CHALICE - Trembling Crown

CHALICE - Trembling Crown

Σε όσους εκεί έξω ασχολούνται με το underground και γουστάρουν να ψάχνονται και να ανακαλύπτουν νέες, αξιόλογες μπάντες, το όνομα Chalice δεν είναι άγνωστο. Μόλις πέρυσι το 4μελες συγκρότημα από τη Φινλανδία κυκλόφορησε από τη γνωστή High Roller Records την πρώτη του επίσημη δουλειά, το EP “Silver Cloak”, και ενώ είχε προηγηθεί και ένα demo το 2017. Εκείνο το EP, λοιπόν, με τα 2 κομμάτια που περιείχε (+ ένα instrumental), λειτούργησε ουσιαστικά σαν προοίμιο της πρώτης ολοκληρωμένης δουλειάς της μπάντας, η οποία φέρει τον τίτλο “Trembling Crown” και  κυκλοφορεί από την ιδια παραπάνω εταιρία στις 11 Δεκεμβρίου.

Όσοι από εσάς είχατε ανακαλύψει το EP, μάλλον ξέρετε πάνω-κάτω τι να περιμένετε και από το full length album, αφού διαφοροποιήσεις δεν υπάρχουν. Οι υπόλοιποι καλό είναι να δώσετε προσοχή και να διαβάσετε προσεχτικά τα παρακάτω, αφού οι Chalice δεν είναι μια απλή, εύκολη περίπτωση άλλης μιας μπάντας, που παίζει κλασσικό heavy metal. Αντιθέτως, μιλάμε για ένα heavy metal  σχήμα, που μας προσφέρει μελωδικές, πολυεπίπεδες συνθέσεις, που διακρίνονται συχνά από αλλαγές ρυθμών (χωρίς να χαρακτηρίζονται ωστόσο ως progressive με την αυστηρή και συνηθισμένη έννοια του όρου), ακουστικά σημεία (μέχρι και….φλαμένγκο στη μέση του ομώνυμου κομματιού!), όμορφες κιθαριστικές μελωδίες και μια επική, μελαγχολική και μυστηριακή διάθεση, και οι οποίες  προκαλούν το έντονο ενδιαφέρον του υποψιασμένου ακροατή και τον κρατούν συνεχώς σε εγρήγορση. Τα φωνητικά είναι μεν καθαρά, αλλα δε διστάζουν ενίοτε να μεταβούν και σε πιο σκοτεινές εκφραστικές φόρμες, αφού άλλωστε και η ίδια η μουσική του συγκροτήματος, αν και μεταλλικά παραδοσιακή κατά βάση, ειναι εμπλουτισμένη και με ποικίλα άλλα στοιχεία (απο  Wishbone Ash και  Blue Oyster Cult επιρροές μέχρι γοτθικές αναφορές) και προσφέρεται για κατι τέτοιο.

Εχετε μπερδευτεί λίγο, έτσι!? Δεν σας κατηγορώ! Παραδέχομαι ότι η παρούσα κριτική δεν εχει σκοπό να περιγράψει ακριβώς τι πρόκειται να συναντήσετε μέσα στο μουσικό σύμπαν του “Trembling Crown”, γιατι είναι πολυ δύσκολο να συμβεί αυτό, αλλά περισσότερο λειτουργεί σαν ερέθισμα να σας κινήσω το ενδιαφέρον και να ασχοληθείτε με ένα άλμπουμ που εχει πολλά να δώσει σε heavy metal fans με απαιτήσεις για το κάτι παραπάνω από το συνηθισμένο, παραδοσιακό ατσάλι. Για να διευκολύνω λίγο τα πράγματα, θα τολμούσα να πω ότι οι Chalice κινούνται μουσικά κάπου ανάμεσα σε δυο από τις πιο ιδιαίτερες (και καλύτερες, κατά τη γνώμη μου) μπάντες. που εχουν κάνει αίσθηση τα τελευταία χρόνια, στους Idle Hands και στους Lunar Shadow. In any case, ως ιδανικό πρώτο βήμα γνωριμίας με τη μουσική της μπάντας θα πρότεινα το παρακάτω lyric video, το υπέροχο Wings I've Known .

 Από εκεί και πέρα μπορεί κάποιος να προχωρήσει στις υπόλοιπες συνθέσεις του δίσκου, και ελπίζω να μην αποθαρρυνθεί από τις μεγάλες διάρκειες της πλεοψηφίας των κομματιών, αφού αυτές σε γενικές γραμμές δεν τα καθιστούν κουραστικά, αλλα περισσότερο πλούσια και ενδιαφέροντα. Παραδείγματος χάρη, σας προκαλώ να ακούσετε το καταπληκτικό Night's Hands, που ανοίγει το δίσκο και να θεωρήσετε ότι είναι υπερβολική η 8λεπτη διάρκεια του.

Είπαμε, πάντως, οι Chalice δεν είναι εύκολη περίπτωση μπάντας, αλλά, πείτε μου ειλικρινά, δεν είναι προτιμότερο να τολμήσετε να δώσετε μια ευκαιρία σε μια νέα, αξιόλογη μπάντα, που και η ίδια τολμά να ξεφύγει από τα συνηθισμένα και χιλιοακουσμένα? Προσωπικά απαντώ με ένα μεγέλο ΝΑΙ και το ίδιο ελπίζω να πράξετε κι εσείς!

Y.Γ. Απόλυτα ταιριαστή επιλογή εξωφυλλου ο πίνακας του μεγάλου οραματιστή ζωγράφου-ποιητή-συγγραφέα William Blake “The Number of the Beast is 666”, ο οποίος σε βάζει αμέσως στο κλίμα του άλμπουμ.

Copyright 2021. All Right Reserved.