Edu Falaschi - Vera Cruz

Edu Falaschi-Vera Cruz

Τον Βραζιλιάνο Edu Falaschi τον μάθαμε οι περισσότεροι όταν αντικατέστησε το 2001το αηδόνι των Angra, τον Andre Matos. Δεν είναι ότι δεν είχε ήδη χαρτιά στο βιογραφικό του.  Ήδη σας εικοσάρης τραγουδούσε  στους Mitrium (melodic power metal) που δεν άντεξαν πολύ έτσι ο Edu προχώρησε στη ζωή του φτιάχνοντας τους Symbols με τον αδερφό του Tito. Και κάποια στιγμή έγινε το θαύμα και τον ζητήσανε στους Angra. Η αποστολή του πανδύσκολη όπως όλων που αντικαθιστούς τεράστιους frontmen. Ο Edu τα πήγε θαυμάσια και κυκλοφόρησε μαζί με τους Angra δισκάρες όπως το ‘’Rebirth’’, ‘’Temple Of Shadows’’, ‘’Aurora Consurgens’’ και ‘’Aqua’’. Παράλληλα ο Falaschi  είχε και τους Almah στους οποίους εκτός του τραγουδιού, έπαιζε και κιθάρα. Και στην τελική ήταν η δική του μπάντα, όχι απλά ο τραγουδιστής της. Πριν καμιά δεκαετία έφυγε από τους Angra και λίγα χρόνια αργότερα διαλύθηκαν και οι Almah, έτσι το επόμενο βήμα του Edu ήταν να δημιουργήσει την προσωπική του μπάντα. Το ‘’Moonlight’’ του 2016 περιείχε απλά διασκευές από τις προηγούμενες μπάντες του όμως με το περσινό ‘’Vera Cruz’’ μας αποδεικνύει ότι είναι ένας εξαίρετος μουσικός. Κυκλοφόρησε σε cd και βινύλιο από διάφορες εταιρίες για διάφορες χώρες του κόσμου με την Ελληνική Alone Records να το κυκλοφορεί σε 500 cds τον Νοέμβρη του 2021 ενώ πριν ένα μήνα επανακυκλοφόρησε σε διπλό βινύλιο αυτοχρηματοδοτούμενα.

Μια εισαγωγή σε βάζει στην ιστορία που θα ακολουθήσει και το ‘’ The Ancestry’’ που θα πάρει τα ηνία σου δείχνει καθαρά ποιο μουσικό μονοπάτι θα ακολουθήσει και αυτό δεν είναι παρά αυτό των Angra την εποχή που ήταν μέλος τους. Γρήγορο power metal με ψήγματα prog και πολλές νεοκλασσικές κιθάρες. Οργανικός ήχος με διπλές κιθάρες να σου παίρνουν τα μυαλά, τα φωνητικά του Edu που μαγεύουν και παθιασμένοιρυθμοί για να ξεκολλήσεις το κεφάλι από το σβέρκο. Πολλά σόλος, πολύ δουλέμένα και ενδιαφέροντα. Το ‘’Vera Cruz’’ είναι για όλους αυτούς που αγάπησαν τους Angra την δεκαετία των 00ς και θεωρούν την συγκεκριμένη εποχή ως την καλύτερη τους. Αν είστε από αυτούς, τότε να περιμένετε ένα ηχητικό θαυματάκι αλλιώς απλά θα ακούσετε πράγματα που έχετε ξανακούσει....

Οι Angra, όπως και το προσωπικό πόνημα του Βραζιλιάνου  δεν είναι μόνο ταχύτητες και εξοντωτικό power metal. Έχει πολλές μελωδίες. Και στα γρήγορα αλλά περισσότερο στις πιο αργές συνθέσεις όπως το ‘’Skies in Your Eyes’’. Το πιάνο  του Fábio Laguna χαράσσει το δικό του στίγμα, οι κιθάρες ακούγονται πιο ζεστές (υπάρχει και bonus έκδοση με ακουστικές), τα φωνητικά πιο ψυχοπονιάρικα. Το συμφωνικό ‘’Frol de la Mar’’ δίνει χώρο στο ‘’Crosses’’ που ακούγεται έντονα Helloweenιακό, μεγάλη επιρροή των angra (και πολλών Βραζιλιάνικων Power metal συκροτημάτων γενικότερα) εξ αρχής. Το πιάνο επιστρέφει στο ‘’Land Ahoy’’  μια σύνθεση που θυμίζει εποχές σαν το ‘’Holy Land’’ χάρη στα κρουστά της (βραζιλιάνικο percussion). Από τις καλύτερες φωνητικές εκτελέσεις, ο άνθρωπος βγάζει τα σωθικά του. Ακουστικές κιθάρες, πολλά choirs, καταπληκτικότατο σόλο και εμπνευσμένη ενορχήστρωση μάλλον καθιστούν το συγκεκριμένο τραγούδι το καλύτερο του δίσκου,τουλάχιστον στα δικά μου αυτιά. Δυο γρήγορες συνθέσεις για να κρατάμε το αίμα του ακροατή ζεστό και σύντομα πάλι ένα ελαφρώς μπαλαντοειδές με τσέλο και μπόλικη αρμονία, έτσι για να υπάρχει ηχητικά ποικιλία. Και πολύ καλά κάνει μιας και ο δίσκος διαρκεί πάνω από μια ώρα και θα ήταν επικίνδυνο να είναι μονότονο. Η αλήθεια είναι ότι τα τραγούδια ακολουθούν το ένα το άλλο χωρίς να κουράζει και αυτό μετράει στα θετικά του δίσκου. Από τις πιο σκληρές στιγμές το ‘’Face of the Storm’’ με Βραζιλιάνικη φωνητική συμμαχία (Max Cavalera) ενώ χρήση Βραζιλιάνικης γλώσσας έχουμε στο τελευταίο τραγούδι του δίσκου, το ‘’ Rainha do Luar’’ μαζί με πιάνο, τσέλο, αρκοντεόν, ακόμα και γυναικεία φωνητικά σε μια πολύπλοκη αλλά εξαίρετη ενορχήστρωση.

 

 

Copyright 2024. All Right Reserved.