Motorhead - Ace of spades

Motorhead - Ace of spades

Δεν νομίζω ότι υπάρχει αμφιβολία σχετικά με το ποιο είναι το δημοφιλέστερο τραγούδι των Motorhead. Όποια συλλογή κι αν πέσει στα χέρια σας, δεν υπάρχει περίπτωση, το "Ace of spades" θα έχει μέσα. Κι όμως, παρότι η φήμη του τραγουδιού του ομώνυμου δίσκου μεγαλώνει όσο περνάνε τα χρόνια, τίποτα δεν έχει καταφέρει να επισκιάσει την αντίστοιχη του δίσκου, ο οποίος παραμένει μία από τις κλασικότερες κυκλοφορίες της μπάντας, για πολλούς μάλιστα αποτελεί την ποιοτικότερη δουλειά τους.

\r\n\r\n

Πιάνοντας τον μίτο από την άκρη του, βρισκόμαστε στα 1980 και οι Motorhead, με την πρώτη σύνθεσή τους (Lemmy, Eddie Clarke, Phil Taylor), απολαμβάνουν την επιτυχία των δύο προηγηθέντων δίσκων, "Overkill" και "Bomber" (1979). Ωστόσο, τα μέλη του σχήματος ήξεραν ότι το "Bomber" είχε κάποιες εγγενείς αδυναμίες, τις οποίες προσπάθησαν να αποφύγουν στην επόμενη προσπάθειά τους. Έχοντας χωρίσει τα τσανάκια τους με τον ταλαντούχο, αλλά "καμένο" Jimmy Miller, οι Motorhead προσέλαβαν τον έμπειρο Vic Maile, ο οποίος έδωσε νέα πνοή στον ήχο της μπάντας, κάνοντάς τον εμφανώς πιο heavy και προσδίδοντάς του έναν σαφή rock προσανατολισμό, μειώνοντας παράλληλα τις επιρροές από το punk rock. Το αποτέλεσμα το ακούτε στον παρόντα δίσκο, που πούλησε σαν ζεστό κουλούρι μόλις χτύπησε τα δισκοπωλεία.

\r\n\r\n

Αν και προσωπικά θεωρώ το "Ace of spades" κατώτερο του "Overkill", δεν λείπουν εδώ οι σπουδαίες συνθέσεις, όπως τα "Love me like a reptile", "Live to win", "(We are) the road crew" και "The chase is better than the catch", χώρια το ομώνυμο τραγούδι, για το οποίο δεν χρειάζονται περαιτέρω συστάσεις. Τα υπόλοιπα κομμάτια, χωρίς να είναι αδιάφορα, επαναλαμβάνουν μία σταθερή φόρμουλα που ίσως κουράζει από ένα σημείο και μετά.

\r\n\r\n

Η συνέχεια, πάντως, υπήρξε ιδεατή για το σχήμα: Οι υψηλές πωλήσεις του "Ace of spades" έκαναν τους Άγγλους αστέρια πρώτου μεγέθους. Οι επόμενες κινήσεις περιλάμβαναν ένα EP με τις Girlschool κι ένα κλασικό live album, πάντα με τον Maile πίσω από την κονσόλα. Αυτά, όμως, μέχρι το 1982, οπότε κι οι Motorhead θα εξερευνήσουν την punk πλευρά τους.

\r\n\r\n

Κων/νος Χρυσόγελος

\r\n

Copyright 2021. All Right Reserved.