Steel Warrior - Visions from the Mistland

Steel Warrior - Steel Warrior

Steel Warrior: Έτσι είναι τα αριστουργήματα

Toν Οκτώβρη του 1996 στη Santa Catarina της Βραζιλίας, οι Culver Yu (drums), André Fabian (φωνητικά/κιθάρες), Anderson Xavier (μπάσο) και Robert Nietsche (κιθάρες), ηχογραφούν το πρώτο ομώνυμο demo της μπάντας τους Steel Warrior. Τα επόμενα χρόνια, στη θέση του Robert Nietsche έρχεται στις κιθάρες ο Boon Yu, αδερφός του Culver, και το συγκρότημα κυκλοφορεί το πρώτο του άλμπουμ σε CD, το αριστουργηματικό "Visions from the Mistland".

Ακούγοντας αυτόν το δίσκο είναι σχεδόν απίστευτο ο ακροατής να πιστέψει ότι ακούει μπάντα από τη Βραζιλία, η οποία παραδίδει μαθήματα στο πως να συνδυάζεται η μελωδία με το επικό metal. Χωρίς να χάνεται η επική ουσία που θέλει να περάσει το συγκρότημα, οι μελωδίες πρωταγωνιστούν σε όλα τα κομμάτια, με φωνητικά και μουσική να δημιουργούν ένα ανεπανάληπτο ονειρικό σκηνικό. Ειδικά ο André Fabian προκαλεί απανωτά ρίγη συγκίνησης με τα φωνητικά του, που ακολουθούν τελείως αντίθετους δρόμους από το true metal κίνημα της εποχής και τις ερμηνείες της βαρβαρικής-επιθετικής-πολεμικής σχολής του είδους, ή τη μέθοδο της τσιρίδας που πάντα ήταν της μόδας στο παρακλάδι αυτό, αλλά αντίθετα τραγουδά μεστά, επικά με τόνους μελωδίας, που προσδίδουν στα κομμάτια έναν ανατριχιαστικό λυρισμό.

Σχεδόν 30 χρόνια είχαν περάσει τότε στο heavy metal, το power metal πάλευε να ακουστεί πρωτότυπο και φρέσκο όπως παλιά, αλλά οι περισσότεροι είτε αντέγραφαν τα γνωστά ονόματα του είδους ή έβαζαν δήθεν συμφωνικά, ψευτο-κλασικά στοιχεία, κάνοντας αυτό το θρυλικό παρακλάδι του heavy metal να φαίνεται σαν κακό ανέκδοτο. Tο συγκρότημα δείχνει απίστευτη ωριμότητα και δεν πέφτει σε παγίδες εντυπωσιασμού, δεν προσπαθεί να παίξει πολύ γρήγορα ούτε να κερδίσει τις «κλίκες» οπαδών, αλλά παρουσιάζει πολύ συμμαζεμένες mid-tempo συνθέσεις, με μελωδίες που δεν είχαν ξανακουστεί ΠΟΤΕ με αυτόν τον τρόπο.

Οι Steel Warrior έφτιαξαν έναν αιώνιο δίσκο, που θα αγγίζει για πάντα όσους ψάχνουν πάθος, επικότητα, λυρισμό και συναίσθημα στο heavy metal τους. Έπρεπε να περάσουν τόσα χρόνια για να βρεθεί μια μπάντα και να δείξει πως το παίζεις κλασικά και δυναμικά, δε σημαίνει να ακούγεσαι παρωχημένος, βαρετός ή επαναλήψιμος. Έπρεπε να περάσουν τόσα χρόνια για να ακουστεί το epic heavy/power metal τόσο ελκυστικό, σε σημείο να καταργήσει όλη τη μετριότητα που μάστιζε τη σκηνή για σχεδόν μια δεκαετία.

Το “Visions from the Mistland” βοήθησε να ξεχωρίσει το όνομα της μπάντας, ειδικά στην Ευρώπη, υπέγραψαν στη Hellion Records, αλλά το “Army of the Time” που κυκλοφόρησαν το 2002, ενώ είναι πολύ καλό, δεν έπιασε το συναίσθημα το πρώτου δίσκου - ήταν και λιγότερο μελωδικό. Μετά το “Legends” του 2008, οι Steel Warrior έχουν δυστυχώς ψιλο-εξαφανιστεί.

Το “Visions from the Mistland” είναι ένα αριστούργημα που δεν πρόκειται να επαναληφθεί, ούτε από το ίδιο το συγκρότημα ούτε από κανέναν. Ο δίσκος βγάζει ένα επικό συναίσθημα παρόμοιο με εκείνο ενός ήρωα που έδωσε τις δυσκολότερες μάχες της ζωής του, αλλά κουρασμένος μετά, απλά θέλει να ξεχάσει τους θανάτους και τη θλίψη που έζησε – και ας νίκησε. Πάθος, δυναμισμός, αλλά και μελαγχολία συνυπάρχουν σε ένα δίσκο που δίνει στο heavy metal όλη τη μεγαλοπρέπεια και επιβλητικότητα που έχει γεννηθεί για να έχει.

Dream and reality here are just the same thing,
and I'm walking to the light,
following my way

Copyright 2023. All Right Reserved.