Saxon - Rock the nations

Saxon - Rock the nations

Ύστερα από το συμπαθητικό, αλλά μάλλον κατώτερο των δυνατοτήτων τους, "Innocence is no excuse" (1985), οι Saxon συνέχισαν αμετανόητοι να θηρεύουν το αμερικάνικο όνειρο, παίζοντας εμπορικό metal με glam και arena rock αναφορές. Έτσι, με σταθερά φθίνουσα πορεία ως προς την ποιότητα, κυκλοφόρησαν το 1986 το μετριότατο (προς κακό) "Rock the nations".

\r\n\r\n

Τι ακούμε εδώ, αν όχι ανούσιο και ανέμπνευστο αμερικανοειδές heavy metal; Οι περισσότερες συνθέσεις στερούνται ιδεών, ενώ οι στίχοι, που μιλάνε για το πόσο βαρύ κι ασήκωτο είναι το συγκρότημα, καταντούν γραφικοί τις πιο πολλές φορές. Και ας μην πιάσουμε την άθλια μπαλάντα του δίσκου "Northern lady", στην οποία συμμετέχει μάλιστα ο... Elton John!

\r\n\r\n

Όχι, το "Rock the nations" δεν θυμίζει ούτε κατ’ ελάχιστον τους κραταιούς Saxon των "Wheels of steel", "Strong arm of the law" και "Power and the glory" - ούτε καν την μπάντα που έβγαλε το εμπορικό, αλλά ποιοτικό "Crusader". Ίσως να έφταιγε η αμερικανομανία τους ή η αποχώρηση του μπασίστα Steve Dawson, που άφησε τον Biff να παλεύει μόνο με τις τέσσερις χορδές... Όποια κι αν είναι η εξήγηση, μπορείτε να προσπεράσετε χωρίς ενοχές.

\r\n\r\n

Κι ας κλείσουμε με μία αναφορά στο εξώφυλλο του δίσκου, που αναπαριστά μία λαοθάλασσα από ανθρώπους, μερικοί εκ των οποίων κραδαίνουν σημαίες από όλο τον κόσμο. Όπως παρατηρεί κανείς, η αγγλική σημαία είναι μάλλον παραγκωνισμένη, ενώ η αμερικάνικη δεσπόζει στο μέσον της εικόνας. Και σε μια μικρή γωνιά, να κι ένας που βαστά... τη γαλανόλευκη! Πού να έβγαινε δηλαδή την επόμενη χρονιά ο δίσκος, που είχαμε πάρει και το Ευρωπαϊκό!

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Κων/νος Χρυσόγελος

\r\n

Copyright 2024. All Right Reserved.