Motorhead - We are Motorhead

Motorhead - We are Motorhead

Θυμάμαι ξεκάθαρα όταν βγήκε το "We are Motorhead" (2000 ήτο... πώς περνάνε τα χρόνια!). Η εντύπωση που είχε προκαλέσει ήταν αρκετά μεγάλη, πράγμα που οφειλόταν ενδεχομένως σε δύο λόγους: 1) Πρόκειται για τον πιο heavy ίσως δίσκο της μπάντας. 2) Είχε ακολουθήσει του όχι άσχημου, αλλά κάπως άνισου, "Snake bite love" (1998). Σε αυτούς μπορούμε να προσθέσουμε και την αντικειμενική αξία των τραγουδιών, μερικά εκ των οποίων συγκαταλέγονται άνετα στις κορυφαίες στιγμές της μπάντας.

\r\n\r\n

Ο heavy ήχος γίνεται άμεσα αντιληπτός από το εισαγωγικό "See me burning": ο Dee μαστιγώνει τα τύμπανά του κι ένα τσαντισμένο riff πυροβολεί προς όλες τις κατευθύνσεις. Μόλις τελειώνει ο καταιγισμός αυτός, το "Slow dance" δείχνει ότι η μπάντα ξέρει να μαγεύει και στα πιο mid-tempo κομμάτια, παντρεύοντας με χαρακτηριστική άνεση το doom με το rock n’ roll. Στο "Stay out of jail" βρισκόμαστε στα γνωστά crossover λημέρια των Motorhead, μόνο που εδώ το αποτέλεσμα δεν είναι απλά ικανοποιητικό, αλλά εντυπωσιακό. Επόμενος σταθμός η πιστή, μα πολύ καλή, διασκευή στο "God save the queen" των Sex Pistols (στους οποίους, ως γνωστόν, βρίσκεται η αλήθεια, γκέγκε;), που φανερώνει την αγάπη του σχήματος για το κλασικό punk rock. Το "Out to lunch" κρατά την ποιότητα σε ψηλά επίπεδα με τις υπέροχες φωνητικές γραμμές του, οδηγώντας ομαλά στην κορυφαία στιγμή του δίσκου.

\r\n\r\n

Το "Wake the dead" αποτελεί ένα αριστοτεχνικό κράμα doom και thrash, με τον Lemmy να αγγίζει τα όρια της φωνής του, την κιθάρα να ξεσκίζει σάρκες και τα τύμπανα να σφυροκοπούν ανελέητα. Άπαιχτη και η mid-tempo γέφυρα. Εντυπωσιακή η επόμενη στάση του "One more fucking time", καθώς ο τίτλος με τίποτα δεν προϊδεάζει τον ακροατή για το ότι η σύνθεση είναι... μπαλάντα (!), και μάλιστα εξαιρετική. Μετά το μελωδικό διάλειμμα, το "Crash and burn" μας επαναφέρει στον κόσμο της μεταλλικής κόλασης με τον καλύτερο τρόπο, αφού διαθέτει φοβερά riff και αστείρευτη ενέργεια. Στο ίδιο επίπεδο και το "Heart on your sleeve", που κρατάει τον ακροατή καλά δεμένο στην καρέκλα του. Τελειώσαμε; Όχι πριν την ομώνυμη σύνθεση που υπογράφει με τον πλέον προσήκοντα τρόπο τον αριστουργηματικό αυτό δίσκο: "We are Motorhead, born to kick your ass".

\r\n\r\n

Εφηβικό, είπατε; Αφελές; Απλοϊκό; Μια απ’ τα ίδια; Για να ξανακούστε το προσεκτικά και τα ξαναλέμε... Εσείς οι άλλοι, που γνωρίζετε για τι πράγμα μιλάω, συνεχίστε να απολαμβάνετε με το κεφάλι ψηλά.

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Κων/νος Χρυσόγελος

\r\n

Copyright 2023. All Right Reserved.