Riot - Rock city

Riot - Warrior

Riot - Rock city

Οι Αμερικανοί Riot είναι από τις μπάντες που αγαπηθήκαν πολύ στην Ελλάδα, απόδειξη η θετική ανταπόκριση του κοινού απέναντι στον τελευταίο δίσκο τους ("Unleash the fire", 2014) που ήταν μία πολύ ευχάριστη έκπληξη από ποιοτική σκοπιά. Ωστόσο, το συγκρότημα που φέρει περήφανα κι επάξια το όνομα διαφέρει αρκετά από εκείνο που έθετε τις βάσεις του σύγχρονου heavy metal πίσω στα 1977, κι αυτό διότι κάποια από τα αρχικά μέλη των Riot έφυγαν από τη ζωή πολύ νωρίς. Επειδή όμως οι μεγάλοι καλλιτέχνες δεν επενδύουν στη μιζέρια και τη μεμψιμοιρία, εμείς θυμόμαστε και τιμάμε τους Riot ακριβώς για ό,τι έχουν προσφέρει στον σκληρό ήχο εδώ και τέσσερις σχεδόν δεκαετίες, αρχής γενομένης από το εντυπωσιακό και πρωτοποριακό ντεμπούτο τους, το "Rock city".

\r\n\r\n

Κυριολεκτικά δεν θυμάμαι πόσες φορές έχω ακούσει τη φράση: "Κοίτα να δεις, μία αμερικανική μπάντα που παίζει New wave of British heavy metal!" Στην αρχή μάλλον θα το είπα κι εγώ, γιατί από συνήθεια γύριζα προς τα πίσω το βλέμμα, έχοντας ως αφετηρία τους Iron Maiden και τους Saxon, σταδιακά όμως συνειδητοποίησα ότι οι Riot κυκλοφόρησαν τον πρωτότοκό τους σε μία εποχή που οι πρώτοι μόλις είχαν φορμαριστεί και οι δεύτεροι ούτε καν υπήρχαν - ή έστω υπήρχαν σε εμβρυώδη μορφή.

\r\n\r\n

Οι χρονολογίες βέβαια δεν λεν τίποτα αφ’ εαυτών, αν δεν συνοδεύονται από ηχητικά ντοκουμέντα, τι καλύτερες αποδείξεις θέλουμε ωστόσο από τις γρήγορες ταχύτητες, τον νεανικό παλμό, τα riff του "Heart of fire" (αποκάλυψη!), την κιθαριστική δουλειά στα "Desperation" και "Overdrive", και φυσικά το απόλυτο αριστούργημα του "Warrior" που αποτελεί ένα από τα πολύ πρώτα επικά μεταλλικά τραγούδια. Με απλά λόγια, παρότι δεν μπορούμε να μιλάμε για έναν ακραιφνή heavy metal δίσκο, τίποτα δεν μας εμποδίζει (θα έλεγα μάλιστα ότι επιβάλλεται) να επισημάνουμε τα πρώιμα heavy στοιχεία που βρίσκουμε εδώ και τα οποία θα πάρουν την τελική μορφή τους στις αρχές της δεκαετίας του ’80, οπότε και ανδρώνεται το βρετανικό σκληρό ιδίωμα, για να επιστρέψουν ως αντιδάνειο στο αμερικανικό thrash metal (αλλά ας κάνουμε μία παύση εδώ, γιατί ξανοιγόμαστε υπερβολικά).

\r\n\r\n

Το μόνο ίσως που ενοχλεί τον σύγχρονο ακροατή είναι η κάπως "αραιή" παραγωγή. Προσωπικά πάντως προτιμώ το "Rock city" από το "Narita" του 1979, παρότι το δεύτερο περιέχει τον ομώνυμο ορχηστρικό δυναμίτη που κληροδότησε αυτούσιο το βασικό του riff στο "Back in the village" των Iron Maiden μία πενταετία αργότερα. Κατά τα άλλα, πιστεύω ότι το "Rock city" αξίζει να μπει στη χορεία των αμερικανικών heavy δίσκων που προετοίμασαν τον σκληρό ήχο της επόμενης δεκαετίας. Σε αυτή τη χορεία θα έβαζα επίσης το ντεμπούτο των Van Halen (1978), καθώς και τα demo των αφανών αλλά σημαντικών Pentagram. Όσο και αν η περίπτωση των Van Halen ακούγεται πιο εντυπωσιακή, έχω την αίθηση ότι η προσφορά των Riot (και του "Rock city" συγκεκριμένα) δεν είναι απλό λιθαράκι στο οικοδόμημα του heavy metal, αλλά θεμέλιος λίθος.

\r\n\r\n

Κων/νος Χρυσόγελος

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

 

\r\n

Copyright 2024. All Right Reserved.