CORONER - ΕΠΑΝΑΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ CORONER

Coroner - Reborn Through Hate

ΕΝΑΣ ΟΜΟΡΦΟΣ CORONER ΚΟΣΜΟΣ

Αυτό τον καιρό, σε διάστημα λίγων εβδομάδων, οι Ελβετοί Ιατροδικαστές της ψυχής και της καρδιά μας, Coroner, επανακυκλοφόρησαν, σε ξεχωριστές επανακυκλοφορίες, ολόκληρο τον κατάλογο τους των full length, πέντε τον αριθμό. Η Century Media μαζί με  Columbia Records για ‘’R.I.P.’’, ‘’Punishment For Decadence’’ & ‘’No More Color’’, και η Noise για τα ‘’Mental Vontex’’ και ‘’Grin’’  έκαναν το θαύμα τους, και έτσι παλαιοί και νεότεροι φανς του καταπληκτικού αυτού σχήματος, έχουν πια εύκολη πρόσβαση σε αυτούς τους εξαιρετικούς, το λιγότερο που θα μπορούσα να γράψω, δίσκους.

Οι τρεις λοιπόν ιατροδικαστές, Ron Roice, μπάσο – φωνή, Thomas Vetterli (Tommy T. Baron), φωνή – κιθάρα και Marquis Marky, τύμπανα, είναι σταθερή αξία, και πιστοποιούν και την αξία των πέντε αυτών δίσκων.

Με το ‘’R.I.P.’’ ασχοληθήκαμε, ως μνημείο – monument, τον περασμένο μήνα https://www.metalzone.gr/monuments/%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%83-%CF%88%CF%85%CF%87%CF%89%CE%BD

Μιλάμε για ένα δίσκο που συνέχισε σε μεγάλο βαθμό αυτό που οι Coroner είχαν ξεκινήσει με το demo ‘’Death Cult’’ του 1986. Κυκλοφόρησε την 1η  Ιουνίου του 1987 και έκανε μεγάλη εντύπωση για το πόσο αγριεμένο και παθιασμένο ήταν, ενώ τα κάποια τεχνικά στοιχεία έκαναν δειλά την εμφάνιση τους. Κορυφές τα ‘’Reborn Through Hate’’, ‘’When Angels Die’’ το instrumental ‘’Nosferatu’’, ‘’Spiral Dream’’, ‘’R.I.P.’’.

Την 1η Αυγούστου του 1988 κυκλοφόρησε το ‘’Punishment For Decadence’’.  Συνέχεια από τα προηγούμενα, με έντονα φαινόμενα παραδοσιακού thrash με κάποιες ενέσεις τεχνικού thrash, να είναι παρόντα, μαζί με ατελείωτα δυναμικά riffs, κορυφαίες μπασογραμμμές που κτυπούν στο στήθος, αλλά και σημεία που φτιάχνουν άγρια την διάθεση και μένουν στο μυαλό και την ψυχή. Η ελαφρώς άγουρη παραγωγή και τα αντίστοιχα φωνητικά, που πολύ κόσμο πάντως δεν τον χαλάνε, ρίχνουν ελαφρώς μόνο το τελικό αποτέλεσμα, αλλά καθόλου την διάθεση όλων μας που τον έχουμε για ένα Coroner classic. Να βάλουμε και το κορυφαίο εξώφυλλο – ζωγραφικός πίνακας. Φιλοτεχνημένο από  τον δικό τους  Marquis Marky, όπως και όλα τα άλμπουμς τους.  Κορυφές τα ‘’Absorbed’’, ανοίγει σαν δυναμίτης τον, ‘’Masked Jackal’’, ‘’Skeleton on Your Shoulder’’, ‘’Sudden Fall’’. Έχουμε και διασκευή σε The Jimi Hendrix Experience, στο ‘’Purple Haze’’ .

