Motorhead - Motorhead

Motorhead - Motorhead

Το ντεμπούτο των Motorhead έδειχνε μία μπάντα που ήξερε να παντρεύει το pub rock (παρακλάδι του new wave) με το εκκολαπτόμενο heavy metal, με σαφείς αναφορές στο rock n’ roll της δεκαετίας του ’60. Ο δίσκος αποτελεί ουσιαστικά την επανηχογράφηση των περισσότερων κομματιών που θα είχαν κυκλοφορήσει οι Motorhead με την προηγούμενη σύνθεσή τους (Lemmy/ Larry Wallis/ Lucas Fox), κάτι που όμως δεν έγινε ποτέ, γιατί οι United Artist, η εταιρεία στην οποία ανήκαν τότε, αποφάσισε την τελευταία στιγμή να μην το βγάλει στην αγορά (τελικά θα κυκλοφορήσει το 1979, υπό τον τίτλο "On parole"). Με καινούργα εταιρεία και νέα σύνθεση (Lemmy/Eddie Clarke/Phil Taylor), οι Motorhead ήταν επιτέλους έτοιμοι να απλώσουν τα φτερά τους.

\r\n\r\n

Δεδομένου ότι πλέον έχουμε στα χέρια μας και τις δύο εκδοχές του δίσκου, μπορούμε να προβούμε σε κάποιες συγκρίσεις. Προσωπικά, δηλώνω απερίφραστα ότι η εκδοχή του "On parole" μου αρέσει πιο πολύ, επειδή η ιδιοσυγκρασία του κιθαρίστα Larry Wallis ταιριάζει καλύτερα με το ύφος των κομματιών. Ο Eddie Clarke θα δείξει τα δόντια του στην επόμενη κυκλοφορία των Motorhead, οπότε και το σχήμα θα αφήσει πίσω του το pub rock, γεννώντας το πλέον επιτυχημένο κράμα punk και heavy metal που έχει γίνει ποτέ. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι το ντεμπούτο της μπάντα δεν είναι ποιοτικό. Απλά, κατά τη γνώμη μου, υπολείπεται λίγο σε σχέση με το "On parole".

\r\n\r\n

Πριν κλείσουμε, πρέπει να γίνει μνεία στο υπέροχο εξώφυλλο που φιλοτέχνησε ο Joe Petagno και το οποίο αναπαριστά τον "Snaggletooth", τη μασκότ της μπάντας, που κοσμεί τα εξώφυλλα των δίσκων της μέχρι και σήμερα. 

\r\n\r\n

Όλα ήταν έτοιμα, λοιπόν: Η σύνθεση, η μουσική, ο καλλιτέχνης. Δύο χρόνια υπομονή ακόμα, και θα ερχόταν ένας δίσκος που θα άλλαζε τη μουσική σκηνή του σκληρού ήχου για πάντα...

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Κων/νος Χρυσόγελος

\r\n

Copyright 2024. All Right Reserved.