Trouble - The Skull

Trouble - The Skull

Εχω την εντύπωση πως για μια μπάντα ÏŒπως οι Trouble, κάποιος έχει να πεί πολλά πράγματα, αλλά το βασικÏŒτερο είναι πως τÏŒσα χρÏŒνια παρά τις αντιξοÏŒτητες που υπέστησαν παρέμειναν μια απÏŒ τις σημαντικÏŒτερες heavy metal μπάντες  απÏŒ τα μεσα της δεκαετιας του 80 μεχρι και σήμερα οπου ο ηγέτης της, Eric Wagner αποφάσισε να αποχωρήσει για δεύτερη φορά απÏŒ το γρουπ, λογο της κούρασης που του προκαλούν οι περιοδίες της μπάντας.
\r\nΟι Trouble θεωρούνται και ÏŒχι άδικα, μια απÏŒ τις λίγες μπαντες που μπορούν να χαρακτηριστούν μέσα στον χρÏŒνο σαν Doom Metal θρύλοι. Τα τρια βασικά χαρακτηριστικά των Αμερικάνων είναι σιγουρα , o Sabbathikos ήχος στις κιθάρες τους, που δεν φοβούνται να τον χρησιμοποιούν και σε πιο γρηγορα μερη , χαρακτηριστικÏŒτατη φωνή του Eric Wagner (εως τωρα) και η έντονα χριστιανική τους προσέγγιση στα θέματα με τα οποια καταπιάνονται οι στίχοι τους.
\r\nΔεν κρύβω πως ειχα δίλλημα στο ποιο album να διαλέξω για να παρουσιάσω στην στήλη “monuments” , μα μετα απÏŒ σκέψη δεν διάλεξα το πρÏŽτο , ομÏŽνυμο album των Trouble ( μετά ονομάστηκε “Psalm 9”, στην original LP κυκλοφορία του, αναφέρεται ως Trouble). Διάλεξα λοιπÏŒν να ασχοληθÏŽ με το δευτερο album της μπάντας, το ανυπέρβλητο “The Skull” που κυκλοφÏŒρησε το 1985 μέσω της “Metal Blade.”
\r\nΠρÏŽτο κομμάτι που συναντάμε είναι το “Pray For The Dead” με την εισαγωγή στο ύφος των Candlemass (βεβαια τοτε δεν υπήρχαν οι Candlemass σαν group)  και γενικά μια αργή φιλοσοφία με στιχους γύρο απÏŒ τον θάνατο και την αντιμετÏŽπιση του. ΕπÏŒμενο κομμάτι έχουμε το “Fear No Evil” πιο γρήγορο κομμάτι, που θυμίζει κατι απÏŒ Witchfinder General, αλλά μονÏŒ σε κάποια riffs. ΕδÏŽ οι Trouble αν και παιδιά των Sabbath, τολμούν πιο γρήγορες ταχύτητες και τα καταφέρνουν άψογα, με ιδιαιτερο χαρακτηριστικÏŒ τα αργÏŒσυρτα κοψίματα τους και το πολύ μελωδικά σÏŒλο τους. Βεβαια και αναφορά στα φωνητικά του Wagner δεν θα γίνουν μιας και θα χρειαστούμε 5 σελίδες. Αμεσως επÏŒμενο κομμάτι είναι το επικÏŽν διαστάσεων και προσωπικά αγαπημένο Trouble κομμάτι , το “The Wish”. Στα ένδεκα λεπτά που διαρκεί οι Trouble παραδίδουν μαθήματα, doom riffing, αργÏŒσυρτου rhythm section και βέβαια λυρισμού, απÏŒ τον τεράστιο Wagner. Οι εναλαγές απÏŒ το heavy Doom riffing σε ακουστικα περάσματα με τον Wagner να νιÏŽθει το κομμάτι και σολος ala Iron Maiden, με δισολίες και εναλαγές είναι το χαρακτηριστικÏŒ ενÏŒς απÏŒ τα καλύτερα doom metal / heavy metal κομμάτια που γράφτηκαν ποτέ και σαν κερασάκι στην τούρτα οι στίχοι του Eric Wagner
\r\n
\r\n

\r\n“ I`d give my life to my Lord
\r\n   reaching out you heard my cry for help
\r\n   take my troubles and take my soul
\r\n  I know you love me, and that`s all I need.”

\r\n

\r\n 
\r\nΑλλάζοντας πλευρά τÏŽρα συναντάμε το Sabbath – ικο “The Truth Is, What Is” άλλο ένα αριστουργηματικÏŒ κομμάτι για παράδειγμα σε ÏŒλες τις μπάντες που υποστηρίζουν ÏŒτι παίζουν doom metal. Αργο, λιτÏŒ, μα με μεγάλη δυναμική και έναν Wagner απερίγραπτο, ενÏŽ το blues κÏŒψιμο που έχει το κομμάτι του δίνει μια άλλη διάσταση, και σε σχέση με τους στίχους του, ακούγεται και γιατί ÏŒτι λίγο Gospel.
\r\nΕπÏŒμενο κομμάτι είναι το “Wickedness Of Man”,  οπού εδÏŽ μπορούμε να καταλάβουμε γιατι οι Trouble, είναι τοσο σημαντική μπάντα, εδÏŽ ακούμε Candlemass, πριν τους Candlemass (μην πω για το riff – “Cry From The Crypt”)
\r\nΠροτελευταίο κομμάτι του album έρχεται το άλλο έπος του “The Skull” και των Trouble, “Gideon”. Πιο up tempo κομμάτι με πολύ εντυπωσιακÏŒ riffing, χωρίς βεβαία να είναι κάτι το ιδιαίτερο, μα βγαλμένο απÏŒ την κλασσική Sabbath – ικη σχολή. Τελευταίο κομμάτι είναι και το ομÏŽνυμο του album, το “The Skull”  το οποίο εξιστορεί τις τελευταίες ÏŽρες του Χριστου, επάνω στην γη, με μια αψογη ατμÏŒσφαιρα, βαριά, ÏŒπως θα ταίριαζε και στο πραγματικÏŒ γεγονÏŒς. Δεν υπάρχουν πολλά λÏŒγια να πεί κανείς για το κομμάτι αυτÏŒ των Trouble, προσωπικά πιστεύω πως ÏŒτι χαρακτηρισμÏŒ και να δÏŽσει κανείς, θα είναι λίγος.
\r\nΑνακεφαλαιÏŽνοντας  μπορÏŽ να πÏŽ με βεβαιÏŒτητα, ÏŒτι δεν πρέπει να υπάρξει οπαδÏŒς του metal ήχου, χωρίς να έχει ακούσει το album, το “λιÏŽσιμο” του ενδείκνυται. Προσωπική μου αποψη είναι πως το “The Skull” πέρα απÏŒ το καλύτερο album των Trouble, αξίζει να συγκαταλέγεται  και στους 5 πιο σημαντικούς doom metal δίσκους ÏŒλων των εποχÏŽν.
\r\n
\r\n

\r\n“Let us pray
\r\nfor those who crucify - christ have mercy
\r\nfor fools who follow fools - christ have mercy
\r\nfor those who walk in darkness - christ have mercy
\r\nand for all of you - Christ will come again.”
\r\n
\r\n

\r\n
\r\n
\r\n
\r\nΛάμπρος Τεννές
\r\n
\r\n

Copyright 2021. All Right Reserved.