Ο τρίτος δίσκος το ‘’No More Color’’ έσκασε στις 18 του Σεπτέμβρη του 1989. Ίδια παρέα και εδώ. Μαζί τους και ο οργανίστας Steve Rispin. Έχει συμμετάσχει και σε Ayreon, Headspace, Sabbat, Viper. Εδώ για πολλούς έχουμε την ενηλικίωση των Coroner. Ή την πρόοδο τους σε καθαρά πιο τεχνικούς thrash δρόμους, που αυτούς και με αυτόν τον τρόπο, πρώτοι τους περπάτησαν. Και ο δρόμος τους έβγαλε σε ένα άλμπουμ άρτιου metal με technical thrash επιθετικό προσδιορισμό. Και επιθετική διάθεση, όπως επιθετικά και αγριεμένα μπήκε και το πρώτο κομμάτι  ‘’Die by My Hand’’. ‘’Read My Scars’’, με το rhythm section   να τα σπάει. ‘’D.O.A.’’ , "Tunnel of Pain", τεχνικά και σε γρήγορο τέμπο και τα δυο. Αν και μεταξύ μας, όλος ο δίσκος κορυφή είναι.

Πάμε στο Σωτήριον Έτος 1991, και πιο συγκεκριμένα στις 12 Αυγούστου, που οι Coroner κυκλοφορούν το τέταρτο άλμπουμ τους με τίτλο ‘’Mental Vortex’’. Από τα πρώτα δευτερόλεπτα του "Divine Step (Conspectu Mortis)" με το ηχητικό sample και το μείγμα τρομερού drumming & riffing αισθανόμαστε την μοναδικότητα των Coroner στο πως αφουγκράζονται την μουσική τους, που εδώ στο ‘’Mental Vortex’’ την αποδεικνύουν και την πιστοποιούν σε όλους. Εδώ συνεργάζονται με τον οργανίστα Kent Smith, την τραγουδίστρια Janelle Sadler και τον τραγουδιστή Steve Gruden στην διασκευή του  ‘’I Want You (She's So Heavy)’’των The Beetles. Άλλες κορυφές ‘’Son Of Lilith’’, ‘’Semtex Revolution’’,  "Metamorphosis" με τα ηχητικά samples να στοιχειώνουν την αρχή.

Το ‘’Grin’’ είναι μέχρι σήμερα το τελευταίο στούντιο άλμπουμ των Ελβετών. Και εδώ μαζί τους ο οργανίστας Kent Smith. Αλλά και ο Paul Degoyler των Resurrection στο ‘’Grin (Nails Hurt)’’ και η Bettina Klöti στο ‘’Host’’. Εδώ πια έχουμε μια μουσικ’η ένωση thrash, progressive και τεχνικών, Coroner τεχνοτροπίας, στοιχείων. Αλλά και μιας σκοτεινής ατμόσφαιρας που διαχέεται και από την μουσική, τις μελωδίες και του τρόπου που και οι τρεις παίζουν. Σίγουρα εδώ πια είναι διαφορετικοί από τα πρώτα τους βήματα, αλλά είναι πάντα Coroner έχοντας βάλει με την βούλα την δική τους τεχνική και καλλιτεχνική υπόσταση. Οι κορυφές  ‘’The Lethargic Age’’, ‘’Caveat (To the Coming), ‘’Serpent Moves’’ ‘’Paralized, Mesmerized’’, ‘’Grin (Nails Hurt)’’.

Τα πέντε αυτά, ξέρω πως όλοι που τα λέμε γινόμαστε κουραστικοί, κλασικά Coroner άλμπουμς επανακυκλοφορούν ξεχωριστά και σε cds και σε βυνύλια. Όσοι απλά ψάχνουν να βρουν τρόπο να τα απολαύσουν, και μέχρι στιγμής ξεχαρμάνιαζαν από το youtube, βρήκαν εδώ τον Coroner Παράδεισο τους, Έναν Coroner όμορφο κόσμο, technical thrash φτιαγμένο.

 

Copyright 2024. All Right Reserved.