Sorcerer - Sorcerer

SORCERER - Queen in Black - Live at Hammer of Doom 2010 - www.streetclip.tv

Sorcerer - Sorcerer

~~                       Οι  Σουηδοί Sorcerer σχηματίστηκαν το 1988 και κατάφεραν να κυκλοφορήσουν 2 ντέμος πριν το διαλύσουν το 1992 εξαιτίας της φυγής του μπασίστα (και βασικού συνθέτη) Johnny Hagel για να μεταβεί στους Tiamat (Clouds/Wildhoney,πολλές συνθέσεις αυτών των δίσκων είναι δικές του). Το 1995 ο John Perez των Solitude Aeturnus παίρνει αυτά τα δυο ντεμος και πραγματοποιεί την πρώτη κυκλοφορία της νεοσύστατης ετιαρίας του, Brainticket Records. Ti παίζουν οι Sorcerer; Μα φυσικά, Epic Doom Metal σαν τους Solitude Aeturnus. To 2010 o Hagel μαζί με τον αυθεντικό τραγουδιστή Anders Engberg, επανασυνδέουν την μπάντα μαζί με 3 καινούρια μέλη (εκ των οποίων ο ένας είναι ο ένας αδερφός Niemann των Therion) και ξανασυστήνονται στο κοινό με την αλμπουμάρα ‘’In The Shadow Of The Inverted Cross’’ που κυκλοφόρησε πέρσι.
\r\n                    Είπαμε ότι οι Sorcerer παίζουν επικό doom metal; Ναι, αλλά ας το ξαναπούμε μιας και είναι λίγοι (και καλοί) οι αντιπρόσωποι αυτού του είδους. Μακρόσυρτα ριφς που κουβαλάνε το βάρος ενός καλοζυγισμένου ξίφους. Και είναι το ίδιο αιχμηρά. Βαρύς ήχος με το μπάσο μπροστάρη να κρατά τα ζύγια και τον Anders να τραβά τα λουριά της φωνής του. Ύμνοι σαν το ‘’Northern Seas’’ δεν γεννιούνται ούτε κάθε πενταετία. Ρυθμικό, ανεμίζει περηφάνια στην φωνή όσο ο ρυθμός δίνεται σαν προμήνυμα εκτελεστικού αποσπάσματος. Και οι μελωδία του….αχ, αυτή η μελωδία του. Γλυκιά σαν Σειρήνα, σε προσκαλεί και σε απομονώνει από τα πάντα ώσπου να ακουστεί το ορμητικό ξέσπασμα στο τέλος του και να ρημάξει (θετικά) τα πάντα στο πέρασμα του. Άμεση μεσολάβηση του ‘’Queen In Black’’  με το ιπποτικό του συναίσθημα σε στίχους και μουσική. Το νιώθεις στον αέρα, το νιώθεις στο πετσί σου. Αυτό το ρυθμικό καβάλημα των δυο υποζυγίων (κιθάρες) ποδοβολά γεμίζοντας αρμονίες τον χώρο.
\r\n                             Κάθε σύνθεση, κάθε τραγούδι σου δίνει ένα λόγο να το λατρέψεις. Το ‘’Inquisition’’ δίνει ιδιαίτερη βάση στην ατμόσφαιρα και ακούγεται τόσο μπάσο που τρέμουν τα ηχεία ακόμα και επιλέξεις όσο το δυνατόν το αντίθετο. Στο ‘’Wisdom’’ φιλοξενούνται κάποια όμορφα σολαρίσματα ενώ η εκφραστικότητα του πόνου και της παράνοιας αγγίζουν την σφαίρα της πραγματικότητας. Μια διασκευή στο τρομερό τραγούδι ‘’Stargazer’’ (Rainbow) γίνεται με απόλυτο σεβασμό στο αυθεντικό, ίσως λίγο πιο ατμοσφαιρικό. Πάντως η Ουρανιότοξη εκτέλεση, είναι ανέγγιχτη, κοιτάει οποιαδήποτε διασκευή από τις ψηλότερες κορυφές και απλά απολαμβάνει τις προσπάθειες, επιτυχημένες ή μη. Το στενάχωρο ‘’At Dawn’’ κρατάει το doom στοιχείο αλλά διώχνει πλέον το επικό. Έχει αρκετά hard rock συναίσθημα, σαν μια heavy metal μπαλάντα με διαφορετικό στίχο και μουσικό υπόβαθρο. Βασίζεται πιο πολύ στα πλήκτρα παρά στα πιο δυναμικά όργανα και μόνο μια κιθάρα γρατζουνά την ψυχή, όσο φωνή και πλήκτρα την ‘’μουδιάζουν’’.
\r\n                   Τα τελευταία τραγούδια της συλλογής ανήκουν στο πρώτο, ομώνυμο ντέμο του 1989. Από τα πρώτα τους βήματα παίζανε χωρίς κάποιου είδους συμβιβασμούς. Μελωδίες και σφοδρότητα διασταυρώνουν τους δρόμους τους κάτω από ένα ηρωικό ουρανό. Μεταλλικές καταδικαστέες δοξολογίες με λάβρα. Οι συνθέσεις είναι άψογες και το μόνο αρνητικό είναι ότι λείπει το αγαπημένο μου τραγούδι των Sorcerer, το ‘’Far Beyond’’ (που ευτυχώς συμπεριλήφθηκε στην επόμενη επανακυκλοφορία του το 2011).
\r\n                      

\r\n\r\n

\r\n

Copyright 2023. All Right Reserved.