Katatonia - Viva Emptiness

Katatonia - Ghost Of The Sun (Viva Emptiness)

VIVA MELAGXOLIA

Οι Katatonia είναι ένα σχήμα doom/death, παλαιότερα, depressive rock/metal, τα τελευταία χρόνια, από την Σουηδία που θα μπορούσε κανείς να δεχθεί άνετα την πληροφορία ότι είναι Βρετανοί, και κατάγονται από το Yorksire. Κάτι το στυλ της μουσικής, ο ήχος, και η πένθιμη ατμόσφαιρα, που θυμίζουν την Αγία Τριάδα της Peaceville, (My Dying Bride, Paradise Lost, Anathema), κάτι ότι και οι Katatonia ανήκαν για καιρό σε αυτήν την εταιρία, κάτι που και αυτοί έβαλαν προοδευτικές και κυρίως πινελιές εναλλακτικού rock με το πέρασμα των χρόνων, και την αύξηση της δημοτικότητας? Όλα αυτά πάνω κάτω με βάζουν σε τέτοιες σκέψεις. Έχουν, πάντως, ειδικά στις αρχές τους, μια μυρωδιά Σουηδικού death,  και τώρα μια μυρωδιά rock, όπως αρέσκονται να το εισάγουν στην μουσική τους εκεί στα μέρη τους μπάντες σαν τους Opeth για παράδειγμα.

Οι Jonas Renske, εδώ φωνή –κιθάρα, έχει περάσει από κάμποσα πόστα, ο Anders ‘’Blackkheim’’ Nystrom, κιθάρα –πλήκτρα και άλλα, αμφότεροι σε διάφορα πρότζεκτς (Bloodbath, October Tide κ.α.) ο ντράμερ Daniel Linjekvist και Fredrik, κιθάρα και  Mattias, μπάσο και λίγη κιθάρα είναι το line up των Katatonia στον δίσκο που θα μας απασχολήσει σε αυτό το κείμενο, το Viva Emptiness.

Το ''Viva Emptiness'' είναι ο έκτος δίσκος των Katatonia και κυκλοφόρησε από την Peaceville στις 24 Μαρτίου του 2003. Σε λίγες μέρες έχει την 15η επέτειο του.  

Το εξώφυλλο του, ζεστό γκρίζο και ταυτόχρονα μελαγχολικό από τον Travis Smith, παραγωγή έτσι καμωμένη ώστε να ακούγεται ζεστό, οικείο αλλά και ταυτόχρονα μελαγχολικό, από τους Jonas και Anders, και πια τα πενήντα συν κάτι λεπτά του απλώνονται ηχητικά γύρω μου για ακόμα μια φορά στο δωμάτιο.

Τα ‘’Ghost Of The Sun’’ και ‘’Sleeper’’ βγάζουν αυτήν την ζεστασιά στον ήχο, που εντείνεται στα φιλικά προς τα αυτιά του ακροατή, αλλά και με στόχο την καρδιά του, ρεφρέν και των δύο κομματιών. Σε βάζουν με την μία σε ένα κόσμο που δεν έχει βρει χρώμα για να ντύσει συναισθήματα και ατμόσφαιρες πέρα από το γκρίζο, και σε αυτό τον δρόμο με τα χαλάσματα και τις γκρίζες αποχρώσεις, νότες και λόγια  απλώνονται για ολόκληρο το Viva Emptiness. Δεν μπορώ να αντισταθώ εδώ να βάλω τα λόγια του ρεφρέν του ‘’Ghost Of The Sun’’. ‘’ I trusted you, you lied! It's all I hear, a fucking lie?  I don't give a shit, it's over now. It's all I know, you broke the vow’’. Αναμνήσεις και θύμισες στενάχωρες έρχονται στο νου καθώς απλώνονται μπροστά μου τα  ‘’Criminals’’, ‘’A Premonition’’, και αργότερα τα One Year From Now, καθώς αυτές οι γερές δόσεις μιζέριας και μελαγχολίας δικαιολογούν τέτοια διάθεση. Κάποιες ποιο heavy κιθάρες αρχής γενομένης από το ‘’Sleeper’’ και διάσπαρτες, και εναλλάσσονται με τις εναλλακτικές rock στιγμές  σε ολόκληρο το Viva Emptiness. Κάπως έτσι πάνε το ‘’Will I Arrive’’,  το ‘’Burn The Remembrance’’ ,αλλά και τα ‘’Welth’’ , ‘’Walking By A Wire’’ και ‘’Complicity’’, που αυτές οι κιθάρες ειδικά στο δεύτερο και το τρίτο ανεβάζουν τόνους και ρυθμούς.  Πιο εναλλακτικό σαν ήχος είναι το ‘’Evidence’’ , κάτι που γίνεται πιο έντονο στο ‘’Omerta’’ που χαμηλώνει τα φώτα, την διάθεση στην καλύτερη στιγμή του ‘’Viva Emptiness’’. Το οποίο κλείνει με το ‘’Inside The City Of Glass’’ που περικλείει όλα όσα ακούσαμε – νιώσαμε σε όλη την ακρόαση χωρίς να χρειάζονται τα λόγια, σε μια μελωδία που χτυπάει τις ευαίσθητες χορδές.

Εναλλακτικό, αυτό το είχαν ήδη ξεκινήσει οι Katatonia, και εδώ στο ‘’Viva Emptiness’’ το μεγεθύνουν, το σκοτεινιάζουν και άλλο, το προοδεύουν πολύ, και μας το δίνουν, με ιδανικό τρόπο, για συντροφικές μοναχικές ακροάσεις.

 

 

 

 

 

 

 

Copyright 2021. All Right Reserved.