο James Vance να μείνει με ένα πολύ παραμορφωμένο πρόσωπο, κάτι που οδήγησε τους γονείς τους στο να κάνουν μήνυση στην CBS, το 1990 εκδικάστηκε η υποθεση και τελικά το βούλευμα ήταν απαλλακτικό για τους Judas Priest και CBS, θεωρώντας ότι τα παιδιά οδηγηθήκαν στην αυτοχειρία  λόγω της κακής οικογενειακής ατμόσφαιρας που επικρατούσε στο οικογενειακό περιβάλλον τους. Βεβαίως για άλλη μια φορά κατηγορήθηκε η μουσική για τις αυτοκτονικές τάσεις του καθενός και συγκεκριμένα οι δικηγόροι των οικογενειών υποστήριξαν πως στο “Better By You Better Than Me” υπήρχε ένα “ανάποδο μήνυμα” που έλεγε “Do It, Do it,” ενώ το κομμάτι από μόνο του μιλούσε για μια ερωτική απογοήτευση που οδηγεί στην αυτοχειρία εν τέλη. (και ξαναθυμίζω πως ήταν διασκευή το κομμάτι..) Εν τέλη οι Priest το 1991 αθωώθηκαν και συνέχισαν την περιοδεία για το Painkiller album, συμπεριλαμβάνοντας και το “Better By You Better Than Me” στο set list τους… με τον Rob να κάνει της εξής εισαγωγή “…Και τώρα το κομμάτι που ήταν η αιτία όλης αυτής της φασαρίας…” Για την ιστορία της υπόθεσης ο James Vance, αφού έκανε πλαστική επέμβαση κατάφερε μόνο να είναι σε θέση να μπορεί να τρώει, ενώ μετά την δική, μπήκε σε νευρολογική κλινική, όπου και εκεί μυστηριωδώς “κατέληξε” μετά από υπερβολική χρήση φαρμάκων.  
\r\nΓια όσους φίλους  ενδιαφέρονται, υπάρχει και ένα documentary με το ονομα “Dream Deceivers : The Story of James Vance & Judas Priest,” που καλύπτει την όλη ιστορία της υπόθεσης και μπορείτε να το δείτε στο τέλος της σελίδας, αλλα προειδοποιώ είναι για σχετικά γερά στομάχια, μιας και ο James Vance, μιλάει χωρίς να υπαρχει mosaic, οπότε είναι κάπως αποκρουστικό θέαμα.
\r\nΑυτό λοιπόν ήταν το “Stained Class” ένα album που κουβαλάει μια τεραστία ιστορία με καλές και κακές αναμνήσεις… τι ??? βαθμό??? …πλάκα μου κάνετε…
\r\n
\r\n3.000 / 100 , νομίζω είναι καλή Βαθμολογία…και είμαι και λίγο συγκροτημένος σήμερα….
\r\n
\r\nΛαμπρος “Witchfynder” Τεννές\r\n

\r\n

\r\n \r\n

\r\n

\r\n                                                   \r\n

\r\n \r\n \r\n \r\n \r\n

\r\n \r\n

\r\n

Copyright 2023. All Right Reserved.