Shok Paris - Full Metal Jacket

On Their Feet Again

Ας κάνουμε έναν μικρό λογαριασμό: 1989 – 2020. Πόσα χρόνια είπατε είναι, 31; Ναι, 31 ολόκληρα χρόνια και οι Shock Paris επιστρέφουν στην δισκογραφία σαν να μην υπήρξε ποτέ αυτό το τεράστιο κενό, σαν απλά να κάνανε μια μικρή ανάπαυλα βρε αδερφέ, σαν να γεμίσαν απλώς τις μπαταρίες τους.

Να τα πάρουμε όμως από την αρχή; Ή μάλλον από την μέση. Οι Shok Paris λοιπόν, ένα από τα καμάρια του Cleveland metal και της ιστορικής Auburn Records (μέσω της οποίας κυκλοφορούν και το comeback τους) μπήκαν στον πάγο το 1989, λίγο μετά την κυκλοφορία του τρίτου τους δίσκου με τίτλο Concrete Killers. Έκτοτε σιωπή, αν και το όνομά τους συνέχισε να ζεί στο underground ενώ το 2002 είχαμε την χαρά να ακούσουμε ξανά την χαρακτηριστικότατη φωνή του Vic Hix μέσω των Aftershock με τους οποίους κυκλοφόρησε συνολικά 3 albums (Unfinished Business – 2002, Burning Chrome – 2005, Detonate – 2016). Ένα πρόσκαιρο reunion το 2004 με αφορμή την εμφάνισή τους στο Bang Your Head Festival δεν οδήγησε κάπου, ωστόσο μερικά χρόνια αργότερα το 2009 ο Vic Hix μαζί με τον original κιθαρίστα της μπάντας Ken Erb έβαλαν μπρος για άλλη μια φορά την μπάντα μαζί με νέους μουσικούς και μετά από μερικές ζωντανές εμφανίσεις μπήκαν σε μια μακρόχρονη δημιουργική διαδικασία.

Το αποτέλεσμα αυτής ακούει στο όνομα Full Metal Jacket και για να το πούμε πολύ κοινότυπα μοιάζει σαν να μην πέρασε μια μέρα από τον προηγούμενο τους δίσκο. Αυτό γιατί με το πρώτο κιόλας κομμάτι καταφέρνουν να βάλουν στο πρόσωπό σου ένα μεγάλο χαμόγελο και να σε κάνουν να σκεφτείς «Ναι, έχουν επιστρέψει». Άλλωστε όλα τα χαρακτηριστικά του Shok Paris ήχου είναι παρόντα στο Full Metal Jacket: Οι χαρακτηριστικές μελωδίες στις κιθάρες, ο ορμητικός και συνάμα μελωδικός ήχος, τα κολλητικά refrain, το σφιχτό rhythm section και φυσικά η αν μη τι άλλο αναγνωρίσιμη φωνή του Vic Hix η οποία (αναμενόμενα) δεν έχει το εύρος του παρελθόντος αλλά διατηρεί αυτή την τόσο γνώριμη χροιά που αγαπήσαμε. Όσο για τα κομμάτια αυτά καθαυτά; Νομίζω ότι η μπάντα πραγματικά ξεπέρασε τις προσδοκίες καθώς μιλάμε για ένα πέρα για πέρα ποιοτικό υλικό, που θα μπορούσε άνετα να βρίσκεται σε κάποιον από τους προηγούμενους δίσκους τους, βασικά θα μπορούσε να είναι κάποιος «χαμένος» δίσκος τους από τα 80’s, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι τα κομμάτια δεν ακούγονται φρέσκα και «σημερινά». Τολμώ να πω ότι το Full Metal Jacket ακούγεται ευχάριστα από την αρχή ως το τέλος, με κομμάτια τα οποία φαίνονται κομμένα και ραμμένα για να ικανοποιήσουν και τον πιο σκληροπυρηνικό οπαδό της μπάντας αλλά και να προσελκύσουν κάποιον νεώτερο heavy metal fan που δεν είχε προηγούμενη επαφή με το υλικό τους, για να μην αναφέρω και το ότι τα κομμάτια φαίνονται ότι θα λειτουργήσουν πολύ καλά και σε live συνθήκες, κάτι άλλωστε που είναι και η πεμπτουσία του heavy metal.

Μπορεί να τους στερηθήκαμε για πολύ καιρό αλλά οι Shok Paris είναι και πάλι εδώ, δυνατοί και με έναν νέο εξαιρετικό δίσκο ο οποίος έρχεται μόνο να προσθέσει στον μύθο τους και να σκορπίσει χαμόγελα σε όλους όσους μπορεί να τους είχαν στο μυαλό τους μόνο σαν μια γλυκιά ανάμνηση ή και σε άλλους που ποτέ δεν έχασαν την ελπίδα ότι θα ξαναδούν το όνομά τους τυπωμένο πάνω σε δίσκο. Οι Shok Paris φαίνεται ότι επέστρεψαν για να μείνουν και το Full Metal Jacket είναι κάτι παραπάνω από μια απλή απόδειξη, είναι η δικιά τους κατάθεση ψυχής στον βωμό του heavy metal.

Υ.Γ. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχε ακόμα ανακοινωθεί η ημερομηνία της επίσημης κυκλοφορίας του δίσκου, η οποία λογικά θα είναι μέσα στον Μάρτιο.  Περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση στην σελίδα των Shok Paris στο Facebook.

 

Λάμπρος MetalshockΠανέτας

Copyright 2020. All Right Reserved.