HellPass - Gates of War

HELLPASS - Gates of War

Οι συμπολίτες μου από την Θεσσαλονίκη είναι ένα πολύ καινούριο συγκρότημα αφού ουσιαστικά δημιουργήθηκαν τα καλοκαίρι του 2022 και μόλις το Φεβρουάριο του 2023 κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους που θα παρουσιάσω εδώ και φέρει τον τίτλο «Gates of War». Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει και το όνομα του συγκροτήματος που διαβάζοντάς το μεταφράζεται ως πέρασμα στην κόλαση, αλλά ηχητικά ακούγεται και σαν help us. Τώρα ποιος θα μας βοηθήσει, το αφήνω στην δική σας κρίση. Προσωπικά πιστεύω ότι μόνοι μας βοηθάμε τον εαυτό μας και στην πορεία υπάρχει πιθανότητα να βρούμε συμπαραστάτες σ’ αυτό που κάνουμε. Εδώ, όμως, δεν είμαστε για να φιλοσοφούμε,  αλλά για να μιλήσουμε για μουσική.

Όπως ανέφερα και πιο πάνω με εντυπωσίασε που το συγκρότημα σε σύντομο χρονικό διάστημα από την ίδρυση του ήταν έτοιμο να κυκλοφορήσει το ντεμπούτο του. Αυτό πιθανότατα να οφείλεται στο γεγονός ότι οι μουσικοί είχαν ένα ξεκάθαρο όραμα για το τι ήθελαν να δημιουργήσουν και φυσικά έμπνευση. Επίσης σημαντικό θεωρώ ότι έχουν εμπειρία στον χώρο αφού ήδη συμμετείχαν σε άλλα συγκροτήματα που κινούνταν σχεδόν σε όλο το φάσμα της rock και metal μουσικής.

Ηχητικά οι HELLPASS ανήκουν στον χώρο του κλασικού heavy metal. Οι 9 συνθέσεις που υπάρχουν εδώ διακρίνονται για τα δυναμικά ρυθμικά τους μέρη που εμπλουτίζουν με μελωδίες και καλοπαιγμένα solo. Επιπλέον οι περισσότερες συνθέσεις κινούνται σε μεσαίες ταχύτητες με κάποιες εξάρσεις που σαφώς δίνουν μεγαλύτερη ποικιλία σ’ αυτές.

Ως προς τις επιρροές του συγκροτήματος, δεν θα έλεγα ότι μου είναι τόσο ξεκάθαρες κι αυτό είναι καλό διότι σημαίνει ότι οι μουσικοί που συμμετέχουν εδώ πέτυχαν να τις αφομοιώσουν και να τις αποδώσουν με το δικό τους τρόπο. Προσωπικά θα έλεγα ότι εμπνέονται κυρίως από τον Αμερικάνικο heavy metal και thrash metal ήχο χωρίς, όμως, να απουσιάζουν και κάποιες στιγμές αναφορές και στην Γερμανική metal σκηνή. Φυσικά, βασική τους επιρροή είναι μπάντες όπως οι JUDAS PRIEST, IRON MAIDEN και οι METALLICA. Επ΄ ευκαιρίας, εγώ εδώ θα ήθελα να επικεντρωθώ σε δυο συνθέσεις που περιέχονται στην κυκλοφορία και συγκεκριμένα αυτή που φέρει τον τίτλο «Fade Away» που μου έφερε στο νου τους TESTAMENT της εποχής «Souls of Black» καθώς και σ’ αυτήν που κλείνει τον δίσκο κι έχει τον τίτλο «Burning Flags» που ο τρόπος ερμηνείας του Vasilis Iakinthos μου έφερε στο νου τους CIRITH UNGOL την εποχή που κυκλοφορούσαν την δισκάρα τους «Paradise Lost».

Και το στιχουργικό κομμάτι του δίσκου έχει ενδιαφέρον, αφού το συγκρότημα εμπνεύστηκε από την κρίση που περάσαμε τα τελευταία χρόνια και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Κρίσεις που επέφεραν διάσπαση στον ήδη διαλυμένο κοινωνικό ιστό των σύγχρονων κοινωνιών. Και η μπάντα εδώ θέλει να περάσει μέσω των στίχων της το προβληματισμό της για την κατάσταση αυτή κι ένα μήνυμα ενότητας. Φυσικά και δεν λείπει κι ο αναμενόμενος ύμνος στην heavy metal μουσική κι αναφέρομαι στην σύνθεση με τον τίτλο «Oath to the Metal Gods».

Θεωρώ ότι η κυκλοφορία «Gates of War» αποτελεί ένα αξιόλογο ντεμπούτο και μας συστήνει την μπάντα με το καλύτερο δυνατό τρόπο. Πρόκειται για μια κυκλοφορία που έχει καλές ιδέες, αξιόλογες συνθέσεις και κυρίως μια αξιοσημείωτη ωριμότητα για πρώτη κυκλοφορία μιας νεοεμφανισθείσας μπάντας. Το μουσικό όραμα των HELLPASS είναι ξεκάθαρο κι ενδιαφέρον και φυσικά αφήνει πολλές προσδοκίες για το μέλλον. Ναι , είναι μια δουλειά που αξίζει να ακούστε και να υποστηρίξετε.

Copyright 2024. All Right Reserved.