SATAN (UK) - Court In The Act

SATAN (UK) - Court In The Act

ÎŒταν ακούω τον ορÏŒ N.W.O.B.H.M.,δεν μπορÏŽ παρά να φέρω στο μυαλÏŒ μου έναν εξαιρετικÏŒ τραγουδιστή που ακούει στο ÏŒνομα Brian Ross. Τραγουδιστής των Blitzkrieg και Satan, και μια απÏŒ τις μεγαλύτερες μορφές του N.W.O.B.H.M. με δυο αξεπέραστους δίσκους τουλάχιστον στο ενεργητικÏŒ του.
\r\nΈνας απÏŒ τους οποίους ήταν το μνημειÏŽδες “Court In The Act” που κυκλοφÏŒρησε με τους Satan, πίσω στο 1983. ΚαθαρÏŒ ατσάλι με τον κλασσικÏŒ N.W.O.B.H.M. ήχο, γεμάτο τσαμπουκά, μελωδίες, υψίφωνα φωνητικά, τρομερά και πανέξυπνα riff, μέτρια παραγωγή, και το βινιλιο να μυρίζει καμένους ενισχυτές, ιδρÏŽτα, μπύρα και βρετανικÏŒ ατσάλι.
\r\nΑλλά ας κάνουμε μια track by track κριτική του album, να θυμηθούν οι παλαιÏŒτεροι και να προσπεράσουν οι νεÏŒτεροι (ας μην το αναλύσω περισσÏŒτερο). Οποτε ανάβουμε τσιγάρο, πατάμε το start του MK II  και ξεκινάμε…
\r\nΠρÏŽτο κομμάτι εχουμε το Intro, “Into The Fire” που ξεκινάει με αρκετά effects και πληκτρα, για να μας οδηγήσει σε ένα μνημειÏŽδες break, για να μπει το “Trial By Fire”. Speed ατο ανατολίτικο – ινδιάνικο riff και οργιÏŽδεις κιθάρες, των Tippins / Ramsey που παίζουν συνεχεία το στοιχειωμένο riff του κομματιού και εν αλλαξ’ διάφορα lead breaks. Δισολιές και συνεχÏŒμενες εναλλαγές των riff, σε διαβεβαιÏŽνουν ÏŒτι μάλλον διάλεξες τον σωστÏŒ δίσκο για monument.
\r\nΕπÏŒμενο κομμάτι έρχεται το θεÏŠκÏŒ “Blades Of Steel” ένα κομμάτι που πρέπει να προβάρουν ÏŒσοι ασχολούνται με την μουσική μας , απλά για να μάθουν πως γίνεται το head banging, το κομμάτι σε οδηγεί απÏŒ μÏŒνο του. Οι Tippins / Ramsey ζωγραφίζουν για μια ακÏŒμη φορά, ενÏŽ ο Ross, μεταλλάσει την φωνή του, απÏŒ γλυκιά blues - ιστικη, σε  υψίφωνη τσαμπουκαλεμένη , ορισμÏŒ του Heavy Metal.
\r\nΤεταρτο κομμάτι έρχεται το “No Turning Back”. Άλλο ένα καθαρÏŒ N.W.O.B.H.M. κομμάτι με κλασσικα R’n’R κοψίματα , που οδηγούνται απÏŒ το μπάσσο του G. English και τα τύμπανα του Sean Taylor. Δεν θα μιλήσω για τις κιθάρες γιατί θα γίνω κουραστικÏŒς. Αμέσως μετά έχουμε το τελευταίο κομμάτι της πρÏŽτης πλευράς το ανεπανάληπτο “Broken Treaties ”, ένα κομμάτι που ÏŒσες φορές και να το ακούσω, πάντα μένω έκπληκτος με την φÏŽνη του Ross, ενÏŽ το ρεφραίν έχει στοιχειÏŽσει το μυαλÏŒ μου, εχω ξυπνήσει άπειρες φορές και το πρÏŽτο πράγμα που σκέφτομαι είναι : “The treaties were broken by white-mans’s greed”.
