Rotting Christ - Non Serviam

Rotting Christ Non Serviam Live 1995

Rotting Christ - Non Serviam

~~                          Στο παρελθόν, η Ελλάδα μας προίκισε με ένα σωρό αξιόλογες κυκλοφορίες. Ο χώρος του ακραίου ήχου άκμασε πιο γρήγορα  για αρκετούς λόγους όπως ότι δεν χρειαζότανε υπερπαραγωγές, δεν υπήρχε η ανάγκη της καλής προφοράς  αγγλικής γλώσσης μιας και τραγουδούσαν με παραμορφωμένα φωνητικά και μιας και όταν μιλάμε για Ελληνική metal σκηνή  τέλη 80ς-αρχές 90ς, πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι παγκοσμίως τα ακραία(thrash/death/black)  είδη έκαναν κουμάντο. Λαμπρές εξαιρέσεις στα 80ς υπήρξαν και ονόματα όπως Northwind, Vice Human, Vavel, Mental Powers, Spitfire, Perlepes Mystery ,Rust κ.α. Στον ακραίο ήχο είχαμε τους Flames, τους Thanatos INC. και κατόπιν ένα τεράστιο κύμα με μπαντάρες όπως Death Courier, Nightfall,  Horrified, Varathron, Demise, Selefice, Necromantia, Septic Flesh, Rotting Christ και η λίστα ατελείωτη. Τα χρόνια περάσανε, πολλές από τις παραπάνω μπάντες διαλύσανε, άλλες είχαν συνθετικά σκαμπανεβάσματα αλλά επειδή ο Χρόνος (και οι οπαδοί) είναι ο καλύτερος κριτής, οι Rotting Christ θρονιάστηκαν κάποια εποχή, (κατά την γνώμη μου) σηκώθηκαν και παρέδωσαν για καμμιά δεκαετία και από το 2007 ξανακάθισαν στην φυσική τους θέση.
\r\n                    Και περιμένοντας το καινούριο τους υλικό ακούμε τα παλιότερα για να ενθυμούμαστε. Δεν θα υπάρξει βέβαια μέτρο σύγκρισης με τα τόσο παλιά τους άλμπουμς  αλλά μπορούμε να παρακολουθήσουμε την πορεία τους μέσα στο χρόνο. Το πρώτα τους δύο άλμπουμς στέκονται περήφανοι Φάροι του Ελληνικού Black Metal με τον τρίτο να είναι συνθετικά ωριμότερος (ίσως και ο καλύτερος). Το ‘’Thy Mighty Contract’’ έχει ήδη παρουσιαστεί, άρα πάμε στο ‘’Non Serviam’’, τον δίσκο που τους γνώρισα και εγώ από συμμαθητή στο φροντιστήριο Γερμανικών (Χαίρε Ζήση) στα εφηβικά μου χρόνια.
\r\n                 Έχω ακούσει τόσες φορές τον συγκεκριμένο δίσκο που μπορώ να τον φέρω οποιαδήποτε στιγμή στο μυαλό μου. Ξεχωριστός σαν ήχο, δεν θυμίζει τίποτα άλλο εκτός από Rotting Christ.Μέγα θετικό πρόσημο αυτό ακόμα και αν κάποια από τα χαρακτηριστικά τους δεν ήταν τα ιδανικά. Για παράδειγμα η παραγωγή του Magus δεν είναι και κάτι το ξεχωριστό, μια θολούρα απλώνεται στον ήχο αλλά αυτό είναι γνώρισμα του αρχέγονου και πρώιμου ήχου τους. Τα αγγλικά του Necromayhem  (Σάκης) έχουν κάκιστη προφορά. Ναι, και γι αυτό πρόσδιδε κάτι το παραπάνω στον Μεσογειακό μας ήχο, στο πώς έφτυνε τις καταραμένες απλοικές λέξεις που είχε σαν στίχους. Πολλά λάθη στους στίχους σε λέξεις και εκφράσεις. Αδιάφορο κύριοι Ευρωπαίοι, εμείς εδώ λέμε ‘’Τσακάλι’’ και όχι ‘’Τζακάλι’’. Πολλά δευτερεύοντα αρνητικά στοιχεία που τελικά λειτουργούν θετικά στο συνολικό αποτέλεσμα.
\r\n                 Από εκεί και πέρα μόνο εγκωμιαστικά σχόλια μπορώ να κάνω. Συναίσθημα σε ότι παίζουν , απίστευτοι ρυθμοί που πηγάζουν από τις κολασμένες τους ψυχές, ατμόσφαιρα από τα πλήκτρα αλλά και τις κιθάρες που σε βυθίζουν σαν υποωρύχιο στο απέραντο υγρό σκοτάδι που υπάρχουν χιλιάδες άλλες μορφές ζωής που δεν γνωρίζεις καν την ύπαρξη τους. Ο Mutilator (ο άνθρωπος πίσω από την ίδρυση του Metal Era)  βασανίζει το μπάσο του στέλνοντας ακατέργαστους παλμικούς βόμβους για την διόγκωση του ήχου και ο Sauron (Θέμης) στέλνει πολεμικές ιαχές μέσω των κρουστών του. Ειδικά το σόλο drums λίγο πριν  το τρίτο λεπτό με θυμάμαι να με στοιχειώνει για την τριετία που πήγαινα στο λύκειο σε καθημερινή βάση. Δεν νομίζω να υπάρχουν και πολλοί Έλληνες μεταλλάδες, εραστές του ακραίου ήχου που να μην έχουν βροντοφωνάξει κάποια στιγμή στην ζωή τους ‘’NON SERVIAM’’. Η αγέλη των Λύκων (ή αν προτιμάτε με τσακάλια) κατάφερε να ηχογραφήσει με νότες τον ήχο που κάνει το μυτερό μέταλλο όταν βυθίζεται στην ζεστή τους σάρκα (ατμόσφαιρα) αλλά και την μετέπειτα επίθεση τους σαν στριμωγμένο και τραυματισμένο ζώο προς το θύτη του. ΣΦΑΓΗ. Τόσο άγριοι μα και τόσο μελωδικού συνάμα. Είναι ιδέα μου επειδή έχω χιλιοακουσμένα τα τραγούδια του ή επειδή όντως ισχύει και κατάφεραν να μπολιάσουν αρμονίες μέσα σε τερατώδη ριφς και ακατάπαυστο κοπάνημα;  Το θέμα ότι οι συνθέσεις τους  ακούγονται οδυνηρές και επίπονες αλλά κατά την διάρκεια τους πάντα υπάρχει χώρος για γαλήνη και πιο μειλίχιες συνθήκες . Ο Σάκης έχει μια συνθετική μήτρα στο μυαλό του και ξεγεννά ατελείωτα ριφς που δεν είναι δανεικά, που δεν θυμίζουν, που δεν συγκρίνονται. Το δοχείο του μυαλού και της καρδιάς του ρέει με τις καλύτερες των ιδεών και εμείς απολαμβάνουμε τις εκτελεστικές του αποφάσεις και αλλαγές. Άλλο παιδεία, άλλο μόρφωση και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε…. 

\r\n\r\n

Υ.Γ. Οι αναμνήσεις ζωής δεν είναι μετρήσιμες σε ποσοστό της 100% αλλά αφού πρέπει να είμαι αντικειμενικός…

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

\r\n\r\n

\r\n

Copyright 2023. All Right Reserved.