MARTY FRIEDMAN: SPEED...SUCKS!

Ο πρώην κιθαρίστας των Megadeth σε μια συνέντευξη στο Total Guitar μοιράστηκε τις σκέψεις του σχετικά με το γρήγορο παίξιμο. Όπως ανέφερε: «Να μια καλή συμβουλή: Ένα πράγμα που θα πρέπει να αποφύγεις είναι το να παίζεις γρήγορα, εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο. Αν δεν είναι απαραίτητο, τότε το να παίζεις γρήγορα είναι απλά βλακεία. Ακούω τόσους ανθρώπους να λένε ότι είναι πολύ καλοί στο να παίζουν γρήγορα, αλλά τη στιγμή που τελειώνουν το γρήγορο κομμάτι, ότι παίζουν ακυρώνει αμέσως οτιδήποτε ήταν καλό στο γρήγορο κομμάτι. Γίνεται εντελώς ανιαρό. Πολλοί ασχολούνται περισσότερο από ότι πρέπει με το να αναπαράγουν μηχανικά την μουσική.

Όταν κάποιος κρατάει μια νότα ή παίζει μια καλή μελωδία, αυτό είναι όμορφο. Αν παίζεις γρήγορα, είτε αυτό το κάνεις άτσαλα είτε με ακρίβεια, μόνο οι κιθαρίστες θα το καταλάβουν και πέρα από αυτό, κανείς δεν νοιάζεται. Αντίθετα, όταν παίζεις μια μελωδία και τραγουδάς, αν φαλτσάρεις ή απλά δεν είσαι καλός, θα το καταλάβει ακόμα και η γιαγιά σου. Τόσο πιο σημαντικό είναι αυτό.

Αν σε καλέσει ο Elton John να παίξεις για αυτόν, δεν θα θέλει να ακούσει τα tapping arpeggios σου με 8 δάχτυλα, απλά θα σου δείξει την πόρτα. Ο Sir Paul McCartney δεν θα θέλει τις τρελές diminished μπαρούφες σου, θα σε απολύσει. Οπότε δες την ευρύτερη εικόνα και δούλεψε το vibrato σου, σιγουρέψου ότι κάθε νότα σου ακούγεται καλά. Έτσι θα ακούγεσαι επαγγελματίας.

Για όλα τα παιδιά που μαθαίνουν να παίζουν γρήγορα σαν τους ήρωές τους, το πρόβλημα είναι να καταφέρουν να ξεχωρίσουν τις νότες που παίζονται. Συνήθως, οι τύποι που παίζουν γρήγορα έχουν μειωμένο μουσικό λεξιλόγιο οπότε μπορείτε να βρείτε κάποιο υλικό τους που παίζεται σε μέτριο tempo, το οποίο πιθανότατα θα είναι παρόμοιο με αυτό που παίζουν σε γρήγορο tempo. Οπότε, αν μάθετε το αργό υλικό, θα πάρετε μια καλή ιδέα για το τι κάνουν όταν ανεβάζουν ταχύτητα.

Σαν παιδί ήμουν μεγάλος fan του Frank Marino και πάντα αναρωτιόμουν πως κατάφερνε να παίζει  υπεργρήγορα. Μαθαίνοντας το αργό του υλικό και επιταχύνοντάς το, ΜΠΟΥΜ! Το είχα! Ο Frank Marino είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες γρήγορους κιθαρίστες στον πλανήτη. Το ίδιο και ο Steve Lukather, είναι και οι 2 τύποι με τεράστιο μουσικό λεξιλόγιο».

Copyright 2024. All Right Reserved.