\r\nΑλλάζοντας πλευρά, συναντάμε το “Break Free”, άλλο ένα έπος του “Court In The Act” , γρήγορο, βαρύ, riff-άτο, με πολύ ÏŒμορφη μελωδία στο ρεφραίν, άλλο ένα κομματι για head banging. Οι κιθάρες ÏŒμως τον Tippins / Ramsey δινουν ένα άλλο feeling στο κομμάτι, σολάρουν ακτάπαυστα, εναλλάξ’, δισολίες και ο αρχοντας Sean Taylor απλά σφυροκοπάει τα τυμπανά του.
\r\nΔευτερο κομμάτι της δευτερης πλευράς, “Hunt You Down” και οποιος αντέξει. Προκειται για ένα groov ατο κομμάτι με τον Ross να παραδίδει μαθήματα πολυφωνίας. Το σύνηθες ύποπτο δίδυμο σπέρνει στο πέρασμα του, για άλλη μια φορά. Φτασαμε στο Instrumental “The Ritual” ένα κομμάτι γραμμένο εξ ολοκλήρου απÏŒ τον Russ Tippins , οποίος απλά ζωγραφίζει με το εξάχορδο του και αμέσως μετά στα αυτιά μας ηχεί το επÏŒμενο κομμάτι, instrumental και αυτÏŒ, το “Dark Side Of Innocence” το οποίο είναι ένα ακουστικÏŒ κομμάτι παιγμένο και γραμμένο απÏŒ τον Graeme English.
\r\nΦτάνουμε στο τελευταίο κομμάτι του “Court In The Act” το μοναδικÏŒ, με ολη την σημασία της λέξης, το ένα και αξεπέραστο “Alone In The Dock”, που ίσως να είναι και η καλύτερη ερμηνεία του Brian Ross, ο οποίος ανεβαίνει και ξεχνάει να κατέβει, το κομμάτι διακατέχεται απÏŒ πολλές εναλλαγές και πολλά “σκασίματα” στα τύμπανα. Κιθάρες για σεμινάριο και πολλά μελωδικά κοψίματα. … “You’ re gonna stand alone in the Dock…
\r\nΤο album κυκλοφÏŒρησε το 1983 απÏŒ την Roadrunner Records, ενÏŽ το 1997 έγινε επανακυκλοφορία και σε cd απÏŒ την Neat Records με τρία Bonus Tracks. Οι Satan μετά απÏŒ το album αυτÏŒ και την αποχÏŽρηση του Ross, άλλαξαν το ÏŒνομα τους σε Blind Fury, κυκλοφορήσαν ένα album (Out of Reach – 1985), ενÏŽ το 1987 μετονομάστηκαν πάλι σε Satan κυκλοφορÏŒντας ένα EP. Ένα album και αργÏŒτερα δυο live album (το οποία μάλλον είναι και bootlegs) Τα τέσσερα εναπομείναντα μέλη δημιούργησαν επίσης τους Pariah, ενÏŽ οι Steve Ramsey και Graeme English ξεκίνησαν τους Skyclad, μαζί με τον Martin Walkyier (τÏŒτε και τÏŽρα των Sabbat)
\r\nΣαν επίλογο το μονÏŒ που έχω να πÏŽ είναι : Βρείτε το album, ακουστέ το, αγοράστε το γιατι δεν βγαίνουν τέτοιες δσκάρες κάθε μέρα.
\r\n

\r\nLine Up – Court In The Act.
\r\n
\r\nBrian Ross - Vocals)
\r\nSteve Ramsey – Guitars
\r\n Russ Tippins - Guitars)
\r\nGraeme English - Bass Sean Taylor - Drums

\r\n
\r\nΛάμπρος "Witchfynder" Τεννές\r\n

Copyright 2023. All Right Reserved.